Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

EU: – Dumskap å ikke bore i Arktis

Oslo (NTB): Europakommisjonen vil åpne hele Arktis for oljevirksomhet. Utspillet kan få grensetvistene til å blusse opp.
Leses nå:

Norskiraker pågrepet for terrorplanlegging i Jordan

Amman (NTB-AFP): En norsk statsborger er siktet for terrorplanlegging i Jordan, melder Dagbladet.

– Tsipras skal snakke med Putin

Aten (NTB-Reuters): Hellas' statsminister Alexis Tsipras skal mandag ha en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin, ifølge en gresk regjeringskilde.

UD bekrefter: - Norsk statsborger arrestert i Jordan

Skal ha hatt terrorplaner ifølge jordansk avis.

– Dijsselbloem bør gå av som leder for eurogruppen

Amsterdam (NTB-Reuters): Nederlands sosialistiske opposisjonsleder mener at hans landsmann Jeroen Dijsselbloem bør gå av som leder for eurogruppen.

Det danske forsvaret undersøker soldaters trofébilder

København (NTB-Ritzau): Flere danske soldater er kalt hjem fra Irak og avhørt ettersom de har vært i besittelse av bilder av døde krigsofre, som har karakter av å være trofébilder, ifølge DR Sjælland.

Analytiker om Hellas: – Nye forhandlinger kan kollapse raskt

Oslo (NTB): Bankene i Hellas vil holde stengt i mange dager framover, og faren for at eventuelle nye samtaler mellom landet og kreditorene kollapser, er stor, mener analytiker.

37 mennesker druknet i Polen i helgen

Warszawa (NTB-DPA): 37 mennesker druknet i løpet av den første sommerferiehelgen i Polen, opplyser landets myndigheter.

Tyskland ber Hellas handle for å bli i eurosonen

Berlin (NTB-AFP-DPA): Det er opp til Hellas å komme med et nytt forslag til avtale for å holde landet i eurosonen, mener tyske myndigheter.

Hektisk telefonaktivitet i EU om Hellas

Brussel (NTB): EU-president Donald Tusk har holdt telefonmøter med euroledere mandag for å diskutere den vanskelige situasjonen i Hellas.

FN-ekspert: – Hellas klarer ikke flere kutt

Beijing (NTB-Reuters): Ytterligere kutt i velferdstjenester vil skape sosial uro i Hellas og svekke sjansene for å få økonomien på fote igjen, ifølge en gjeldsekspert i FN.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
– Arktis er ikke hellig, hvor ellers skal vi hente energi fra? Boring etter olje og gass må støttes politisk og finansielt for EUs energisikkerhet, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs til EUobserver.


Utspillet kommer samtidig som både Russland, Canada, Norge og USA kjemper om eierskap til deler av havområdet, og kom på et seminar i regi av tenketanken Friends of Europe og StatoilHydro, skriver Dagens Næringsliv.


Delelinjetvisten mellom Norge og Russland, i såkalt omstridt område, har pågått i nærmere 40 år uten at den nærmer seg en løsning. Området, som er på 183.000 kvadratkilometer, antas å ha store olje- og gassressurser.


– Det er en spennende utvikling at EU legger press på leting etter olje i Arktis. Dette kan også føre til økt press for å finne løsninger på grensetvister i havet, sier havrettsekspert Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt.


Han understreker at selv om utviklingen har en energipolitisk dimensjon er det havretten som avgjør statens rettigheter og forpliktelser i Polhavet, ikke EUs vurderinger.


StatoilHydro gleder seg over utspillet. De opplever at oljefunnene langs norskekysten er mindre enn for ti år siden.


– De store elefantene finnes ikke langs norskekysten lenger. Europa har ikke noe annet valg enn å se til Arktis, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro. (©NTB)
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus

Geologene er spente:

Kraftig regn ved Mannen

Det regner kraftig ved det løse fjellpartiet Mannen i Romsdalen mandag.