Gå til mobilutgaven
forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Taiwan avfyrte missil ved en glipp

Taipei (NTB-DPA): En taiwansk marinebåt har ved et uhell avfyrt et overlydsmissil som brukes mot skip, opplyser militæret i landet.

Tempelarbeider hakket i hjel i Bangladesh

Dhaka (NTB-AFP): En frivillig arbeider ved et hinduistisk tempel i Bangladesh ble fredag hakket til døde. Drapet er det siste i en rekke angrep rettet mot religiøse minoriteter i landet.

Oppløftende uke for Asias børser

Hongkong (NTB-AFP): De asiatiske aksjemarkedene stiger også fredag på grunn av forventninger om at globale sentralbanker vil ta grep i kjølvannet av britenes folkeavstemning om å forlate EU.

Ozonlaget på bedringens vei

Miami (NTB-AFP-Ritzau): Forskere har funnet de første sikre tegnene på at hullet i ozonlaget over Antarktis er i ferd med å tettes.

Representantenes hus stemmer over våpenkontroll

Washington (NTB-AFP): Representantenes hus i USA skal i neste uke stemme over forslag som blant annet vil hindre terrormistenkte fra å kjøpe våpen.

Over 1.000 musikere klager YouTube inn for EU

Brussel (NTB-DPA): ABBA, Coldplay og Sting er blant over 1.000 artister som har sendt EU-kommisjonen en klage på YouTube og andre nettjenester som gjør musikk tilgjengelig gratis.

Frankrikes klasebomber destruert før tiden

Paris (NTB-AFP): Frankrike har destruert hele sitt arsenal av klaseammunisjon to år før tidsfristen. Landet ber andre om å gjøre det samme.

Amerikaner på sykkeltur drept av grizzlybjørn

Helena (NTB-AFP): En grizzlybjørn angrep og drepte en mann som var på sykkeltur ved en nasjonalpark i delstaten Montana nordvest i USA.

Teslas autopilot granskes etter dødsulykke

Washington (NTB-AFP): USA har åpnet føderal etterforskning etter at en Tesla-fører døde i en ulykke mens vedkommende brukte elbilens autopilot-funksjon.

Østerriksk valg kan bli annullert

Wien (NTB-AFP): Fredag vil Østerrikes forfatningsdomstol ta stilling til om presidentvalget i landet var gyldig, eller om det må holdes på nytt.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus