Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

NUPI-forsker: – Ingen overraskelser fra Stoltenberg

Oslo (NTB): Seniorrådgiver Karsten Friis i NUPI er ikke overrasket over at Russland var det sentrale temaet da Jens Stoltenberg holdt sin første tale som NATO-leder.

Stoltenberg med forsikringer til Tyrkia

Brussel (NTB): NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg minner om at et angrep på Tyrkia vil være et angrep på hele NATO.

Cameron håper skatteløfte skal hindre velgerflukt

London (NTB-Reuters): Statsminister David Cameron lover britene store skattelettelser dersom han blir gjenvalgt neste år, et løfte han håper vil ta oppmerksomheten bort fra EU-splittelsen i partiet.

Stoltenberg lover full støtte til Ukraina

Brussel (NTB): Russland må endre kurs i konflikten med Ukraina, krever NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg. Han lover full støtte til Ukraina.

Stoltenberg til Polen og Tyrkia

Brussel (NTB): Polen og Tyrkia blir de første reisemålene for Jens Stoltenberg som NATOs generalsekretær.

Stoltenberg utelukker ikke møte i NATO-Russland-rådet

Brussel (NTB): NATO-sjef Jens Stoltenberg utelukker ikke møte i NATO-Russland-rådet.

Stoltenberg vil følge opp NATOs spesialstyrke

Brussel (NTB): I sin åpningstale sa NATO-sjef Jens Stoltenberg at han forventer at medlemslandenes forsvarsministre blir enige om sammensetningen av NATOs nye hurtigreaksjonsstyrke.

Ambulansearbeidere i Dallas ikke smittet av ebola

Austin (NTB-Reuters): Tre ambulansearbeidere i Dallas i USA som var i kontakt med en ebolasmittet pasient, har alle testet negativt for viruset.

Karadzic mener domstolen har få og dårlige bevis

Haag (NTB-AFP-Reuters): Folkemordtiltalte Radovan Karadzic sier han tar det moralske ansvaret for krigsforbrytelsene på Balkan, men erkjenner ingen skyld.

Tyrkias president lover kamp mot terrorister

Istanbul (NTB-Reuters): Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier kampen mot ekstremistene i Den islamske staten (IS) og andre «terrorgrupper» har høy prioritet.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus