- I en gisselsituasjon er det viktig at man har en kontinuerlig dialog. Slik kan det dukke opp andre, politiske motiver som kan føre til en løsning. Det kan løse en situasjon uten at man må betale løsepenger.

Det sier ekstremismeforsker og førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Det er mulig å forhandle, sier Gule, som likevel understreker at det er svært vanskelig å være i dialog med en gruppe som IS.

Advarer mot innsamling

- De er så fanatiske og brutale at det er vanskelig å forhandle. Andre grupperinger som har tatt gisler tidligere har vært mer pragmatiske, villige til å senke kravene og se på andre løsninger enn penger. IS liker at de blir oppfattet som brutale, og derfor er dette krevende, sier han.

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble kidnappet i Syria i slutten av januar. Sammen med en kinesisk statsborger sitter han nå i fangenskap hos IS. Terroristorganisasjonen publiserte selv et bilde av nordmannen og kineseren i sin egen avis Dabiq.

I Norge har en krisestab vært aktiv i over åtte måneder. Det skal ha kommet flere krav om løsepenger. Lars Gule mener IS prøver å markere seg overfor Norge når de nå går offentlig ut med at de har tatt et gissel.

- De ønsker å vise at de er en mektig gruppering som ikke gir seg, selv om Norge sier nei. De håper at offentliggjøringen kan føre til at private aktører betaler løsepenger, tror Gule, som advarer folk mot å ta initiativ til å samle inn penger for å betale ut Grimsgaard-Ofstad.

- Det kan skade ham ved at de for eksempel øker kravet om løsepenger, sier Gule, som påpeker at det finnes IS-sympatisører som kan følge med på det som foregår i Norge.

- Sentral inntektskilde

Ikke alle land er like prinsippfaste som Norge. The New York Times har anslått at europeiske land til sammen har betalt over én milliard kroner for å få løslatt gisler fra al-Qaida-tilknyttede grupper siden 2008.

- Norge er mer prinsippfaste enn andre land. Norge tar egne lover mer alvorlig enn større aktører, som tillater seg å være mer pragmatiske. Norge har stått fast på en nei-linje fra januar frem til nå. Det pragmatiske handlingsrommet som Norge hadde ble borte da IS offentliggjorde gisselsituasjonen, sier Gule.

Skrøt åpent

Nicholas Henin, én av fire franske IS-gisler som ble løslatt i april i fjor, har i intervju fortalt hvordan fangevokterne åpent skrøt av å ha mottatt millioner av dollar fra europeiske land, nok til «å pensjonere seg i Kuwait eller Qatar», skriver NTB.

Lars Gule tror neppe IS har stilt relevante politiske krav til Norge, men at de konsentrerer seg om pengene. IS har tidligere tatt en rekke gisler, også i Irak, for å tjene penger.

- Det var en sentral inntekts-kilde. Det er mindre sentralt nå fordi de tjener penger på skattlegging og har tatt kontroll over flere oljereservater, sier han.

«The Beatles»

Gruppen selger olje på svartebørsen, kunstgjenstander som de stjeler fra museer, og krever også inn skatter i byer og områder som de kontrollerer, ifølge Naser Khader, Syria-kjenner og tidligere dansk folketingsmedlem. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Mye tyder på at Grimsgaard-Ofstad blir holdt fanget av en celle innen IS som har fått tilnavnet «The Beatles», skriver NTB. Cellen består av fire med-lemmer som antas å være britiske muslimer, og det er ifølge løslatte gisler fangene selv som har gitt dem kallenavnene John, Paul, George og Ringo etter med-lemmene av den britiske popgruppa.

Mest kjent er «John», som britiske medier har døpt «Jihadi John» og som britisk og amerikansk etterretning ifølge Washington Post har identifisert som den kuwaitiskfødte briten Mohammed Emwazi.

I fangenskap: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble kidnappet i Syria i slutten av januar. Norske myndigheter har jobbet med å få ham løslatt siden da. Foto: Privat