Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

14-åring bak skoleskyting i Washington

Los Angeles (NTB-AFP-DPA): Medelever av gjerningspersonen som åpnet ild ved en videregående skole i USA, sier at gutten var en populær elev på skolen. To personer, deriblant skytteren, er død.

Politiet kaller økseangrepet i New York «terrorhandling»

New York (NTB-AFP): Økseangrepet mot polititjenestemenn i New York var en terrorhandling, sier politiet i byen.

Ebolasmittede sykepleiere erklært friske i USA

Washington (NTB-AFP): De to sykepleierne Nina Pham og Amber Vinson, som begge ble ebolasmittet på et sykehus i Texas tidligere denne måneden, er erklært friske.

Malisk jente (2) død av ebola

Bamako (NTB-Reuters): Den to år gamle jenta som var det første registrerte tilfellet av ebola i Mali, er død.

Blodige angrep mot sikkerhetsstyrker på Sinai-halvøya

Kairo (NTB-Reuters): Minst 25 medlemmer av de egyptiske sikkerhetsstyrkene er drept i et angrep mot en kontrollpost på Sinai-halvøya.

Palestinsk tenåring skutt av israelske soldater

Ramallah (NTB-AFP): En palestinsk tenåring ble fredag skutt og drept i et sammenstøt mellom steinkastende demonstranter og israelske soldater nær Ramallah.

Konsulater i Istanbul fikk «mistenkelige konvolutter»

Istanbul (NTB-DPA-AFP): Konvolutter som inneholdt gult pulver ble fredag sendt til de tyrkiske konsulatene til fem land involvert i luftangrepene mot Den islamske staten (IS).

Nye amerikanske luftangrep mot IS-krigere

Washington (NTB-Reuters): Amerikanske fly gjennomførte torsdag og fredag seks nye luftangrep mot stillingene til Den islamske staten (IS) rundt byen Ayn al-Arab i Syria.

USA undersøker om IS har brukt kjemiske våpen

Washington (NTB-Reuters-AFP): USA undersøker opplysninger om at ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har brukt klorgass mot irakiske styrker, opplyste utenriksminister John Kerry fredag.

Mistenkt canadier forsøkte å få libysk pass

Ottawa (NTB-Reuters-AFP): Mannen som skal ha drept en canadisk soldat onsdag, forsøkte før angrepet å skaffe seg libysk pass. Han lyktes ikke, opplyser den libyske ambassaden i Ottawa.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus