Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Valget i gang på New Hampshires småsteder

Dixville (NTB-AP): Bernie Sanders og John Kasich plukket opp flest stemmer da nominasjonsvalget i New Hampshire ble tjuvstartet ved midnatt.

– Nordkoreansk rakett kraftigere enn forgjengeren

Seoul (NTB-AFP): Raketten Nord-Korea skjøt opp søndag har betydelig større rekkevidde enn sin forgjenger og kunne derfor ha nådd mesteparten av USA, hevder en sørkoreansk tjenestemann.

Ber om milliarder til å bekjempe zikaviruset

Det hvite hus vil be Kongressen om 1,8 milliarder dollar, drøyt 15 milliarder kroner, til bekjempelse av det myggbårne zikaviruset som sprer seg raskt på det amerikanske kontinentet.

Canadiske kampfly ute av Syria og Irak om to uker

Ottawa (NTB-Reuters): Den canadiske regjeringen gikk til valg på at den skulle trekke ut seks kampfly som har bombet IS-mål i Syria og Irak. Nå varsler statsminister Justin Trudeau at det skjer 22. februar.

Tokyo-børsen ned 5 prosent

Tokyo (NTB-AFP-Reuters): Børsen i Tokyo fulgte trenden fra Europa og USA og falt nesten 5 prosent fram til lunsj tirsdag.

Voldsomme opptøyer i Hongkong

Hongkong (NTB-Reuters): Opprørspolitiet i Hongkong måtte tirsdag bruke batonger og pepperspray for å tøyle demonstranter i det som beskrives som de verste opptøyene i byen på over et år.

Rekordmange haiangrep i 2015

Orlando (NTB-Reuters): Haier angrep mennesker 98 ganger i 2015, en økning på 10 registrerte tilfeller fra det forrige rekordåret 2000.

IS-leders enke kan bli dømt for drap

Washington (NTB-Reuters): Enken etter den drepte IS-toppen Abu Sayyaf tiltales i USA for å ha spilt en rolle i dødsfallet til den amerikanske hjelpearbeideren og IS-gisselet Kayla Mueller.

14 pågrepet for planlagt asylvold i Sverige

Stockholm (NTB): Svensk politi har pågrepet 14 mennesker, mistenkt for å ha planlagt grov vold mot beboere ved et asylmottak i Nynäshamn sør for Stockholm.

Børsfall i USA

New York (NTB-AFP): Utviklingen på New York-børsen gikk samme vei som i Europa mandag. Dow Jones-indeksen endte til slutt med et fall på 1,08 prosent.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus