Det japanske aksjemarkedet åpnet med fall mandag. Nikkei-indeksen i Tokyo, en av de største børsene som åpnet etter at resultatet av den greske folkeavstemningen var klart, falt 1,65 prosent like etter åpningen mandag morgen lokal tid. I Seoul i Sør-Korea var nedgangen på 1,14 prosent, og på New Zealand 0,77 prosent.

Den samme tendensen gjør seg også gjeldende i Australia. Aksjemarkedet i Sydney åpnet med en nedgang på 1,53 prosent

Kinas største meglerhus, Shanghai-børsen, har derimot en oppgang på hele 7,82 prosent mandag. Oppgangen har ikke noe å gjøre med Hellas, men er et resultat av at flere meglerforetak har gått sammen for å stabilisere børsen.

Flere konsekvenser

Hellas' overveldende nei-flertall vil trolig øke usikkerheten i markedet, svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter.

Reaksjonen i finansmarkedene vil imidlertid ikke være like ille som for en uke siden, mener markedsstrateg David Joy i Ameriprise Financial. I forrige uke raste amerikanske børser nedover i likhet med globale aksjemarkeder på grunn av økt frykt for at Hellas ville måtte forlate eurosonen.

Euro-utgang?

En gresk utgang av euroen er nå mer sannsynlig, mener leder for europeisk økonomi hos Credit Suisse, Neville Hill. Den beste løsningen er om Europa skaffer Hellas en realistisk gjeldsettergivelse, i stedet for å tillate en ukontrollert utgang av eurosamarbeidet, sier Hill.

Euroen falt med 1,2 prosent mot dollaren etter de første resultatene fra den greske folkeavstemningen søndag kveld.