Flere kilder bekrefter overfor VG og Aftenposten at 48-åringen ble oppsøkt av PST på bakgrunn av ytringer på nettet.

Onsdag ble det kjent at opprørsgruppen IS tok nordmannen som gissel i Syria i januar i år. Kort tid før skrev Grimsgaard-Ofstad selv på Facebook at han hadde kommet seg inn i Idlib i Syria, og at han planla å reise videre til Hama. Ut fra meldingene går det ikke fram hva 48-åringen skulle eller at han hadde noen støttespillere i landet.

«Nordisk rase»

Likevel begynner det å tegne seg et bilde av 48-åringens interessefelt gjennom hans aktivitet på nettet.

I 2013 skrev 48-åringen på et Facebook-forum at «den nordiske rase» måtte ha førerrollen i Europa. Han skriver også at han er motstander av det han kaller «zionistisk globalisme».

Forfatteren John Færseth, som har skrevet boken «KonspiraNorge», om konspirasjonsteorier og troen på dem, har fulgt med på nordmannens innlegg på Facebook noen år:

– Han har kommet med antisemittiske uttalelser i flere innlegg, sier Færseth til NTB.

Les også: Grimsgaard-Ofstad besøkte syriske nasjonalister i 2013

– Positiv til muslimer

48-åringen har delt hundrevis av bilder på Facebook. En del av dem med symbolikk som også benyttes av ytre høyre. Han fremstår også som opptatt av norrøn mytologi.

– Samtidig er han positiv til den muslimske verden, og kritisk til Muhammed-karikaturer og Charlie Hebdo, som han oppfattet som forsøk på å sette folk opp mot hverandre, sier han.

– Mye tyder på at han også er opptatt av en slavisk-ortodoks konservatisme der Russland og Serbia er blant fyrtårnene.

– Og han knytter seg opp til en tankestrøm der hovedmotstanderne er diffuse eliter. Det kan gjøre at han støtter muslimer, forklarer Færseth.

Les også: Brende snakker om gisselsaken

Les også: Støttegruppe krever at Norge gjør mer

Familien kan ikke betale

IS skal ifølge VG ha krevd flere titalls millioner kroner. Nordmannens foreldre og søster sendte torsdag ut en felles uttalelse.

«Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse», sier familiemedlemmene.

«Selv har vi ingen mulighet til å fremskaffe det enorme beløpet som gisseltakerne krever. Vi kan kun appellere til gisseltakerne om å sette vår sønn og bror fri», sier familien, og legger til at de ikke ønsker kontakt med pressen.

Da bortføringen ble kjent onsdag, uttalte statsminister Erna Solberg (H) at det ikke ville bli utbetalt løsepenger for Grimsgaard-Ofstad. Den klare meldingen ble gjentatt torsdag av finansminister Siv Jensen (Frp), som gjorde det klart at Norge ikke kan gi etter for terrorister.

Les også: Fikk inntrykk av at han søkte ekstrem spenning

– Kidnappere kom ingen vei

Løsepenger er det eneste som kan få frigitt nordmannen, sier dokumentarist Pål Refsdal, som selv ble tatt til fange av Taliban i 2009, til Vårt Land.

Ekstremistforsker Lars Gule sier IS går ut med kidnappingen fordi de ikke kom noen vei i forhandlingene med norske myndigheter.

– Det IS sier, er at den norske staten har gitt opp denne mannen. Nå legger de ham ut «for salg» for hvem som helst som ønsker å betale ham fri. Det betyr at norske myndigheter har sagt nei til å betale løsepenger, og at eventuelle politiske krav har blitt avvist, sier han til VG.

NUPI-forsker Morten Bøås sier til Aftenposten det er svært begrenset hva norske myndigheter kan gjøre. Han mener man må se etter muligheter for å etablere en kanal gjennom mellommenn, som kan be om nåde for gisselet.