Gå til mobilutgaven
forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Opprørere inntar landsby sør for Aleppo

London (NTB-AFP): Over 70 mennesker er drept i harde kamper om en landsby sør for Aleppo, ifølge en syrisk observatørgruppe.

Israel angrepet på nytt fra Gaza

Jerusalem (NTB-AFP): Militante på Gazastripen skjøt fredag morgen på nytt granater mot Israel, men ingen er blitt drept eller såret, ifølge den israelske hæren.

Trump gir blaffen i Rolling Stones

Washington (NTB-AFP): Donald Trump gir blaffen i at Rolling Stones vil ha slutt på at sangene deres spilles på valgkamparrangementene hans. Han vil fortsette å bruke dem uansett.

Labour taper mindre enn spådd

London (NTB): Labour går ikke så kraftig tilbake som mange analytikere hadde spådd i lokalvalgene torsdag. Men partiet kan ende på tredjeplass i Skottland bak SNP og de konservative.

Helikopterkonsern har søkt om konkursbeskyttelse

Oslo (NTB): CHC Group, som eier norske CHC Helikopter Service, har søkt om konkursbeskyttelse.

Uviss framtid for brannrammede canadiere

Fort McMurray (NTB-AFP): De enorme skadene fra skogbrannen i Alberta i Canada gjør det umulig å forutsi når de titusenvis av evakuerte menneskene kan flytte hjem, opplyser provinsmyndighetene.

Sjelden partikongress i gang i Nord-Korea

Pyongyang (NTB-AFP): Fredag startet Nord-Koreas største politiske samling på flere tiår. Trolig vil Kim Jong-un bruke partikongressen i kommunistpartiet til å befeste sin posisjon som landets suverene leder.

Trump støtter «Brexit»

New York (NTB): Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump hevder Storbritannia vil klare seg bedre uten EU.

New York innfører plastposeavgift

New York (NTB-Ritzau-DPA): Forbruket av plast- og papirposer i New York er så høyt at byrådet nå har vedtatt å innføre en avgift på minst 5 cent per pose.

FBI snart ferdig med Clinton-etterforskning

Washington (NTB): FBI har avhørt flere av Hillary Clinton nærmeste medarbeidere og opplyser at de snart er ferdig med etterforskningen av den tidligere utenriksministerens bruk av en privat epostserver.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus