Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Europa styrker ebola-innsatsen

Brussel (NTB): EU og Unionens 28 medlemsland styrker bidragene til ebola-innsatsen til en samlet sum på 1 milliard euro.

Angrep politimenn med øks i New York

New York (NTB): Politiet i New York kjenner fortsatt ikke motivet til 32-åringen som angrep fire politifolk med øks på åpen gate i New York-bydelen Queens.

Mann pågrepet med sprengstoff i København

København (NTB): Dansk politi har pågrepet to menn i forbindelse med funn av plastisk sprengstoff på Nørrebro i København, men tror ikke at de planla terror.

Sikre på at svensk farvann er blitt krenket

Stockholm (NTB-TT): Det svenske forsvaret er sikre på at det har vært fremmed undervannsaktivitet i svensk farvann, men antar at aktiviteten nå er opphørt. Dermed avblåses den omfattende operasjonen.

Russland: – Svensk ubåtjakt en komisk tragedie

Moskva (NTB-TT): Russland kaller den svenske ubåtjakten «grunnløs» og «en komisk tragedie» og sier den har bidratt til å øke spenningen i regionen.

Avslutter ubåtjakten i Sverige

Det svenske forsvaret avslutter den store leteoperasjonen i Stockholms skjærgård, ifølge en pressemelding fra forsvaret.

Mali skjerper ebola-rutiner

Bamako (NTB-Reuters-DPA): Myndighetene i Mali skjerper rutinene etter at det første smittetilfellet av ebola er påvist i landet.

Bileksplosjon i Malmö

Malmö (NTB): En bil eksploderte i Malmö natt til fredag. Det er ikke meldt om skadde etter eksplosjonen.

Tre drept da helikopter krasjet med fly

Washington (NTB-DPA): Tre personer mistet livet da et helikopter og et énmotorsfly krasjet i lufta over den amerikanske delstaten Maryland torsdag kveld lokal tid.

Krigsherjede Gaza må vente lenge på hjelpen

Det vil ta 50 år å gjenoppbygge Gazastripen med den takten det nå er lagt opp til, mener Oxfam.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus