Gå til mobilutgaven
forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Leses nå:

Mange barn skadd i lynnedslag i Europa

Paris (NTB-AFP-DPA): 40 barn og flere voksne ble skadd da lynet slo ned i en park i Frankrike og på en fotballbane i Tyskland.

Lav tillit i USA til landets politiske system

Washington (NTB-AP): Borgere i USA har lav tillit til landets ledelse, det politiske systemet og partiene, viser en ny måling. 65 prosent følger med på valget, men kun 23 prosent er veldig interessert.

Ti barn skadd i lynnedslag i park i Paris

Et lynnedslag har slått ned i en park i Paris. Ti barn og en voksen er skadd.

FN bekymret for fordrevne nord i Syria

Genève (NTB): FNs høykommissær for flyktninger UNCHR er bekymret for de om lag 165.000 menneskene som har flyktet fra kamphandlingene nær byen Azaz nord i Syria.

Flytrafikken står i Stockholm

Stockholm (NTB) Sverige er igjen rammet av store tekniske problemer i styringen av flytrafikken. Trafikken måtte stanses både ved Arlanda og Bromma lørdag ettermiddag.

– IS-krigere har inntatt by nord i Syria

Marea (NTB-DPA-AFP): Krigere fra ekstremistgruppa IS har brutt gjennom forsvarsverkene rundt en opprørskontrollert by nord i Syria, ifølge en syrisk eksilgruppe.

Opprørere angrep oljeledning i Nigeria

Nembe (NTB): Opprørere har angrepet et oljeanlegg og Nembes hovedrørledning i Nigerdeltaet, opplyser offisielle kilder til nyhetsbyrået Reuters.

WHO avviser krav om å flytte Rio-OL på grunn av zikaviruset

Genève (NTB-AFP-AP): Verdens helseorganisasjon (WHO) avviser et krav fra 150 forskere, leger og andre eksperter om å avlyse eller flytte OL i Rio de Janeiro på grunn av zikaviruset.

Tidligere forsvarstopper vil løse Midtøsten-konflikten

Jerusalem (NTB-AP): Over 200 israelske tidligere forsvarstopper og etterretningsfolk har lagt fram en detaljert plan for hvordan den israelsk-palestinske konflikten kan løses.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølgeThe Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus