Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Dette leses nå:

NATO gleder seg over Afghanistan-avtale

Brussel (NTB): NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gleder seg over at den afghanske nasjonalforsamlingen har ratifisert sikkerhetsavtalen med forsvarsalliansen.

Verdensbanken lover økt satsing på fornybar energi

London (NTB): Verdensbanken vil trappe opp investeringene i ren energi og bare finansiere kullprosjekter under helt spesielle omstendigheter, lover bankens leder Jim Yong Kim.

Første sesjon i Ukrainas parlament etter valget

Kiev (NTB-DPA-AFP): Den ukrainske nasjonalforsamlingen har samlet seg til sin første sesjon etter valget i høst der de provestlige partiene vant et overveldende flertall.

Advarer om for harde sanksjoner mot Russland

Berlin (NTB-Reuters): Hensikten med sanksjonene mot Russland må ikke være å tynge ned landet økonomisk, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Lovende test av ny ebolavaksine

Washington (NTB-AFP): Resultatene er lovende etter at en ny ebolavaksine for første gang er blitt testet på mennesker.

Juncker overlevde mistillitsforslag

Brussel (NTB): EU-kommisjonens nye president Jean-Claude Juncker overlevde som ventet et mistillitsforslag i EU-parlamentet.

Sju drept i angrep i India

New Delhi (NTB-AFP): Sju personer ble drept da en militant gruppe angrep en militærkolonne nær Indias grense til Pakistan, ifølge sikkerhetskilder.

Attentat-tiltale mot opposisjonsleder i Venezuela

Caracas (NTB-Reuters): Venezuelas opposisjonsleder Maria Corina Machado var med på å legge attentatplaner mot president Nicolás Maduro, angivelig for å rydde vei for et kupp, hevder påtalemyndigheten i landet.

Etterforskere: – Hengte indiske jenter begikk selvmord

New Delhi (NTB-AFP): De to indiske kusinene som ble funnet hengt i Uttar Pradesh i India i mai ble verken gjengvoldtatt eller drept, men begikk selvmord, mener indiske etterforskere.

Venezuela mener skiferolje er en klimakatastrofe

Wien (NTB-Reuters): Skiferolje er en katastrofe i et klimaperspektiv, fastslo Venezuelas utenriksminister Rafael Ramirez før torsdagens svært viktige møte i oljekartellet OPEC.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus