Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Leses nå:

Ni døde i brann i leir for reisende i Irland

Dublin (NTB-AFP-DPA): Ni mennesker, inkludert flere barn, mistet livet da det oppsto brann i en leir for reisende utenfor Dublin i Irland natt til lørdag.

Tyrkisk-norske Elisabeth var ti minutter fra Ankara-angrepet

Ankara (NTB): Elisabeth Özdemir, opprinnelig fra Haugesund, var bare ti minutter unna sentralbanestasjonen i Ankara da terrorangrepet skjedde.

Tyrkias helseminister: 86 drept i Ankara-angrep

Ankara (NTB-Reuters-AFP): Så mange som 86 personer ble drept i terrorangrepet i Ankara lørdag, opplyser Tyrkias helseminister.

– Hviterusslands leder er ikke til å stole på

Berlin (NTB-AFP): Nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj sier at Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, ikke er til å stole på.

HRW: Angivelige russiske angrep drepte sivile syrere

New York (NTB): Det bør settes i gang en gransking av mulige krigsforbrytelser etter at minst 17 sivile syrere ifølge lokale kilder ble drept i det som angivelig var et russisk flyangrep i den syriske byen Talbiseh for halvannen uke siden.

Prokurdisk parti mener de var målet for terrorangrep

Ankara (NTB-Reuters): Det prokurdiske partiet HDP sier deres medlemmer var målet for de to bombene som eksploderte under en fredsmarsj i den tyrkiske hovedstaden Ankara lørdag.

Kurdisk PKK-gerilja stanser angrep

Ankara (NTB-Reuters): Den kurdiske PKK-geriljaen har gitt sine medlemmer ordre om å avstå fra angrep såfremt de ikke blir angrepet selv.

Stor protest mot frihandelsavtale i Tyskland

Berlin (NTB-AP): Tusenvis av tyskere demonstrerte lørdag mot frihandelsavtalen mellom EU og USA, også kjent som TTIP, i Berlin.

Erdogan fordømmer «avskyelig angrep»

Ankara (NTB-Reuters): Tyrkias president Tayyip Erdogan fordømmer terrorhandlingen i Ankara på det sterkeste. Han kaller det et angrep på nasjonens fred.

Angrep på idrettshall med flyktninger i Nederland

Amsterdam (NTB-DPA): En større gjeng med finlandshetter angrep natt til lørdag en idrettshall som brukes til innkvartering for asylsøkere i Woerden i Nederland.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus