Det makabre funnet av en lastebil full av delvis råtnende lik har sjokkert hele Europa. Fredag ble det klart at det lå 71 døde i lasterommet til den hvite lastebilen med skinkereklame som torsdag ble funnet forlatt ved motorveien A4 i den østerrikske delstaten Burgenland.

Blant de døde var fire barn, en jente på ett til to år og tre gutter på tre, åtte og ti år. De voksne var 8 kvinner og 59 menn.

I det mørke og trange lasterommet endte de sine liv, sannsynligvis som følge av oksygenmangel.

– Drap

– Dette er drap, konstaterte Johann Fuchs fra Østerrikes påtalemyndighet på en pressekonferanse i Eisenstadt fredag.

– Vi tar saken svært alvorlig og vil snu hver stein, lovet han foran et stort presseoppbud.

Politiet i Østerrike driver sammen med ungarsk politi klappjakt på bakmennene. Flere er pågrepet, men det gikk ikke klart fram av informasjonen fra ungarsk og østerriksk politi fredag hvor mange som totalt er pågrepet og hvilken nasjonalitet de har.

Ifølge østerriksk politi ble sju personer natt til fredag pågrepet i Ungarn etter at det ble sendt ut en europeisk etterlysning. Fire ble senere løslatt, mens tre er varetektsfengslet.

En av de tre skal være er en bulgarer av libanesisk opprinnelse, han er registrert som eier av lastebilen. De to andre mistenkes for å være sjåfører. Den ene skal være bulgarer, og den andre skal ha et ungarsk ID-kort.

Seinere fredag ble det gitt nye opplysninger fra ungarsk politi, om at en av de pågrepne skal være afghaner.

Spor til bakmenn

– Dette er et spor som kan lede oss til bakmennene, uttalte Helmut Marban fra politiet i Burgenland på pressekonferansen.

Politisjefen i Burgenland, Hans Peter Doskozil, sier at de pågrepne trolig tilhører et lavere sjikt i en bulgarsk-ungarsk menneskesmugler-mafia.

Ifølge avisa Kronen Zeitung befinner de egentlige bakmennene seg i Romania.

Ikke identifisert

Østerriksk politi jobber nå med å analysere fingeravtrykk og andre spor i lastebilen. Den kan ha stått parkert i nærmere ett døgn før den ble oppdaget.

Bilen skal ha kjørt fra Ungarns hovedstad Budapest tidlig onsdag morgen. Kort før klokka 9 befant den seg ifølge øyenvitner fortsatt på ungarsk side av grensa.

Nesten ett døgn senere, mellom klokka 5 og 6 torsdag morgen, blir lastebilen observert på en holdeplass på A4-motorveien mellom Neusiedl og Parndorf. Ved 11-tiden gjør politiet det grufulle funnet.

Ofrene kan ha kan ha vært mennesker på flukt fra borgerkrigen i Syria, mener politiet, som har funnet et syrisk reisedokument på en av dem.

Sorgens dag

Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner mener saken viser hvor viktig det er at flyktninger kan komme til Europa på lovlig vis.

– Dette er en sorgens og sjokkets dag. Denne saken viser oss at menneskesmuglerne er kriminelle, og er en påminnelse om at vi må komme til en rask europeisk løsning på flyktningproblemet sier Mikl-Leitner.

Fredag veltet en annen lastebil med 18 syriske flyktninger om bord på motorveien M5 i Ungarn. Ti av flyktningene ble skadd, mens den rumenske sjåføren er pågrepet, opplyser ungarsk politi