Opprørsgruppa IS hevder å ha tatt en nordmann til fange sammen med en kinesisk borger. Statsminister Erna Solberg bekreftet kidnapping i en pressekonferanse onsdag kveld.

Ifølge Facebook-profilen til den norske mannen, som er i slutten av 40-årene, er han tidligere student ved NTNU i Trondheim. Sist han besøkte universitetet var ifølge Facebook-profilen hans 3. juni i fjor.

- Tyder på tilknytning

Organisasjonsdirektør ved NTNU, Ida Munkeby, sier de jobber med å finne ut av detaljene.

- Det vi har funnet ut så langt tyder på at han har hatt en tilknytning til det samfunnsvitenskapelige fakultet. Vi sjekker listene for å finne ut når han sist studerte hos oss, sier Munkeby.

Hun er sjokkert over nyheten om at en nordmann er kidnappet av IS.

- Jeg tenker på situasjonen som vedkommende er i og den nærmeste familien, sier Munkeby.

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, var ikke kjent med opplysningene da Adresseavisen snakket med ham onsdag. Kommunikasjonssjef Christian Fossen ved NTNU sier at de undersøker saken.

- Vi jobber med å verifisere opplysningene om at han har vært eller er tilknyttet oss. Vi har så langt ikke klart å verifisere hans tidligere rolle, sier kommunikasjonssjef Christian Fossen.

Solberg bekrefter

Regjeringen har visst om den aktuelle kidnappingen siden januar, opplyste statsministeren på en pressekonferansen.

Nyheten sprakk da ekstremistgruppen IS publisert bilder av to fanger i gule drakter i sitt online nyhetsmagasin Dabiq. Overskriften under bildet av nordmannen er «Norwegian prisoner for sale». Gruppen krever penger for løslatelse og oppgir et telegramnummer for overføring av pengene.

Ifølge Dagbladet skriver IS følgende beskjed sammen med bildene som er publisert: «Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, også de som er omtalt som menneskerettsorganisasjoner. Denne norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. De som vil betale løsepenger for hans løslatelse og overføring kan kontakte følgende nummer».

- Alvorlig sak

Det står ikke når eller hvor de to ble tatt til fange. Ifølge mannens egne opplysninger i sosiale medier dro han til Syria i januar.

En krisestab i UD har jobbet med saken over lengre tid. Politiets forhandlertjeneste, Kripos, PST og Politidirektoratet har deltatt. Statsminister Erna Solberg sier følgende om situasjonen til NTB:

- Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge.

Mannen er, ifølge Facebook-profilen, ikke lenger bosatt i Trøndelag. Profilen tyder også på at han har vært på flere turer i Midtøsten.

Dette bildet fra i fjor, viser IS-krigere marsjere i byen Raqqa i Syria. Foto: NTB SCANPIX