Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Dette leses nå:

Lederen for Iraks kurdere besøkte Sinjar-fjellet

Sinjar (NTB-AFP): Iraks Kurdistan-president Massoud Barzani hyllet peshmerga-krigernes offensiv mot IS da han besøkte Sinjar-fjellet nord i landet søndag.

Jordan opphever moratorium på dødsstraff

Amman (NTB-AFP): Elleve drapsdømte menn ble søndag henrettet i Jordan. Det er første gang landet praktiserer dødsstraff på åtte år.

Ytterligere fire opprørere henrettet i Pakistan

Islamabad (NTB-Reuters-AFP): Pakistan henrettet søndag ytterligere fire islamistiske opprørere ved henging. Regjeringen gjeninnførte bruk av dødsstraff i kjølvannet av skolemassakren.

Leietvist kan ligge bak bomber i Malmö

Malmö (NTB-TT): For andre natt på rad våknet naboene av en kraftig eksplosjon i bydelen Rosengård i Malmö i helgen. Politiet mistenker at en leietvist ligger bak.

– Nye luftangrep mot IS fra amerikanskstyrt koalisjon

Washington (NTB-Reuters): Det ble utført en rekke luftangrep mot Den islamske staten i Irak og Syria søndag, ifølge det amerikanske forsvaret.

Store sikkerhetsbrudd oppdaget på Tysklands største flyplass

Berlin (NTB-AFP): 2.500 ansatte ved flyplassen i Frankfurt får ny opplæring etter at etterforskere fra EU gjentatte ganger smuglet våpen gjennom sikkerhetssjekken.

Elton John giftet seg i London

London (NTB-AFP): Poplegenden Elton John har giftet seg med David Furnish etter ni års partnerskap.

USA vurderer å sette Nord-Korea på terrorliste

Washington (NTB-Reuters-ANP): USAs president Barack Obama vil vurdere om Nord-Korea skal settes tilbake på amerikanernes liste over stater som støtter terrorisme.

Al-Qaida om skoledrap: – Våre hjerter brister av sorg

Peshawar (NTB-AFP-DPA): Al-Qaidas talsperson i Sør-Asia tar sterkt avstand fra tirsdagens angrep mot skolen i Pakistan som kostet 149 mennesker livet.

Mann skutt av politiet i Danmark

Høng (NTB-Ritzau): En mann ble skutt og drept av dansk politi i forbindelse med en biljakt ved byen Høng søndag.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus