Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

– Selvmordsbomber angrep militærbase i Libya

Tripoli (NTB-Reuters): Minst fire mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot en militærbase i Benghazi øst i Libya tirsdag, opplyser en sikkerhetskilde til Reuters.

USA: – Fransk krigsskipssalg til Russland er upassende

Washington (NTB-AFP): USA mener det vil være fullstendig upassende av Frankrike å fullføre et kontraktfestet salg av marinefartøyer til Russland.

Flyselskaper kansellerer avganger til Israel

Tel Aviv/Oslo (NTB-Tonje Paulsen Solem): En rekke internasjonale flyselskaper innstilte tirsdag avganger til Tel Aviv i Israel, blant dem SAS og Norwegian.

Israel: Ingen grunn til å stanse flygninger

Jerusalem (NTB-AFP): Det er ingen grunn til å innstille flyavganger til Israel som følge av rakettangrep fra Gazastripen, mener israelske luftfartsmyndigheter.

Frankrike: – Massakrer på Gazastripen må stanse

Paris (NTB-Reuters-AFP): Frankrikes utenriksminister ber Israel umiddelbart stanse det han omtaler som «massakrer og angrep», etter at drapstallet på Gazastripen tirsdag oversteg 600.

Nasjonal sørgedag for flyofre i Nederland onsdag

Haag (NTB-AFP): Nederland har erklært onsdag som nasjonal sørgedag for de 193 nederlandske ofrene for flykatastrofen i Ukraina, opplyser statsminister Mark Rutte.

Brende: – Israel har gått for langt

Kairo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) sier fra Kairo at Israel har gått for langt og at angrepene mot mål i Gaza er «uforholdsmessige».

OSSE: Levninger er igjen fra flykatastrofen Ukraina

Donetsk (NTB-Reuters): Det er fortsatt kroppsdeler igjen i katastrofeområdet fra flykatastrofen i Øst-Ukraina, ifølge OSSE.

EU-ledere varsler hardere sanksjoner mot Russland

Brussel (NTB-Reuters-AFP): EU vil innføre langt strengere sanksjoner mot Russland, dersom landet ikke samarbeider om granskingen av flykatastrofen i Ukraina.

FN-skole rammet av israelsk angrep

Gaza by (NTB-AFP): En FN-skole som gir husly til internt fordrevne palestinere på Gazastripen, ble tirsdag rammet av israelske artilleriangrep, opplyser FN.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus