Analytikere har ventet at Hellas ville misligholde gjelden når avdraget på drøyt 13 milliarder kroner skal betales til Det internasjonale pengefondet IMF. Landets statskasse er nemlig bunnskrapt. Likevel har både greske myndigheter og IMF til det siste insistert på at betalingen skal gjennomføres som planlagt.

Avdraget forfaller tirsdag. Samtidig utløper hele det greske låneprogrammet med EU og IMF, som har holdt økonomien flytende de siste fem årene. Det er frykt for at dersom avdraget til IMF ikke blir betalt, kan det være starten på en kjedereaksjon som til slutt ender med at Hellas må forlate eurosonen.

Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

Tsipras trakk seg fredag fra forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om hva som skal skje med det greske låneprogrammet. Det utløper tirsdag, og grekerne har ikke villet gå med på långivernes vilkår om kutt og reformer for å forlenge det med fem måneder. I stedet vil Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene.