Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.

Måling: 48 prosent sier ja til skotsk uavhengighet

London (NTB-Reuters): 48 prosent sier ja til skotsk uavhengighet, mens 52 prosent sier nei, ifølge to ferske meningsmålinger to dager før folkeavstemningen.

81 år gammel opposisjonell arrestert i Kina

Beijing (NTB-AFP): Politiet i Beijing har pågrepet en 81 år gammel forfatter som lenge har vært en skarp kritiker av kommunistpartiet.

Obama: – Stopp ebola før hundretusener dør

Atlanta (NTB-Reuters-AFP): USAs president Barack Obama ber verden om å reagere raskt for å stanse ebolaepidemien i Vest-Afrika og hindre at hundretusener av liv går tapt.

Morfar pågrepet for drap i tingretten i København

København (NTB-Ritzau): En 67 år gammel mann har tilstått at det var han som avfyrte skuddene som drepte en 57-årig advokat i tingretten i København tirsdag.

USAs fattigdomsrate falt for første gang på sju år

Washington (NTB-Reuters): Andelen fattige amerikanere falt i fjor for første gang siden 2006, et tegn på at bedringen i USAs økonomi også har begynt å gjøre hverdagen litt lettere for de dårligst stilte.

Kurdere har gjenerobret kristne landsbyer i Irak

Arbil (NTB-AFP): Kurdiske styrker gjenerobret tirsdag sju kristne landsbyer som i sommer ble inntatt av ytterliggående islamister i Den islamske staten (IS), opplyser en offiser og en prest.

– Granat avfyrt mot Israel fra Gaza

Jerusalem (NTB-Reuters-AFP): En granat er avfyrt fra Gazastripen mot Israel for første gang siden våpenhvilen ble innført 26. august, opplyser det israelske militæret.

Norske skip plukket opp 270 flyktninger i Middelhavet

Oslo (NTB): Bare i løpet av én dag plukket norske skip opp 270 flyktninger fra Syria og Afrika fra båter i Middelhavet. Rederiforbundet mener menneskesmuglere bruker handelsskip som «dumpingplasser».

67 døde i bygningskollaps i Nigeria

Johannesburg (NTB-AFP): 67 sørafrikanere døde da en bygning kollapset i Lagos i Nigeria, opplyser sørafrikanske myndigheter.

Rubelen stuper i verdi etter nye sanksjoner

Washington (NTB-Reuters): Et fall i verdien av den russiske rubelen er et direkte resultat av sanksjonene fra USA og EU, ifølge Det hvite hus.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus