Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Leses nå:

– Boko Haram med nytt angrep på millionby

Maiduguri (NTB-AFP): Opprørere fra Boko Haram angrep søndag på ny storbyen Maiduguri nordøst i Nigeria, ifølge vitner.

Demonstranter i Hongkong møtt av stor politistyrke

Hongkong (NTB-Reuters): Flere tusen demokratiaktivister ble møtt av nesten like mange politifolk da de demonstrerte i Hongkong søndag.

Avgjørelse i folkemordsak faller tirsdag

Haag (NTB-AFP): Den internasjonale domstolen i Haag avsier tirsdag sin kjennelse i en sak mellom Kroatia og Serbia. De to landene har anklaget hverandre for folkemord og andre internasjonale forbrytelser.

Britene misliker Russland mest

London (NTB): Britene har minst til overs for Russland, Nord-Korea og Israel, mens de liker Australia og Canada best. Norge havner også høyt på lista over land britene liker, viser en ny meningsmåling.

Drept 30-åring var en av Sveriges farligste menn

Malmö (NTB): Mannen som ble skutt og drept i Malmö lørdag, betegnes som en av Sveriges farligste menn og var straffedømt over 25 ganger.

Sterke reaksjoner etter gisseldrap

Tokyo (NTB-Reuters): President Barack Obama kaller drapet på den japanske journalisten Kenji Goto avskyelig og barbarisk, mens moren til den drepte sier at hun ikke har ord.

Tre drept i amerikansk droneangrep i Jemen

Aden (NTB-Reuters): Tre antatte al-Qaida-medlemmer ble drept i et amerikansk droneangrep i Jemen lørdag.

Sju omkom i snøskred i Alpene

Wien (NTB-DPA): Seks skiløpere omkom i snøskred i Sveits lørdag kveld, og én skiløper omkom i et skred i Østerrike.

IS med ny video av halshogging

Washington (NTB-AFP-Reuters): Opprørsgruppa IS har publisert en ny video som viser halshoggingen av det som angivelig skal være den japanske journalisten Kenji Goto.

Store demonstrasjoner mot gjeld i Spania

Madrid (NTB-AFP-Reuters): Over 100.000 demonstrerte lørdag i Madrids gater til støtte for det nye venstrepartiet Podemos.

Svensk politi skjøt kvinne

Göteborg (NTB-TT): Svensk politi skjøt en kvinne på øya Hisingen i Göteborg lørdag kveld.

IS med ny video av halshogging

Opprørsgruppa IS har publisert en ny video som viser halshoggingen av det som angivelig skal være den japanske journalisten Kenji Goto.

USA undersøker ny IS-video

Washington (NTB-Reuters): USA jobber med å analysere om videoen fra IS (ISIL) av det som skal vise halshoggingen av den japanske journalisten Kenji Goto, er ekte.

Palestiner skutt og drept på Vestbredden

Ramallah (NTB-Reuters-AFP): Israelske soldater skjøt og drepte en palestiner på den okkuperte Vestbredden lørdag, ifølge palestinske sikkerhetskilder.

Mann skutt i Malmö i Sverige – døde av skadene

Malmö (NTB): En mann i 30-årene døde etter å ha blitt skutt utenfor et kjøpesenter i Malmö i Sverige lørdag.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus

Trondheim Calling

Kaoskontroll

Makter ikke helt å vekke gamle følelser til live igjen.

Uforløst start

Men potensialet er der for Jannicke Forsgren.

Drømmen om Amerika

Gjenforeningen av Texum byr ikke på de store overraskelsene. Det hindrer likevel ikke bandet fra å fylle Dokkhuset med akkurat nok sødmefylt americana.