Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Putin, Merkel og Hollande i telefonsamtale om Ukraina

Minsk (NTB-Reuters-AFP): I en telefonsamtale lørdag diskuterte Russlands president Vladimir Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande den økende volden i Øst-Ukraina.

– Jagerfly fra Tsjad bombet Boko Haram-mål i Nigeria

N'Djamena (NTB-AFP): Tsjadiske jagerfly bombet lørdag landsbyen Gamboru i Nigeria i en operasjon mot ekstremistgruppen Boko Haram, ifølge sikkerhetskilder.

– Hamas vil ikke ha Egypt som megler

Kairo (NTB-Reuters): En kilde som står nær den palestinske Hamas-bevegelsens væpnede fløy, sier gruppen ikke lenger vil ha Egypt som megler mellom Palestina og Israel.

Russland forventer økonomisk nedgang på 3 prosent

Moskva (NTB-AFP): Den russiske økonomien vil i år krympe med 3 prosent, tror landets økonomiminister Aleksej Uljukajev.

Egypts president tror på langvarig kamp mot opprørere

Kairo (NTB-Reuters): Egypt står overfor en hard og langvarig kamp mot militante opprørere, fastslår landets president Abdel Fattah al-Sisi.

Fire barn døde i brann i Danmark

København (NTB-Ritzau): Fire barn og én voksen døde i en boligbrann i den danske byen Nakskov på Sjælland fredag kveld, opplyser politiet.

Flere døde i brann på plastfabrikk i Bangladesh

Dhaka (NTB-AFP): Minst åtte personer mistet livet og flere enn ti ble skadd da det brøt ut brann på en plastfabrikk i Bangladeshs hovedstad Dhaka lørdag.

Italia har fått ny president

Roma (NTB-AFP-Reuters): Den italienske nasjonalforsamlingen har valg den sicilianske dommeren Sergio Mattarella til ny president.

15 ukrainske soldater drept i Øst-Ukraina

Kiev (NTB-AFP): Det siste døgnet har 15 ukrainske regjeringssoldater mistet livet og mer enn 30 er såret i kampene med prorussiske opprørere i Øst-Ukraina, opplyser landets forsvarsminister.

Sju henrettelser utsatt i USA

Den amerikanske delstaten Ohio utsetter henrettelsene av sju fanger på grunn etter at en rekke henrettelser med giftsprøyter i USA ikke gikk som planlagt i fjor.

Sju henrettelser utsatt i USA

Washington (NTB-AFP): Den amerikanske delstaten Ohio utsetter henrettelsene av sju fanger på grunn etter at en rekke henrettelser med giftsprøyter i USA ikke gikk som planlagt i fjor.

Oljearbeidere forsvunnet i Irak

Kirkuk (NTB-Reuters): Arbeiderne på et lite oljeproduksjonsanlegg ved Kirkuk nord i Irak er forsvunnet etter at IS-opprørere tok kontroll over anlegget.

Store demonstrasjoner mot gjeld i Spania

Madrid (NTB): Mange tusen spanjoler er ventet til markeringer som arrangeres av venstrepartiet Podemos i hovedstaden Madrid lørdag.

Merkel: Ingen kutt i Hellas' gjeld

Aten (NTB-AFP): Den tyske statsministeren Angela Merkel står på sitt og sier at Hellas ikke kan vente noen reduksjon i landets statsgjeld.

Låst situasjon for japansk og jordansk IS-fange

Tokyo (NTB-AFP): Forhandlingene med den ekstremistiske opprørsgruppa Den islamske staten (IS) om løslatelse av en jordansk og en japansk fange er fastlåst, opplyser Japan.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus