Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Al-Shabaab angrep hotell i Mogadishu

Mogadishu (NTB-Reuters-AFP): Minst ti personer ble drept da al-Shabaab-opprørere gikk til angrep mot et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu fredag ettermiddag.

Jemens president er i Egypt

Sharm el-Sheikh (NTB-AFP): Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi, som torsdag forlot sitt tilfluktssted i hjemlandet, har ankommet Egypt for å delta på toppmøtet i Den arabiske liga.

EU anbefaler endring i cockpit-rutinene

Paris (NTB-AFP): EUs organ for flysikkerhet anbefaler alle flyselskap å innføre den såkalte «topersonsregelen» i cockpit. Anbefalingen kommer i kjølvannet av tirsdagens flystyrt i Frankrike, som kostet 150 mennesker livet.

Skiløper funnet sterkt nedkjølt

- Hadde vi ikke fått hjelp av Sea King'en, ville han trolig ikke blitt funnet, sier Oscar Berglund hos politiet i Jämtland.

Sykehus: Piloten Lubitz ble ikke behandlet for depresjon

Düsseldorf (NTB-DPA): Universitetssykehuset i Düsseldorf avviser at Germanwings-pilot Andreas Lubitz var til behandling for depresjon. Han skal ha vært sykemeldt den dagen da flyet styrtet.

Nobelprisvinner Tomas Tranströmer er død

Stockholm (NTB-TT): Den svenske nobelprisvinneren i litteratur Tomas Tranströmer er død, 83 år gammel, opplyser Bonniers.

Sanas innbyggere flykter fra jagerflyene

Dubai (NTB-Reuters-AFP): Jemens utenriksminister antyder at den saudiarabiske offensiven kan bli kortvarig og sier at forhandlinger fortsatt er mulig. I hovedstaden Sana flykter livredde innbyggere fra hjemmene sine.

Andrepiloten skjulte sykdom for arbeidsgiver

Etterforskere har funnet dokumenter i leiligheten til andreflygeren, som tyder på at han skjulte en sykdom for arbeidsgiveren.

Nigeria hevder å ha ødelagt Boko Harams hovedkvarter

Abuja (NTB-AFP-Reuters): Nigerias regjeringsstyrker hevder å ha gjenerobret byen Gwoza fra Boko Haram, der den ytterliggående gruppa erklærte et eget islamsk kalifat i fjor.

Fant opprevet sykmelding hjemme hos flygeren

Düsseldorf (NTB-DPA): Andreflygeren som med vilje styrtet Germanwings-flyet over de franske Alpene, skjulte overfor arbeidsgiveren at han mottok behandling for depresjoner.

Strømmen tilbake i Amsterdam

Amsterdam (NTB-Reuters): Schiphol-flyplassen i Amsterdam har fått tilbake strømmen etter et omfattende strømbrudd.

Flydata underbygger teori om at flyet ble styrtet

Bangkok (NTB-Ritzau-DPA): Transponderen til flyet som styrtet i Frankrike tirsdag, viser at noen manuelt endret autopilotens høydeinnstilling før nedstigningen.

SAS endrer cockpit-regler etter flystyrt

København (NTB-Ritzau): SAS endrer arbeidsrutiner og innfører en regel om at det under flyginger alltid skal være to personer i cockpiten på selskapets fly.

Ordkrig mellom Kina og Filippinene i havstrid

Beijing (NTB-Reuters-AFP): Kina langer ut mot Filippinene og kaller regjeringen i Manila for «hyklersk» etter at den kritiserte Kinas landfyllinger på øyer i Sør-Kinahavet.

Lette etter savnet skiløper

Skiløper funnet etter leteaksjon ved Storlien.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus