Onsdag ble det kjent at IS holder nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som gissel i Syria.

Som Aftenposten meldte onsdag kveld, ble han tatt til fange av en annen opprørsgruppe i januar, bare dager etter at han krysset grensen over fra Tyrkia, skriver Aftenposten i dag.

Les også:  - Å betale er eneste løsning

Les også: Dette vet vi om IS-kidnappingen

Besøkte nasjonalister

Grimsgaard-Ofstad har imidlertid vært opptatt av konflikten i Midtøsten lenge før han dro, og skal ha deltatt i diskusjoner på sosiale medier om dette. I november 2013 postet han et bilde på sin Facebook-konto sammen med det som skal være to medlemmer av Det syriske sosialistiske nasjonale parti (SSNP).

Sammen med dem skal han ha hatt «en samtale om den ideologiske bakgrunnen og utviklingen, i tillegg til utsiktene for Syria og Libanon», ifølge Facebook-kontoen.

Les også: - Fikk inntrykk av at han søkte ekstrem spenning

Har vært i PSTs søkelys

SSNP er et parti som ble stiftet med mål om å skape et stor-Syria, og opererer i Libanon, Irak, Jordan og Palestina i tillegg til Syria. I Syria har de samarbeidet med Bashar al-Assads parti, i Libanon har de vært assosiert med Hizbollah.

Aftenposten erfarer at PST har mottatt minst én bekymringsmelding om 48-åringen. Dette skal ikke ha resultert i en konkret bekymringssamtale, men sikkerhetstjenesten skal ha holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid, og også ha hatt kontakt med ham.

Han skal også ha reist til krigsområder tidligere, får Aftenposten opplyst.

Skrev om nordmannen da Norge ikke betalte

Gisseltagerne, både IS og opprørsgruppen, har krevd betydelige summer for å løslate nordmannen. Det var først da de virkelig forsto at Norge ikke kom til å betale, at IS selv valgte å offentliggjøre gisselsituasjonen.

For Norge har det aldri vært aktuelt å betale løsepenger.

Forsker Morten Bøås ved NUPI mener Norge må be om nåde for gisselet, og at handlingsrommet ellers er ganske begrenset for norske myndigheter.

Ville ikke vekke oppsikt

For norske myndigheter var det viktig at forhandlingene vakte så liten oppsikt som mulig da oppmerksomhet ofte kan gjøre gisselsituasjoner langt mer komplisert.

En krisestab bestående blant annet av krise- og gisselforhandlere i politiet, PST, E-tjenesten og Kripos har jobbet med saken siden januar.

Aftenposten var første gang i kontakt med myndighetene om saken i mai og ble da henstilt om ikke å skrive om saken.

Dette etterkom Aftenposten av hensyn til Grimsgaard-Ofstads sikkerhet.

Det er uklart hva som skal ha vært Ole Johan Grimsgaard-Ofstads motivasjon med å ta seg inn i Syria, men norske myndigheter skal ikke ha hatt mistanke om at han skal ha ønsket å slutte seg til noen av partene i krigen. 48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria.

På sosiale medier har han imidlertid vært svært opptatt av konflikten i Syria.

Studerte statsvitenskap i Trondheim

48-åringen studerte statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, skriver studentavisa.no.

Dekan ved SVT-fakultetet, Marit Reitan, bekrefter overfor nettstedet at nordmannen som er fanget har tatt emner i statsvitenskap på bachelor- og masternivå.

Det er usikkert om han fullførte bachelorgraden. Hans studierett ved NTNU gikk ut denne sommeren, da han ikke har betalt semesteravgiften, står det på nettsiden.