Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Norsk statsborger (56) etterlyst for Paris-terror i 1982

Paris (NTB-AFP): Den 56 år gamle norske statsborgeren, etterlyst og mistenkt for et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982, benekter alle anklagene mot ham.

WHO erklærer krig mot skjult sukker

Genève (NTB-Reuters-AFP): Verdens helseorganisasjon (WHO) ber om en drastisk reduksjon i folks sukkerinntak og tar opp kampen mot «skjult sukker» i alt fra leskedrikker til ketsjup og honning.

Leder for beryktet narkokartell pågrepet i Mexico

Mexico by (NTB-Reuters-TT): Mexicansk politi har pågrepet Omar Trevino Morales, lederen for det voldelige narkokartellet Los Zetas, ifølge sikkerhetskilder.

Nytt møte om Irans atomprogram 15. mars

Montreux (NTB-Reuters): USA og Iran har avtalt et nytt utenriksministermøte om halvannen uke etter tre dagers intense samtaler i Montreux.

Terrormistenkt: – Jeg har aldri drept noen

Oslo (NTB): Den 56 år gamle mannen som er mistenkt for et terrorangrep i Paris i 1982, avviser anklagen fra franske myndigheter.

Ukraina: – Separatistene lar oss ikke hjelpe etter gruveulykken

Kiev (NTB-Rueters): Ukrainske hjelpemannskaper får ikke hjelpe til etter gruveulykken i separatistkontrollerte Donetsk, ifølge statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Minst ti flyktninger døde i båtulykke i Middelhavet

Roma (NTB-Reuters): Minst ti flyktninger mistet livet da en båt kantret sør i Middelhavet. Nesten tusen personer er blitt reddet det siste døgnet.

Flere mistenkte etter Nemtsov-drap

Moskva (NTB-Reuters): Sjefen for Russlands etterretningstjeneste (FSB) sier at de har flere mistenkte etter drapet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov.

Kina vil ikke endre forholdet til Norge

Beijing (NTB-AFP): Kinas utenriksdepartement sier forholdet mellom Norge og Kina ikke påvirkes av vrakingen av Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen.

Norwegian-streiken skaper frustrasjon i Skandinavia

Stockholm (NTB): Norwegians konkurrenter opplever lange køer på flyplassene i Skandinavia. Og tross ekstra Norwegian-innsats er skandinaviske kunder irriterte.

- Over 30 døde i eksplosjon i kullgruve i Øst-Ukraina

Minst 30 personer har mistet livet og 14 blitt skadd i en gasseksplosjon i kullgruva Zasjadko i Øst-Ukraina, ifølge separatistene som kontrollerer området.

Kinesisk skip med våpen til Cuba oppbrakt

Bogotá (NTB-Reuters): Colombianske myndigheter holder tilbake et kinesisk skip som fraktet våpen til Cuba.

«Boston-bomberen» for retten

Boston (NTB-Reuters): Etter å ha brukt to måneder på å finne en jury til rettssaken om angrepet mot Boston maraton, kan endelig rettssaken mot terrortiltalte Dzjokhar Tsarnajev begynne.

Russiske bombefly i irskkontrollert luftrom

Dublin (NTB): Et rutefly måtte ta en omvei og et annet ble forsinket da to russiske bombefly fløy gjennom luftrom kontrollert av Irland uten advarsel i februar, ifølge det irske luftfartstilsynet (IAA).

Israelsk reklame for gamlebyen stanset i London

London (NTB-AFP): En reklame fra israelske turistmyndigheter som framstiller gamlebyen i Jerusalem som en del av Israel, er stanset av det britiske reklametilsynet.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus