Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

Japan stanser leteoperasjon i frykt for nye skred

Tokyo (NTB-AFP): Letingen etter de over 50 personene som fortsatt er savnet etter store jordskred i Japan, er innstilt som følge av frykt for flere skred.

Bedriftsledere samles mot skotsk uavhengighet

London (NTB-Reuters): Flere enn 100 britiske næringslivstopper som har virksomhet i Skottland, samles om en uttalelse mot skotsk uavhengighet, skriver The Telegraph.

Over 30 omkom i bussulykke i Egypt

Kairo (NTB-AFP-DPA): Minst 33 personer mistet livet da to turbusser kolliderte på Sinai-halvøya i Egypt fredag, ifølge landets helsemyndigheter.

Europeiske land vil ha ny FN-resolusjon om Gaza

New York (NTB-AFP-DPA): Flere europeiske land presser på for å få vedtatt en resolusjon i FNs sikkerhetsråd for å få slutt på krigshandlingene på Gazastripen.

Salmonella i danske egg

København (NTB-Ritzau): Det er funnet salmonella i pasteuriserte egg fra Hedegaard Food i Danmark.

Senegal stenger grensa til Guinea

Dakar (NTB-AFP): Senegal stenger igjen grensa til Guinea på grunn av frykt for ebolaepidemien i nabolandene, og de tre ebola-rammede landene blir stadig mer isolert.

FNs menneskerettsleder refser Sikkerhetsrådet

New York (NTB-DPA-Reuters): FNs avtroppende høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, kom torsdag med sviende kritikk av FNs sikkerhetsråd for å sette nasjonale interesser framfor brudd på menneskerettighetene og trusler mot global fred og sikkerhet.

Foleys familie prøvde å skaffe løsepenger

Washington (NTB-DPA): Familien og arbeidsgiveren til journalisten James Foley jobbet med å skaffe til veie flere millioner dollar til løsepenger til terroristene som hadde kidnappet ham.

12.000 utenlandske jihadister i Syria, sier USA

Washington (NTB-AFP): Rundt 12.000 utenlandske jihadister fra 50 land har reist til Syria siden borgerkrigen begynte for tre år siden, mener USAs utenriksdepartement.

– Pentagon brøt loven da Bergdahl ble kjøpt fri

Washington (NTB-AFP-Reuters): En intern amerikansk gransking har kommet til at Pentagon opptrådte ulovlig da Kongressen ikke ble varslet om at soldaten Bowe Bergdahl skulle byttes mot Guantanamo-fanger.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus