Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

Ukrainsk retrett fra flyplassen i Luhansk

Kiev (NTB-Reuters-AFP): Ukrainske regjeringsstyrker har trukket seg tilbake fra flyplassen i Luhansk etter først å ha vært i kamp med en angivelig russisk stridsvognbataljon.

Erklærer seg som ny regjeringssjef i Lesotho etter kupp

Maseru (NTB-AFP): Motloheloa Phooko har erklært seg som Lesothos fungerende statsminister etter at landets folkevalgte statsminister i helgen flyktet etter et angivelig kupp.

FN diskuterer mulige krigsforbrytelser i Irak

Genève (NTB-Reuters): FNs menneskerettighetsråd er samlet i Genève for å diskutere mulige krigsforbrytelser gjort av partene i de pågående kampene i Irak.

FN: 1.420 drept i Irak i august

Genève (NTB-AFP): Minst 1.420 mennesker ble drept som følge av voldshandlinger i Irak i august, ifølge FN.

Nye sammenstøt ved Golanhøydene

Beirut (NTB-DPA): Mandag startet kraftige kamper mellom syrisk militære og islamistiske opprørere på syrisk side av Golanhøydene, ifølge observatørgruppen SOHR.

Prøvesvar utelukker ebola i Sverige

Stockholm (NTB-TT): En mann i Sverige som ble undersøkt for ebola i helgen, er ikke smittet, viser nye prøver.

Titalls politifolk pågrepet i Tyrkia

Istanbul (NTB-AFP): Tyrkiske myndigheter pågrep mandag minst 20 politifolk i forbindelse med et mistenkt komplott mot landets president. Det er den fjerde massearrestasjonen av politifolk siden juli.

Vannmasser hemmer trafikken i Sverige og Danmark

København (NTB): Helgens voldsomme nedbør hindret mandag formiddag trafikken i Danmark, hvor motorveier, metro- og toglinjer er stengt. Også i Sverige er fortsatt trafikken berørt.

Nordisk kosthold er bra for helsen

Stockholm (NTB-TT): Nordisk kosthold med vekt på bær, rotfrukter, fisk og vilt kan være vel så bra for helsen som den mye omtalte middelhavsdietten, ifølge forskerne.

Hæren satt inn mot demonstranter i Pakistan

Islamabad (NTB-Reuters): Pakistanske sikkerhetsstyrker tok seg inn i hovedkvarteret til en TV-stasjon i Islamabad mandag og fikk fjernet alle demonstrantene som hadde stormet bygningen.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus