Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Tyskland vedgår at sanksjoner kan skade økonomien

Berlin (NTB-Reuters): EUs nye sanksjoner mot Russland kan komme til å skade tysk økonomi, men fred er viktigere, framholder Tysklands finansminister og visestatsminister Sigmar Gabriel.

Over 1.300 palestinere drept på Gazastripen

Gaza by (NTB-AFP): Minst 72 personer er drept i israelske angrep mot Gazastripen onsdag. Til sammen er over 1.300 palestinere drept siden begynnelsen av juli.

Russland klargjør for toll på ukrainsk import

Moskva (NTB-Reuters): Det russiske finansdepartementet har utarbeidet et forslag til innføring av toll på ukrainske importvarer.

Russland forbyr import av polsk frukt og grønt

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Russiske myndigheter har vedtatt å forby import av de fleste typer frukt og grønnsaker fra Polen fra 1. august.

Israel kunngjør kort humanitær våpenhvile

Tel Aviv (NTB): Det israelske forsvaret kunngjør at det vil ta en fire timer lang pause i offensiven mot noen mål på Gazastripen onsdag ettermiddag, melder Haaretz.

FN-sjef fordømmer Israel for skoleangrep

Jerusalem (NTB-AFP): FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, anklager åpent Israel for å ha angrepet en av deres skoler på Gazastripen.

Russland uforstående til Obamas anklager etter flystyrt

Moskva (NTB-Reuters): Russland synes det er merkelig at USA anklager Moskva for ikke å samarbeide om granskningen av hva som fikk et malaysisk passasjerfly til å styrte øst i Ukraina.

Norge tar sikte på å følge opp nye EU-sanksjoner

Oslo (NTB): Norge tar sikte på å slutte seg til nye EU-tiltak mot Russland, men vil først konsultere Stortinget, sier utenriksminister Børge Brende.

Al-Qaida finansierer terror med europeiske gisler

Washington (NTB-AFP): Al-Qaidas terrorangrep finansieres i stadig større grad med penger som europeiske regjeringer har betalt for å få løslatt gisler, skriver avisen The New York Times.

Tre pågrepet for vold mot palestinere i Øst-Jerusalem

Jerusalem (NTB-AFP): Tre israelske ungdommer er pågrepet etter at to palestinere ble brutalt banket opp av en israelsk mobb i bosettingen Neve Yaakov i Øst-Jerusalem, opplyser israelsk politi.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus