Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Amnesty anklager IS for massedrap

Bagdad (NTB-AFP): Opprørsgruppen IS står bak massedrap og systematisk etnisk rensing i Irak, ifølge menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

Økende støtte for skotsk løsrivelse

Edinburgh (NTB-AFP): For andre gang på få dager viser en meningsmåling betydelig framgang for tilhengerne av skotsk uavhengighet.

Politiet i Ferguson tar i bruk kameraer

Washington (NTB-AFP): Politiet i St. Louis-forstaden Ferguson har tatt i bruk kameraer på uniformen som et tiltak for å dempe gemyttene i gatene.

Ukraina-forhandlingene i Minsk gjenopptas fredag

Moskva (NTB-AFP): Fredssamtalene om Ukraina ble mandag avsluttet etter et møte i Hviterusslands hovedstad Minsk. Ifølge russiske nyhetsbyråer blir det nye møter fredag.

Oppryddingen i gang etter uvær i Sverige

Malmö (NTB-TT): Det kraftige regnværet i Sverige i helgen ga store ødeleggelser på bebyggelse og veinettet. Nå er oppryddingsarbeidet i gang, og hos forsikringsbransjen er pågangen stor.

EU vurderer å forby kjøp av russiske statsobligasjoner

Brussel (NTB-Reuters): EU ser på mulighetene for å forby kjøp av russiske statsobligasjoner for europeiske borgere.

Merkel: – Væpning av kurdere forsvarer Europa

Berlin (NTB-DPA-AFP): Tysklands statsminister Angela Merkel forsvarer avgjørelsen om å sende våpen til kurderne i Irak, og sier det handler om Europas sikkerhet.

Opprørere inntok TV-stasjon i Pakistan

Islamabad (NTB-Reuters): Pakistanske sikkerhetsstyrker og paramilitære styrker fikk sikret hovedkvarteret til den nasjonale TV-stasjonen i Islamabad etter at demonstranter stormet bygningen og tok sendingen av luften.

Tusk: – Ukraina-krigen kan spre seg

Warszawa (NTB-AFP): Nyvalgt EU-president Donald Tusk advarer om at krisen i Øst-Ukraina kan komme til å spre seg dersom NATO ikke går inn for en tøffere linje.

Storbritannia innfører tiltak mot jihadister

London (NTB-Reuters-AFP): Storbritannias statsminister David Cameron la mandag fram antiterrortiltak for å stoppe antatte islamistiske krigere på vei til Syria og Irak.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Strandberg i Tyrkia

båtslip i brann i Vikna

Siste: Det er ingen synlige flammer fra brannstedet

På grunn av eksplosjonsfaren fortsetter nedkjøling av bygget gjennom natta.

Ti ansatte kan bli permittert:

- Dette er trasig

Verdier for titall millioner kan ha gått opp i røyk.