Det var en gullgraver på oppdagelsesreise i området som ga fjellet navnet Mount McKinley i 1896, da han hørte at William McKinley hadde vunnet republikanernes nominasjonsvalg.

Innfødte i Alaska hadde imidlertid lenge omtalt det 6.194 meter høye fjellet som Denali, som betyr «Det høye».

I 1975 omdøpte delstatsmyndighetene i Alaska fjellet til det opprinnelige navnet og har siden arbeidet for at de føderale myndighetene skal gjøre det samme. Men initiativet har blitt blokkert i kongressen av politikere fra McKinleys hjemstat, Ohio, som har ønsket å fortsatt hedre den tidligere presidenten.

Internasjonal konferanse

Obama vil offisielt omdøpe fjellet på mandag, når han ankommer Anchorage i Alaska for å delta på en klimakonferanse.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) vil også ha en framtredende rolle under konferansen. Han kom til Anchorage søndag og innledet besøket med å reise til et utkikkspunkt i Earthquake Park like utenfor byen. Der pekte han raskt ut fjellet i horisonten, men måtte finne seg i å bli rettet på da han kalte det McKinley.

Mount McKinley, eller Denali, er Nord-Amerika og USAs høyeste fjell.

Brende møtte også republikaneren Dan Sullivan, som er den ene av Alaskas to senatorer. Han er strålende fornøyd med navneskiftet.

– Athabaskanfolket ga navn til det fjellet for mange tusen år siden. Jeg tror de fleste alaskere vil være positive til dette, sier han.

Urfolk

Urfolket i Alaska vil bli et viktig tema under Obamas tre dager lange besøk i delstaten. Onsdag blir han også den første sittende presidenten som reiser nord for polarsirkelen i Alaska når han skal besøke Kotzebue, regionhovedstaden i det nordvestlige Alaska.

Kotzebue, som ligger 5 mil nord for polarsirkelen, har 3.200 innbyggere, hvorav tre firedeler er inuitter.

De små inuittsamfunnene i nord er spesielt hardt rammet av klimaendringen i Alaska, som de siste 50 årene har opplevd en dobbelt så stor økning i temperaturen som resten av USA.