Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

– Gutt (4) drept i angrep på Gazastripen

Gaza by (NTB-AFP): En fire år gammel gutt er drept i et angrep fra en israelsk stridsvogn nord på Gazastripen mandag, ifølge helsepersonell.

Israel bombet tre mål på Gazastripen

Tel Aviv (NTB-DPA): Israelske jagerfly bombet mandag tre mål på Gazastripen etter at en rakett ble skutt inn i den sørisraelske byen Ashkelon.

Mange drept i angrep mot opprørere i Irak

Hilla (NTB-AFP): 17 mennesker, blant dem minst tre sivile, ble drept da regjeringsstyrker angrep opprørere i Jurf al-Sakhr sørvest for Bagdad mandag, ifølge lokale kilder.

Elever vitner i rettssak etter fergeforlis i Sør-Korea

Seoul (NTB-AFP-Reuters): Sørkoreanske tenåringer fortalte i retten mandag om hvordan de ble etterlatt i den synkende fergen Sewol. Over 300 mennesker mistet livet i ulykken.

Lavrov: – Vil ikke reagere hysterisk på sanksjoner

Moskva (NTB-Reuters): Russland kommer ikke til å handle etter prinsippet om «øye for øye, tann for tann» i møte med EUs sanksjoner, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

FN-rapport beskriver skrekkregime i Øst-Ukraina

Genève (NTB-DPA): Prorussiske separatister har utsatt befolkningen i Øst-Ukraina for et skrekkregime med bortføringer, tortur og drap på sivile, ifølge FN.

16 personer drept av opprørere på Filippinene

Manila (NTB-AFP): 16 personer, inkludert barn, ble drept av militante islamistiske opprørere i et bakholdsangrep sør på Filippinene mandag, ifølge det filippinske forsvaret.

Overskuddet nådde nye høyder for Ryanair

Dublin (NTB): Det irske lavprisselskapet Ryanair har så langt i år gått med et større overskudd enn ventet. Til tross for oppgangen sier flyselskapet at de står overfor en tøff høst.

FN: Minst 1.129 mennesker drept i Ukraina

Genève (NTB-Reuters-AFP): Minst 1.129 mennesker er drept og ytterligere 3.442 er såret i Ukraina-konflikten siden midten av april, opplyser FN.

Etterforskere på vei til krasjområde i Øst-Ukraina

Donetsk (NTB-AFP): Nederlandsk og australsk politi satte mandag kursen mot stedet hvor det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned i Øst-Ukraina.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Slik sparer du strøm, penger og irritasjon

13 tips til hvordan du slår av ulike funksjoner på iPhone.

- Noen skal ha tatt tak i kvinnen

Kvinne skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep i Midtbyen.

- Det er uvirkelig

Øystein Wisløff mistet hele livsverket i brann i Flatanger.