Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

– Tyrkisk by er blitt samlingssted for IS-ledere

Sanliurfa (NTB): Den tyrkiske grensebyen Sanliurfa skal ha blitt et knutepunkt for kommandanter fra Den islamske staten (IS). Nylig skal en moderat opprørsleder ha blitt forsøkt bortført fra byen på oppdrag fra IS.

Flere svensker enn antatt kjemper trolig i Syria

Stockholm (NTB-TT): Flere svensker enn tidligere antatt kjemper trolig for opprørsgruppen De islamske staten (IS) i Syria, tror terrorforsker Magnus Ranstorp.

Säpo: – Svensk selvmordsbomber handlet på egen hånd

Stockholm (NTB-TT): Den svenske 28-åringen som sprengte seg i lufta midt i julerushet i Stockholm for fire år siden, handlet på egen hånd og hadde ingen medhjelpere, konkluderer svensk sikkerhetspoliti (Säpo).

– Trapper ned ubåtjakt i Sverige

Stockholm (NTB-TT): Det svenske forsvaret ser ut til å trappe ned leteoperasjonen i skjærgården utenfor Stockholm, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Expressen: Russisk ubåtfartøy nærmer seg Sverige

Stockholm (NTB): Det russiske ubåtfartøyet Professor Logatsjev nærmer seg svensk farvann, skriver avisa Expressen. Skipet er ifølge avisa utrustet med «en hangar for mindre ubåter».

Vil straffe Hongkong-kjendiser som støtter demokratikampen

Beijing (NTB– AFP): Den mektige ungdomsligaen til Kinas regjerende kommunistparti vil straffe filmstjerner og andre kjendiser i Hongkong som støtter demokratiforkjemperne i byen.

Sfinx-hode funnet i gresk gravkammer

Thessaloniki (NTB-AFP): Arkeologene fryder seg etter at et nesten intakt hode av en sfinx av marmor er funnet under utgraving av et gravkammer fra 300-tallet i Hellas.

Planlegger nye demonstrasjoner i Hongkong

Hongkong (NTB-Reuters): Demokratiforkjemperne i Hongkong planlegger nye protestaksjoner etter at samtalene mellom byens politiske ledelse og lederne for demonstrantene endte uten resultat.

– Allmennheten har et forsprang i jakt på mulig ubåt

Stockholm (NTB): Det svenske forsvaret har gjort flere observasjoner under søket i Stockholms skjærgård, men det hevder det bare er øyenvitners observasjoner som har vært interessante.

Ebola-serum fra afrikanske pasienter snart klart

Genève (NTB): Serum fra blodet til pasienter som har blitt ebolafriske, kan være klart i Liberia i løpet av få uker, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus