Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Operasjonen for å gjenerobre Øst-Ukraina rakner

Slavjansk (NTB-AFP-Reuters): Ukrainas operasjon for å ta tilbake kontrollen i den østlige regionen er på gyngende grunn. Ukrainske soldater kaster våpnene i møte med prorussiske separatister.

EU med storoffensiv mot lette plastposer

Strasbourg (NTB-Reuters): EU-parlamentet har vedtatt et direktiv som fastslår at bruken av lette plastposer skal halveres innen 2017.

Jagland bekymret over utviklingen i Europa

Strasbourg/Oslo (NTB): Alvorlige menneskerettighetsbrudd som korrupsjon, menneskehandel, rasisme og diskriminering vedvarer i Europa, viser en rapport Thorbjørn Jagland la fram onsdag.

EU innskjerper plikt til å redde flyktninger i havsnød

Strasbourg (NTB-DPA): EU vil unngå nye katastrofer der båtflyktninger dør fordi ingen redder dem. Nå innskjerpes grensepatruljenes og andre sjøfarendes plikt til å gripe inn.

Russisk økonomi i minus

Moskva (NTB-Reuters): Russlands bruttonasjonalprodukt krympet i første kvartal i år.

Arbeidsløsheten under 7 prosent i Storbritannia

London (NTB-AFP): Arbeidsløsheten i Storbritannia falt til 6,9 prosent i forrige kvartal.

NATO: Ingen endring i russiske styrker

Brussel (NTB-Reuters): NATO ser ingen vesentlig endring i de russiske styrkene ved Ukrainas grense, sier NATOs øverstkommanderende i Europa, amerikanske Philip Breedlove.

Pansrede kjøretøyer tatt av prorussiske demonstranter

Slavjansk (NTB-Reuters): Det ukrainske forsvarsdepartementet bekrefter at prorussiske demonstranter har tatt kontroll over seks av Ukrainas pansrede kjøretøyer onsdag.

Mareritt for foreldre etter massebortføring i Nigeria

Maiduguri (NTB-AFP): Desperate nigerianske foreldre ber myndighetene om å få slutt på marerittet etter at tungt bevæpnede islamister bortførte mer enn 100 jenter fra en videregående skole.

EU vedtok regler mot sosial dumping

Strasbourg (NTB): EU-parlamentet har godkjent nye regler for å hindre sosial dumping for arbeidere som er utstasjonert i andre land i Europa.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

- Barn i dag må lokkes ut

Turbok-forfattere gir deg sine beste og enkleste tips som garantert er moro for ungene.