Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Netanyahu avlyser Tyskland-tur på grunn av volden

Jerusalem (NTB-Reuters): Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu avlyste onsdag et besøk til Tyskland mens voldshandlingene fortsetter i Israel.

Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

Washington (NTB-Reuters-AFP): President Barack Obama har ringt lederen for Leger Uten Grenser (MSF) og bedt om unnskyldning for bombeangrepet som rammet sykehuset i Kunduz i Afghanistan.

Mer enn halvparten av klimapengene er på plass

Lima/Oslo (NTB-Johan Falnes): Industrilandene samlet i fjor sammen 62 milliarder dollar til finansiering av klimatiltak i fattige land. Dermed er verden mer enn halvveis til målet for 2020.

Forskere har dyrket nyrevev i laboratorium

Paris (NTB-AFP): En gruppe forskere har lyktes i å dyrke fram menneskelig nyrevev fra stamceller. Forsøket ses som et stort framskritt mot å målet om å lage fungerende organer til transplantasjoner.

Israeler knivstukket på kjøpesenter

Jerusalem (NTB-AFP): En jødisk mann fikk moderate skader da han ble knivstukket utenfor Tel Aviv i Israel onsdag.

Skogminister startet skogbrann i Bayern

Deggendorf (NTB-DPA): En skogbrann i Bayern ble startet av ingen ringere enn delstatens skogminister. – Pinlig, mener gjerningsmannen.

Her flyr Norges nye kampfly for første gang

Tirsdag tok et norske F-35-flyet av for første gang.

Kurdiske myndigheter: – IS har brukt sennepsgass i Irak

Arbil (NTB-Reuters): Krigere fra ekstremistgruppa Islamsk stat (IS) brukte sennepsgass mot kurdiske styrker i Nord-Irak i august, ifølge kurdiske selvstyremyndigheter.

Kenyansk politi: – Nordmann ble drept på fest

Nairobi (NTB): Den 24 år gamle nordmannen som ble funnet død i Kenya i helgen, ble drept, mener kenyansk politi.

Sanders tar innpå Clinton i California

Los Angeles (NTB-Reuters): Demokratenes presidentfavoritt Hillary Clintons oppslutning stuper i California, mens rivalen Bernie Sanders fosser fram på en ny måling.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus