Med over halvparten av stemmene talt opp leder Nei-siden i Hellas klart med over 61 prosent av stemmene.

Professor Ragnar Torvik ved institutt for samfunnsøkonomi på NTNU i Trondheim tror ikke en seier til Nei-siden vil føre til at Hellas får noen bedre betingelser fra EU.

- Det vil være vanskelig for EU å gi Hellas bedre betingelser enn det de har gitt denne gangen. Gjør de det sender de et signal til velgere i andre land som er uheldig, sier han.

Vanskelig tid

- Gir de etter vil de sende ut et signal om at land som setter seg på bakbenene og nekter å opprettholde sine forpliktelser får bedre vilkår, noe som kan spre seg til land som Spania, Portugal og Italia.

Torsvik tror Hellas enten må godta størstedelen av betingelsene EU stiller eller forlate eurosamarbeidet.

- Uansett hva de velger tror jeg de står ovenfor en veldig vanskelig tid. Velger de euroen må de gå med på mange av kravene som er stilt, slik som å betale tilbake forholdsvis store summer, sier han.

Og velger de å gå ut av samarbeidet og tilbake til egen valuta ser det ikke spesielt mye lysere ut.

- De sparer penger isolert sett på at de ikke klarer å betale lånene, men de må også begynne å trykke egne penger. Og alle forpliktelsene landet har ovenfor sine egne innbyggere slik som pensjon må også betales i denne valutaen.

Inflasjon

Problemet her er at landet har få måter å få penger inn på.

- Kombinasjonen av et dårlig skattesystem og et lite fungerende byråkrati gjør at Hellas har en lav inntekt, noe som igjen betyr at de må trykke penger for å få betalt for de offentlige utgiftene. Da blir resultatet inflasjon og en valuta som etter hvert vil bli ganske lite verdt.

- Uansett hva de velger vil det bli ekstremt tøft. Det er et valg mellom to dårlige løsninger.

- Tror du folket i Hellas forstår hva de stemmer over?

- Jeg tror ikke mannen i gaten vet hva han stemmer over, men politikerne skjønner nok at de står ovenfor et veldig vanskelig valg. Det kommer til å bli tøffe år uansett resultat, avslutter Torvik.