Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Leses nå:

Verdens eldste person er død

Tokyo (NTB-DPA): Misao Okawa, som ifølge Guinness World Records var verdens eldste person med sine 117 år, er død.

Joni Mitchell innlagt på sykehus

Los Angeles (NTB-Reuters-DPA): Den canadiske musikeren Joni Mitchell er innlagt på sykehus etter å ha blitt funnet bevisstløs i sin bolig i Bel Air i Los Angeles tirsdag.

Nordmann i Singapore dømt for vold mot drosjesjåfør

Singapore (NTB): En norsk mann bosatt i Singapore er dømt til ti ukers fengsel for å ha slått og tatt kvelertak på en drosjesjåfør i september i fjor.

23 drept da luftangrep traff fabrikk i Jemen

Aden (NTB-Reuters): Et luftangrep mot Jemens havneby Hodiada traff en fabrikk natt til onsdag. 23 arbeidere ved fabrikken ble drept, ifølge helsevesenet.

Kina: – Betydelig framgang i atomsamtaler

Beijing (NTB-Reuters): Det er gjort betydelige fremskritt når det gjelder de viktigste stridsspørsmålene om Irans atomprogram, sier Kinas utenriksminister.

Minnemarkering etter flystyrten i Alpene

Köln (NTB): Tyskland skal holde en nasjonal minnemarkering for ofrene i Germanwings-styrten. Markeringen skjer i katedralen i Köln 17. april.

Flyselskaper frarådes å fly over Jemen

Paris (NTB-Reuters): Det europeiske luftsikkerhetsbyrået (EASA) fraråder flyselskaper å fly i jemenittisk luftrom.

Palestina er blitt medlem av straffedomstolen i Haag

Haag (NTB-Reuters): Palestina ble onsdag det 123. medlemmet av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Medlemskapet er et første skritt mot en mulig rettslig behandling av konflikten med Israel.

Streik fører til trafikkaos i Argentina

Buenos Aires (NTB-AFP-DPA): Argentinas største byer ble lammet da fagforeninger i transportsektoren gikk til en 24 timer lang streik tirsdag.

Tsjad og Niger erobrer grenseby fra Boko Haram

N'Djamena (NTB-Reuters): Militære styrker fra Tsjad og Niger drev tirsdag Boko Haram-krigere ut av en nigeriansk grenseby som har vært en av islamistbevegelsens kjerneområder i Nigeria.

Russland legger fram klimamål

Paris (NTB-AFP-DPA): Russland la tirsdag fram sitt klimamål foran FN-konferansen i Paris. Russerne sier de vil kutte utslippene med 30 prosent, mer enn USA har lovet.

Lavrov: Enighet med Iran om alle viktige punkter

Lausanne (NTB-Reuters-AFP): Det er enighet med Iran om alle de viktige punktene i en atomavtale, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Men USA sier at det ennå ikke er full enighet.

FN: Angrep på flyktningleir i Jemen brudd på folkeretten

New York (NTB-Reuters): Et flyangrep på en flyktningleir i Jemen som kostet 40 mennesker livet, var et brudd på folkeretten, og de ansvarlige må stilles til ansvar, sier FN.

USA avviser ultimatum til Iran

Lausanne (NTB-Reuters): En amerikansk tjenestemann benekter at Iran har fått et ultimatum om å godta en avtale om atomprogrammet før daggry onsdag.

Jonathan erkjenner nederlag og ønsker lykke til

Abuja (NTB-AFP-Reuters): Nigerias president Goodluck Jonathan erkjente sent tirsdag kveld nederlag ved valget og ønsket sin etterfølger Muhammadu Buhari lykke til.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus