Se den siste utviklingen i Hellas-krisen nederst i denne artikkelen.

Mandag morgen våknet grekerne til stengte banker, politisk kaos og økonomisk usikkerhet. Spesielt i Aten merkes det at minibankene begynner å bli tomme, og i Europa er interessen stor for hva som skjer i det krisepregede landet. Turistene som befinner seg på de typiske feriedestinasjonene merker imidlertid ikke krisen på kroppen.

- Vi er på Rhodos der det er ekstremt mye turister. Her er det veldig rolig, men vi har oppfattet at det er andre forhold på fastlandet, sier Lucie Kathrine Sunde-Eidem fra Trondheim.

Tok ut kontanter

Hun og familien er på solferie i Hellas, men har altså ikke merket krisen på kroppen. Ifølge henne er det uproblematisk å ta ut kontanter i minibankene i turistområdene. Familien var imidlertid klar over situasjonen og tok sine forholdsregler.

- Før vi dro fra Norge tok vi ut det vi trengte av kontanter for ferien. Vi forutså at det kunne bli problemer, sier Sunde-Eidem, som nå har vært én uke i Hellas.

Utlendinger skal i utgangspunktet ha mulighet til å ta ut det de trenger av penger fra minibankene, mens det er innført et tak på uttak for lokalbefolkningen. Problemet er imidlertid at enkelte minibanker går tom for penger.

Vil ikke betale mer skatt

De grekerne familien har møtt har ikke vært veldig opptatt av det som foregår i Aten og i storpolitikken. Blant annet forsøkte Sunde-Eidem å spørre ut en drosjesjåfør om hans tanker rundt situasjonen.

- Han sa da at hans jobb var å vite hvordan man kom seg fra a til b på øya. Han hadde ikke satt seg så mye inn i den politiske situasjonen, men mente det var en katastrofe dersom man måtte betale mer skatt. Men egentlig visste nok jeg mer om situasjonen enn det han gjorde, sier Sunde-Eidem.

Selv kan hun kun komme på én episode som kan minne om en kollaps. Det var da familien stoppet på en bensintasjon og yngstesønnen skulle låne toalettet.

- Det ble han frarådet av eieren. Vaskedamen hadde nemlig dratt til Tyskland for å jobbe der, og toalettet var ikke vasket på én uke, humrer Sunde-Eidem.

«Frykter» å bli Rhodos-fast

Med stengte banker regner Sunde-Eidem med at situasjonen kan endre seg de nærmeste dagene. Hun frykter imidlertid ikke for store konsekvenser blant turistene.

- Vi har hørt at det i aller verste fall kan bli trøbbel på flyplassene, for eksempel med påfylling av drivstoff på fly. Jeg tar ikke sorgene på forskudd, men dersom vi blir stående fast her på Rhodos så skal vi vel alltids klare oss, ler hun.

Det lokale ølmerket Fix har blitt en slager. Foto: Privat