Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Leses nå:

Kjennelse mot Al Jazeera-journalister utsatt igjen

Kairo (NTB-Reuters): En egyptisk domstol har for andre gang utsatt kjennelsen mot tre Al Jazeera-journalister i Egypt.

Vingeklaff stammer fra en Boeing 777

Kuala Lumpur (NTB-AFP-Reuters): Undersøkelser av flyvrakdelen som ble funnet på den franske øya Reunion onsdag, viser at den stammer fra en Boeing 777, opplyser malaysiske myndigheter.

Protester i Hongkong etter «puppeangrep»

Hongkong (NTB-AFP): Rundt 100 mennesker, flere med bh-er utenpå klærne, demonstrerte i Hongkong etter at en kvinne ble dømt til fengsel for å ha angrepet en politibetjent med brystet sitt.

Løven Cecil lyste opp Empire State Building

New York (NTB-AFP): Et gigantisk bilde av den drepte løven Cecil ble lørdag vist på skyskraperen Empire State Building i New York.

– Flere tyrkiske soldater drept og såret i selvmordsangrep

Istanbul (NTB-AFP-Reuters): To tyrkiske soldater er drept og 24 såret i et selvmordsangrep øst i landet, ifølge lokale myndigheter. Militante kurdere anklages for å stå bak.

Benin sender 800 soldater for å kjempe mot Boko Haram

Cotonou (NTB-AFP): Benin skal sende 800 soldater til den multinasjonale styrken som kjemper mot ekstremistgruppen Boko Haram, opplyser landets president.

Iran forbereder seg på økt oljeproduksjon

Dubai (NTB-Reuters): Iran kommer til å øke oljeproduksjonen med 500.000 fat om dagen så fort sanksjonene er opphevet, sier landets oljeminister.

FN bekymret for flomsituasjonen i Myanmar

Yangon (NTB-AFP): FN frykter at antall døde i flom og jordskred som følge av det kraftige monsunregnet i Myanmar, kommer til å stige kraftig.

Fem personer funnet drept i leilighet i Mexico

Mexico by (NTB-Reuters): Fire kvinner og en mann ble fredag funnet skutt og drept i en leilighet i et middelklassenabolag i Mexico by.

Hundrevis flykter fra skogbranner i California

Los Angeles (NTB-AFP): Folk flykter fra hjemmene sine og veier stenges som følge av de mange skogbrannene som herjer California. Om lag 9.000 brannmenn jobbet lørdag kveld med å få kontroll over flammene.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus