Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Børge Brende:

- Det skal ikke stå på Norge å hjelpe

Norske hjelpeorganisasjoner sender vannrensingsutstyr og feltsykehus til Nepal. I tillegg bidrar Norge med 30 millioner kroner i jordskjelv-hjelp. – Det skal ikke stå på Norge, sier utenriksministeren.

Syrisk bombetokt mot markedsplass

Jisr al-Shugur (NTB-AFP): Syriske jagerfly bombet søndag en markedsplass i en opprørskontrollert småby nær grensen til Tyrkia. Over 30 sivile ble drept, ifølge en observatørgruppe.

Etterskjelvene kan fortsette i lang tid

Ås (NTB): Nepal og Himalaya-området er ekstra utsatt for jordskjelv. Området ligger i krysningspunktet mellom to kontinentalsokler.

Labour sier nei til de skotske nasjonalistene

London (NTB-AFP): Den britiske opposisjonslederen Ed Miliband gikk søndag langt i å utelukke et samarbeid med det skotske nasjonalistpartiet SNP om Labour ikke vinner valget i Storbritannia i mai.

Ambassaden huser nordmenn i kaotiske Katmandu

Katmandu (NTB): Et titall nordmenn som har oppsøkt Norges ambassade i Nepals jordskjelvrammede hovedstad, får tilbringe natten her.

Redd Barna: Dette har vi fryktet veldig lenge

Oslo (NTB-Christofer Kjos Gabrielsen): Redningsarbeidere søker febrilsk etter overlevende etter det kraftige jordskjelvet i Nepal lørdag. – Situasjonen er kaotisk og uoversiktlig, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

Røde Kors sender feltsykehus til Nepal

Oslo (NTB): Norges Røde Kors planlegger å sende et feltsykehus med operasjonsstuer til Nepal allerede tirsdag.

Nepals statsminister ber verden om hjelp

Katmandu (NTB-DPA): Nepals statsminister Sushil Koirala ber verdenssamfunnet om hjelp etter jordskjelvkatastrofen i helgen.

Dødstallet etter skjelvet i Nepal har passert 2.350

Over 2.350 mennesker er nå bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, opplyser myndighetene i landet.

Redd Barna: Dette har vi fryktet veldig lenge

Redningsarbeidere søker febrilsk etter overlevende etter det kraftige jordskjelvet i Nepal lørdag.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus