Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Russiske handelssanksjoner rammer Carlsberg

København (NTB-Ritzau): Den danske bryggerigiganten Carlsberg skrur ned forventningene til 2014 på grunn av krisen i Russland, skriver konsernet i halvårsregnskapet.

Liberia innfører portforbud for å hindre ebola

Monrovia (NTB-Reuters-AFP): Liberiske myndigheter innførte tirsdag nattlig portforbud i et forsøk på å hindre spredning av det dødelige ebolaviruset.

27 omkom i jordskred i Japan

Tokyo (NTB-AFP-Reuters): Minst 27 mennesker har mistet livet og ti er savnet etter jordskred som ble utløst av kraftig regnvær i utkanten av Hiroshima i Japan onsdag.

Protestene fortsetter i Ferguson

Ferguson (NTB-Reuters-DPA): Politiet i Ferguson forberedte seg tirsdag på det verste etter drapet på en ubevæpnet 18-åring forrige uke. Men protestene forløp rolig og fredelig, iallfall inntil midnatt.

Oversvømte veier i Bohuslän etter kraftig regn

Göteborg (NTB-TT): Store deler av E6 i Bohuslän ligger under vann, og togtrafikken mellom Uddevalla og Strömstad er suspendert etter kraftig regnvær natt til onsdag,

Texas-guvernør siktes for maktmisbruk

Austin (NTB-Reuters): Guvernøren i Texas, Rick Perry, møtte tirsdag opp hos politiet for at de kunne ta fingeravtrykk og bilde av ham etter at han for to uker siden ble siktet for maktmisbruk.

Ledende nigeriansk lege død av ebola

Abuja (NTB-AFP): Den framstående nigerianske legen som behandlet Nigerias første ebola-pasient, er selv død av den fryktede sykdommen.

6.300 nye rekrutter til IS i Syria

Beirut (NTB-DPA): Rundt 6.300 krigere har sluttet seg til Den islamske staten i de syriske provinsene Raqqa og Aleppo siden juli, ifølge en gruppe som følger utviklingen i Syria.

Palestina: Våpenhvilen har kollapset

Kairo (NTB-AFP-Reuters): Den midlertidige våpenhvilen på Gazastripen har kollapset etter at den utløp ved midnatt uten enighet om en forlengelse, sier palestinernes sjefforhandler i Kairo.

Amerikansk journalist halshogd på IS-video

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): De islamistiske IS-opprørerne i Irak slapp tirsdag en video som angivelig viser halshoggingen av den amerikanske journalisten James Foley som har vært savnet siden 2012.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

NY RBK-BOK: «I skyggen av Eggen»

Fra målgleder til målløshet

Velskrevet og innsiktsfullt om Rosenborgs magiske år og vonde fall.

- Ledelsen i Rosenborg er livredd for min kunnskap

Nils Arne Eggen forteller at han vurderte comeback som RBK-trener i 2013.