Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

Klatrere omkom i skred på Mount Everest

Katmandu (NTB-AFP-Reuters): Minst tolv klatrere ble tatt av et snøskred på Mount Everest fredag. Ni av klatrerne er døde, og flere kan være savnet, ifølge myndighetene i Nepal.

Finne forsøkte å kapre fly med Toblerone-sverd

Hongkong (NTB-Reuters): Med et pledd som kappe og væpnet kun med en Toblerone forsøkte en 23 år gammel finne å kapre et passasjerfly på vei fra Amsterdam til Hongkong.

Klatrere omkom i skred på Mount Everest

Minst tolv klatrere ble tatt av et snøskred på Mount Everest fredag. Ni av klatrerne er døde, og flere kan være savnet, ifølge myndighetene i Nepal.

Finland inngår avtale med NATO

Helsingfors (NTB-FNB): Finland vil neste måned inngå en avtale med NATO som kan gjøre det lettere å ta imot militær hjelp, skriver avisa Sunnuntaisuomalainen.

Sør-Korea: Tredjestyrmannen ved roret

Seoul (NTB-Reuters): Det var tredjestyrmannen som sto ved roret da fergen Sewol sank utenfor Sør-Korea onsdag. Kystvakten sier de fortsatt forsøker å komme seg inn i vraket.

Nesten 50 skal ha blitt drept i kamper i Aleppo

Aleppo (NTB-AFP): Syriske opprørere har torsdag angrepet en av landets største militærbaser og nesten 50 er drept, hevder en eksilorganisasjon.

Chelsea Clinton venter barn

New York (NTB-AFP): Chelsea Clinton, datteren av tidligere president Bill og tidligere utenriksminister Hillary, venter sitt første barn.

Streikevarsel for Londons T-bane

London (NTB-Reuters): Fagforeningene varsler streik på T-banen i London i månedsskiftet.

- Det var «jättetrevligt» med trøndere på besøk

Polisen i Åre er strålende fornøyd med trønderske ungdommer på harrytur.

Gabriel García Márquez er død

Mexico by (NTB-Reuters): Den colombianske forfatteren Gabriel García Márquez er død, melder mexicanske aviser. Nobelprisvinneren ble 87 år gammel.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus