Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

Ban Ki-moon rystet over angrep mot FN-skole i Gaza

New York (NTB-Reuters): FN-sjef Ban Ki-moon er rystet over det israelske angrepet mot en FN-skole på Gazastripen som har ført til minst 16 drepte og over 200 sårede.

Sju drept i israelsk luftangrep i Gaza

Gaza by (NTB-AFP): Sju personer er drept i et israelsk luftangrep sør på Gazastripen. De fleste drepte er barn.

Ukrainas statsminister trekker seg

Kiev (NTB-Reuters-Ritzau) Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier han trekker seg i protest mot at nasjonalforsamlingen ikke støtter finansiering av en ny energi- og forsvarspolitikk.

Dødsdømt sudansk kvinne møtte paven

Roma (NTB-AFP): Den sudanske kvinnen som ble dømt til døden for å ha konvertert til kristendommen, møtte pave Frans i Italia torsdag.

- Passasjerfly i Mali styrtet

Flyet som forsvant over Mali med rundt 120 mennesker om bord, har styrtet, opplyser Algeries luftfartstilsyn til Reuters.

Jihadister i Irak krever at kvinnene blir omskåret

Genève (NTB-AFP): Jihadister i Irak har gitt ordre om at alle kvinner i alderen 11 til 46 år lar seg omskjære, opplyser FN.

Irak har fått ny president

Bagdad (NTB-AFP-Reuters): Iraks nasjonalforsamling har valgt den kurdiske veteranen Fouad Masoum til å overta som president etter Jalal Talabani.

EU fortsetter sanksjonsarbeidet

Brussel (NTB-Reuters-AFP): EU-landene diskuterer omfattende tiltak rettet mot russisk økonomi og bankvesen.

Finske hjelpearbeidere drept i Afghanistan

Kabul (NTB-AFP-DPA): De to kvinnelige bistandsarbeiderne som ble drept av væpnede menn i Herat vest i Afghanistan, var finske statsborgere.

Israelske fotballspillere angrepet av demonstranter

Wien (NTB-Reuters-DPA): En vennskapskamp i Østerrike mellom det israelske laget Maccabi Haifa og franske Lille ble stoppet da to israelske fotballspillere ble slått og sparket av demonstranter.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus