Norske myndigheter jobber videre med utgangspunkt i at nordmannen som er tatt til fange av IS, fortsatt lever, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Utenriksdepartementets krisestab har analysert bildet som IS har offentliggjort av nordmannen,

- Bildet er sannsynligvis tatt den siste måneden. Vi jobber med det utgangspunktet at Grimsgaard-Ofstad er i live, sa Brende på pressekonferansen som startet like etter klokka 14.30 i Utenriksdepartementets lokaler i Oslo.

Har snakket med familien

- Offerets familie gir uttrykk for fortvilelse. Det er vanskelig å forestille seg den frykten de har levd med i åtte måneder. Jeg har selv snakket med familien flere ganger, sa han.

Mellom 25 og 30 personer i UDs krisestab har jobbet med saken som har vært operativ i over åtte måneder.

- Vi legger ned betydelige ressurser. Men dette er en vanskelig sak. ISILs offentliggjøring kan bety at det blir enda vanskeligere, fortalte utenriksministeren.

Samarbeider med andre land

Brende opplyste videre at de henter erfaringer fra land som har vært i lignende situasjoner. Han vil ikke gå inn på tiltak som er gjort i saken.

- Dette er en svært alvorlig og krevende sak. Alle relevante myndigheter er involvert i arbeidet, og vi jobber med det mål å få Grimsgaard-Ofstad tilbake til Norge.

- Kan dere si noe om hvilke kanaler dere bruker?

- Vi har jobbet med mange andre myndigheter og deres tjenester.

- Det sitter en kinesisk borger sammen med Grimsgaard-Ofstad. Har dere kontakt med kinesiske myndigheter?

- Jeg vil ikke gå inn på konkrete spor vi har jobbet med.

Vil ikke spekulere i motiv

Brende ønsket ikke å kommentere hva som er årsaken til at 48-åringen dro til Syria.

- Vi legger til grunn at det var frivillig at han reiste til Syria. Vårt mål har vært å ivareta familien og få ham tilbake til Norge.

Utenriksminister Børge Brende (H) reiste hjem fra Serbia onsdag etter at det ble kjent at den norske statsborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt til fange av IS i Syria. IS krever løsepenger for nordmannen og en kinesisk borger som også er tatt til fange.

Utenriksminister Børge Brende informerte om det nyeste i gisselsaken torsdag ettermiddag. Foto: NTB SCANPIX
IS har offentliggjort et bilde av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad i gul fangedrakt. Foto: Privat
Utenriksminister Børge Brende avbrøt sin reise i Serbia etter at gisselsaken sprakk i media onsdag kveld. Foto: christine schefte