Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Dette leses nå:

Ukrainsk allianse vil jobbe for NATO-medlemskap

Kiev (NTB-DPA): En ny allianse av provestlige partier i Ukraina sier den ønsker å jobbe for et framtidig NATO-medlemskap.

Sinne på Maidan-plassen ett år etter

Kiev (NTB-AFP-Reuters): Ett år etter at folkeopprøret mot det russiskvennlige styret i Ukraina startet, ble den nye presidenten møtt av sinte tilrop på Maidan-plassen i Kiev.

Rolig fredag i spent Jerusalem

Jerusalem (NTB-AFP): Fredagsbønnen i Jerusalem gikk fredelig for seg til tross for at situasjonen har vært svært spent i byen den siste tiden.

Varmeste oktober siden målingene begynte

Washington (NTB-AFP): Også oktober måned var den varmeste som noen gang er målt, ifølge amerikanske forskere. Dermed ligger det fortsatt an til ny global temperaturrekord i 2014.

Lavrov: – Alt ligger til rette for atomavtale med Iran

Wien (NTB-AFP-Reuters): Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at «alle elementer er på plass» for å nå et kompromiss i atomforhandlingene med Iran innen fristen.

Fugleinfluensa på en tredje gård i Nederland

Haag (NTB-AFP): Fugleinfluensa er oppdaget på ytterligere en gård i Nederland. Dermed er viruset funnet på tre gårder i landet.

WHO erklærer Kongo ebolafritt

Genève (NTB-Reuters): Ebolautbruddet i Kongo er over, erklærer Verdens helseorganisasjon (WHO). Ingen nye tilfeller er påvist i landet på over 40 dager.

Minister: – Sri Lanka er på vei til å bli et diktatur

Colombo (NTB-AFP-Reuters): Sri Lankas helseminister går av for å stille som kandidat i presidentvalget i januar. Han mener øystaten er i ferd med å utvikle seg til et diktatur.

Porosjenko møtt med sinne på Maidan-markering

Kiev (NTB-Reuters): Ukrainas president ble fredag møtt med skjellsord fra pårørende til de 100 demonstrantene som døde under opprøret mot det forrige regimet i landet.

Ukrainas hær hevder de ble angrepet fra Russland

Kiev (NTB-AFP): Ukrainas militære styrker hevder de har blitt beskutt fra russisk territorium, for første gang siden en våpenhvileavtale ble undertegnet i september.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus