Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

USA skuffet over palestinsk forsoning

Washington (NTB-Reuters): USA er kritisk til at Hamas og PLO har inngått en avtale om forsoning og mener den setter fredsprosessen i Midtøsten i fare.

Nær 60 mistet livet i togulykke i Kongo

Kinshasa (NTB-AFP): Minst 57 personer omkom da et tog sporet av sørøst i Kongo tirsdag, opplyser myndighetene i landet.

Brende møter Kerry i Washington

Washington (NTB): Økonomi, Ukraina og Midtøsten står på dagsorden når utenriksminister Børge Brende (H) møter sin kollega John Kerry i Washington torsdag.

Har offisielt skiftet navn til Chelsea Manning

Topeka (NTB-Reuters): Den amerikanske soldaten som lekket hundretusener av hemmelige dokumenter til WikiLeaks, har fått rettens medhold til offisielt å skifte navn fra Bradley til Chelsea Manning.

Hamas og PLO enige om forsoning

Gaza by (NTB-AFP-TT): De to største palestinske fraksjonene Hamas og PLO er enige om en forsoningsavtale etter flere års sterk rivalisering. Avtalen innebærer blant annet å få på plass en ny regjering innen fem uker.

Frankrike vil ikke utlevere Khalid Skah

Paris/Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): En fransk domstol mener Norge ikke kan garantere for rettssikkerheten til Khalid Skah, og avviser derfor kravet om utlevering av den voldssiktede norskmarokkaneren, ifølge franske medier.

Denne Barcelona-sjokoladen bør du ikke spise

Gir deg en større snurr enn å bli driblet av Messi.

Presidentvalg i Libanon til ny runde

Beirut (NTB-Reuters-AFP): Ingen av kandidatene i presidentvalget i Libanon klarte å få det nødvendige flertallet. Dermed blir det en ny valgrunde 30. april.

FN-appell om Syria for døve ører

Genève (NTB): «Nok er nok,» slo flere FN-topper fast for et år siden i en appell om hjelp til millioner av sivile som lider under krigen i Syria. Men siden har situasjonen bare blitt verre.

Her er 77-åringen millimeter fra døden

En tsjekkisk pensjonist hadde englevakt da han krysset en togovergang i byen Rajec-Jastrabi idet toget passerte. Han slapp unna med kun småskader og én sko, fikk en bot på rundt 800 kroner.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus