Stjørdalingen Vilde Stræte Ingstad (23) dro spontant til den greske øya Lesvos denne uka, for å bidra under den pågående flyktningkatastrofen.

Daglig kommer rundt 1000 flyktninger sjøveien fra Tyrkia til Hellas i håp om et bedre liv i Europa. På de greske øyene venter et liv i uforutsigbarhet. På Lesvos bor flyktningene på en parkeringsplass inntil de blir hentet av en buss som frakter dem til politistasjonen hvor de må registrere seg.

- Båtene kommer konstant. Det er ikke stopp. Jeg aner ikke hvordan situasjonen kan løses, sa Ingstad i et større intervju med Adresseavisen.

LES HELE INTERVJUET HER!

Det er hovedsakelig seks greske øyer som nå opplever enorme flyktningstrømmer: Kos, Rhodos, Kreta, Samos, Chios og Lesvos.

Hjelp til å smøre sandwicher

Alle øyene er populære turistmål, også for nordmenn. Adresseavisen har fått henvendelser fra lesere som skal feriere på øya.

- Hva trengs mest? Turistene må jo fortsette å komme til Hellas, men kan de også bidra? skriver én av dem i en e-post.

Ingstad sier at mange turister har tatt kontakt med de frivillige arbeiderne med ønske om å bistå. Enkelte turister har donert deler av ferietiden sin til frivillig arbeid.

- Både nederlandske og danske turister har hjulpet til å smøre sandwicher. Mange skal smøres, så hjelp med det er ønskelig. Det er særlig turistene som skal være på stedet over tid som trengs i selve arbeidet med å holde ro på flyktningleiren. Det er mye vi må sette seg inn i, og da er det lite vits i at de hjelper til i én time. Foreløpig er det ingen norske turister som har tatt kontakt med oss på Lesvos, sier Ingstad.

Penger til mat

Mest av alt er det penger som trengs.

- De frivillige trenger penger, rett og slett. Det er store mengder mat som skal kjøpes inn, i all hovedsak brød, frukt og pålegg som ost og kyllingpålegg. Vi er alltid redde for å gå tom for penger slik at vi ikke kan kjøpe mat, sier Ingstad.

Rundt 400 flyktninger har bodd på flyktningleiren på tettstedet Sykaminia på Lesvos. Ingstad forteller at de har opplevd å gå tom for mat.

- Flyktningene er ekstremt sultne når de kommer i land. Da er det for jævlig å si at vi ikke kan gi dem mat. Vi frykter alltid for at vi går tom, sier hun.

De frivillige setter svært stor pris på at turister også donerer bleier, bind og vann.

- Et problem er at enkelte turister kommer med litt, for eksempel snacks, og at flyktningene flokker seg rundt, sier Ingstad.

Sko og klær

Det går mot kjøligere tider, og behovet for sko og klær begynner å melde seg.

- Mange kommer til land uten. Nå går det mot høst og kaldere tider. I vinter blir det minusgrader på nattetid, forklarer Ingstad.

23-åringen kom hjem til Trøndelag lørdag, etter en liten uke på Lesvos. Hun sitter igjen med mange sterke inntrykk.

- Det første jeg tenkte er at jeg vil dra tilbake igjen. Jeg skal følge situasjonen fremover, og drar tilbake hvis flyktningene ikke får mer hjelp av de store organisasjonene, sier Ingstad.

Spontant bestemte Vilde Stræte Ingstad fra Stjørdal seg for å reise til Hellas og hjelpe båtflyktninger. - Hvor ille situasjonen er her nede kommer ikke frem i media, sier hun.