Gå til mobilutgaven
forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Tyrkia raser mot USAs «hykleri» i Syria

Antalya (NTB-AFP): Tyrkia reagerer med raseri på bildene som viser amerikanske spesialsoldater som bidrar i bakkeoffensiven mot IS i Nord-Syria – iført kurdiske uniformsmerker.

Obama i Hiroshima: – Døden kom fra himmelen

Hiroshima/Oslo (NTB-Are Føli): – For 71 år siden falt døden fra himmelen, og verden ble forandret, sa Barack Obama da han besøkte monumentet til minne om ofrene for verdenshistoriens første atomangrep i Hiroshima.

Sveriges lilleprins døpt i Stockholm

Stockholm (NTB-TT): Prins Oscar gråt på pappas fang idet dåpsseremonien for svenskenes lille prins ble innledet i Slottskyrkan på Stockholms slott. Kronprinsesse Mette-Marit var blant de fem fadderne.

USAs spesialsoldater bidrar i bakkeoffensiv i Syria

Beirut (NTB-AFP): Amerikanske spesialsoldater på bakken i Nord-Syria bidrar i en storoffensiv mot IS i provinsen Raqqa, forteller de USA-støttede krigerne som kjemper mot jihadistene.

Mange skadd i slåssing i «jungelen» i Calais

Stockholm (NTB-TT-AP): Nærmere 40 personer er skadd, og flere telt og hytter har brent ned etter at sudanske og afghanske migranter barket sammen i et stort slagsmål i en migrantleir i Calais i Frankrike.

Russland varsler stor militær opptrapping på Kurilene

Moskva (NTB-AFP): Russland varsler at landet vil trappe opp sitt militære nærvær ved den omstridte øygruppen Kurilene nordøst i Stillehavet, som både Russland og Japan gjør krav på.

Over 4.000 reddet i Middelhavet på én dag

Roma (NTB-AP): Over 4.000 migranter og flyktninger ble torsdag reddet av ulike skip i Middelhavet. Minst 20 druknet, men dødstallet kan være langt høyere ettersom det er funnet minst to tomme kantrede båter.

Økt frykt for Dutertes «dødspatruljer»

Manila (NTB-AFP): Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte har gjentatte ganger oppfordret sikkerhetsstyrker til å drepe kriminelle. Bare denne uka har politi skutt og drept åtte narkomistenkte.

Dramatisk evakuering av 300 passasjerer fra fly i Tokyo

Tokyo (NTB-AFP): Flere hundre passasjerer er evakuert fra et Korean Air-fly på flyplassen Haneda i Tokyo etter at det oppsto en brann i en av flymotorene.

Verdens ledere vil skape vekst, men er uenige om hvordan

Shima (NTB-AFP): G7-landene er enige om at det haster å få fart på verdensøkonomien, men de har ingen felles strategi og er heller ikke enige om hvor alvorlig situasjonen er.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus