Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

FN bekymret for flomsituasjonen i Myanmar

Yangon (NTB-AFP): FN frykter at antall døde i flom og jordskred som følge av det kraftige monsunregnet i Myanmar, kommer til å stige kraftig.

Fem personer funnet drept i leilighet i Mexico

Mexico by (NTB-Reuters): Fire kvinner og en mann ble fredag funnet skutt og drept i en leilighet i et middelklassenabolag i Mexico by.

Hundrevis flykter fra skogbranner i California

Los Angeles (NTB-AFP): Folk flykter fra hjemmene sine og veier stenges som følge av de mange skogbrannene som herjer California. Om lag 9.000 brannmenn jobbet lørdag kveld med å få kontroll over flammene.

Ministre: – Situasjonen i Calais har topprioritet

Calais (NTB-AFP): Å finne en løsning på migrantkrisen i havnen i Calais har topprioritet, skriver innenriksministerne i Frankrike og Storbritannia i en felles uttalelse.

15 personer reddet fra peruansk gerilja

Lima (NTB-AFP): Peruanske soldater har berget sju barn og åtte voksne som var tatt til fange av maoistgeriljaen Lysende sti, opplyser en tjenestemann.

NY Times: – Joe Biden vurderer å utfordre Clinton

New York (NTB): USAs visepresident Joe Biden og hans medarbeidere er i ferd med å undersøke mulighetene for å kaste seg inn i presidentvalgkampen, ifølge New York Times' kilder.

Desmond Tutu på bedringens vei

Cape Town (NTB-AFP): Den sørafrikanske fredsprisvinneren Desmond Tutu er på bedringens vei, men blir værende på sykehus i Cape Town i noen dager til, opplyser erkebiskopens egen stiftelse.

– IS har tatt fire journaliststudenter i Irak

Bagdad (NTB-AFP): Fire journaliststudenter i Mosul er tatt til fange av Islamsk Stat (IS) fordi de skal ha lekket informasjon om jihadistgruppen til mediene, hevder en overvåkingsgruppe.

Zimbabwe strammer inn jaktreglene etter drap på kjendisløve

Harare (NTB-AFP): Zimbabwe har strammet inn reglene for jakt på storvilt etter historien om den amerikanske tannlegen som skjøt den populære løven Cecil.

Irakisk kurdere anklager Tyrkia for å drepe sivile

Arbil (NTB-AFP-Reuters): Militante kurdere fra PKK bør forlate den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, sier regionens president Massoud Barzani. Flere sivile er drept i tyrkiske luftangrep, ifølge ham.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus