Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Kraftig jordskjelv i Stillehavet

Washington (NTB-Reuters-AFP): Et jordskjelv med en styrke på 7,2 inntraff onsdag 40 kilometer nordvest for stillehavsøya Guam, men skjelvet utløste ingen tsunami.

Kinas president i India med blanke ark

Ahmedabad (NTB-AFP-Reuters): Indias nye statsminister skal tilbringe sin 64-årsdag i en privat middag med Kinas president, som innleder et besøk i India med løfter om milliardinvesteringer.

Turister flys ut av orkanområde i Mexico

Cabo San Lucas (NTB-AFP): Militære og sivile fly ble tirsdag satt inn for å frakte ut tusener av turister som var strandet i Baja California i Mexico etter at alle hotellene ble rasert av orkanen Odile.

Republikanerne støtter Obamas Syria-plan

Washington (NTB-AFP-Reuters): Republikanerne støtter planene president Barack Obama har for å væpne de syriske opprørerne. Men mange etterlyser mer handling mot Den islamske staten i Syria og Irak.

Sør-Koreas president åpen for kontakt med nord

Seoul (NTB-Reuters): Sør-Koreas president Park Geun-hye sier at døra er åpen for samtaler med Nord-Korea under FNs hovedforsamling i New York.

Sju politifolk drept i Colombia

Bogotá (NTB-AFP): Sju politifolk ble tirsdag drept og fem såret da kjøretøyene deres ble angrepet av væpnede menn som trolig tilhører FARC-geriljaen.

Amerikaner pågrepet på vei til Nord-Korea

Seoul (NTB-AFP): Sørkoreanske soldater har pågrepet en amerikansk borger som forsøkte å svømme over grenseelva til Nord-Korea.

Tyske muslimer inviterer til bønnedag mot IS

Berlin (NTB-Reuters): Over 2.000 tyske moskeer har invitert tyskere fra alle religioner til å delta i fredagsbønnen denne uka for å protestere mot Den islamske staten (IS).

Russisk oligark i husarrest

Moskva (NTB-AFP-Reuters): Russiske myndigheter opplyser at en russisk milliardær er satt i husarrest, anklaget for hvitvasking av penger.

– Syriske opprørere tar FNs våpen på Golan

New York (NTB-AFP): Syriske opprørere som er tilknyttet al-Qaida, har tatt våpen, uniformer og kjøretøyer fra FN-styrkene på Golanhøydene og samtidig opprettet en «sikker sone» for å angripe regjeringsstyrkene, sier Syrias FN-ambassadør.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus