Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Spent i Jerusalem etter stenging av helligdom

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): Den muslimske helligdommen al-Aqsa-moskeen i det annekterte Øst-Jerusalem ble stengt for første gang på 14 år etter voldsomme sammenstøt torsdag.

Israel kaller hjem ambassadør fra Sverige

Tel Aviv (NTB-AFP): Israel tilbakekaller sin ambassadør i Stockholm som følge av at Sverige har anerkjent staten Palestina, melder Haaretz.

Norges ambassade i Tyrkia fikk «mistenkelig pakke»

Ankara (NTB-AFP): Den norske ambassaden i Ankara mottok en mistenkelig pakke torsdag, men innholdet er ikke farlig, ifølge utenriksdepartementet.

To døde, fem savnet etter flyulykke i Kansas

Wichita (NTB): Minst to mennesker omkom da et tomotors fly styrtet i en flyplassbygning kort tid etter avgang fra Wichita flyplass i den amerikanske delstaten Kansas torsdag.

Greske tjenestemenn anklages for skattesvik

Aten (NTB-DPA): Greske myndigheter etterforsker mer enn 5.200 offentlige tjenestemenn. De mistenkes for å ha overført til sammen 1,5 milliarder euro til utenlandske bankkontoer under krisen i 2010.

FARC innrømmer ansvar for sivile lidelser i Colombia

Havanna (NTB-AFP): Den colombianske geriljaen FARC innrømte for første gang torsdag at kamphandlingene deres har rammet sivile.

Verdensbanken med nytt bidrag til kampen mot ebola

Washington (NTB-AFP): Verdensbanken bidrar med ytterligere 670 millioner kroner til kampen mot ebola i Vest-Afrika.

Sykepleier i USA trosset ebolakarantene – dro på sykkeltur

Fort Kent (NTB-Reuters): Sykepleieren som ble satt i karantene da hun kom hjem til USA etter å ha pleiet ebolasyke i Vest-Afrika, trosset isolasjonen og dro på sykkeltur med kjæresten torsdag.

EU forlenger sanksjonene mot Hviterussland

Brussel (NTB-AFP): EU forlenger de 20 år gamle sanksjonene mot Hviterussland med ett år. Begrunnelsen er at regimet i Minsk ikke har gjort nok for å bedre menneskerettighetene i landet.

Sju soldater drept i kamper i Øst-Ukraina

Kiev (NTB-Reuters): De siste 24 timene har sju ukrainske soldater blitt drept i kamper med prorussiske opprørere øst i landet, ifølge det ukrainske militæret.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus