Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Russland varsler krig om oljeressurser

Russland varsler krig om oljeressurser

Utelukker ikke væpnet konflikt i nord de neste ti årene.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Leses nå:

Politimann i Ferguson renvasket nok en gang

Ferguson (NTB-Reuters): Politimannen som skjøt og drepte en svart tenåringsgutt i Ferguson i august i fjor, er blitt renvasket etter nye runder med undersøkelser.

Mange drept i kamper i Aleppo

Beirut (NTB-Reuters): Mange regjeringssoldater og opprørere er drept under et angrep mot et etterretningssenter i Aleppo, opplyser en syrisk eksilgruppe.

EU utsetter avgjørelse om roamingkostnader

Brussel (NTB-AFP-Ritzau): EUs medlemsland utsetter avgjørelsen om null roamingkostnader til 2018. Egentlig skulle dette komme på plass i år.

21-årig bombemann i Boston for retten

Boston (NTB-Reuters): Dzjokhar Tsarnajev «hadde drap i hjertet» under terrorangrepet mot Boston Marathon for snart to år siden, hevdet aktoratet da rettssaken mot 21-åringen begynte i Boston onsdag.

Ti døde hentet ut av Zasjadko-gruva i Ukraina

Kiev (NTB-Reuters-AFP): Ti gruvearbeidere er bekreftet døde, og 23 er savnet, etter gasseksplosjonen i en gruve øst i Ukraina. Separatister nekter ukrainsk redningstjeneste tilgang til gruva.

Kerry: Harde forhandlinger om Irans atomprogram

Montreux (NTB-Reuters): USAs utenriksminister John Kerry sier at en eventuell avtale om Irans atomprogram må kunne tåle verdens kritiske blikk.

Debatt med Lars Vilks avlyst i Göteborg

Göteborg (NTB): Et debattmøte om ytringsfrihet med kunstneren Lars Vilks i Göteborg er avlyst etter at det først ble flyttet fra torsdag kveld til fredag ettermiddag.

Norsk statsborger (56) etterlyst for Paris-terror i 1982

Paris (NTB-AFP): Den 56 år gamle norske statsborgeren, etterlyst og mistenkt for et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982, benekter alle anklagene mot ham.

WHO erklærer krig mot skjult sukker

Genève (NTB-Reuters-AFP): Verdens helseorganisasjon (WHO) ber om en drastisk reduksjon i folks sukkerinntak og tar opp kampen mot «skjult sukker» i alt fra leskedrikker til ketsjup og honning.

Leder for beryktet narkokartell pågrepet i Mexico

Mexico by (NTB-Reuters-TT): Mexicansk politi har pågrepet Omar Trevino Morales, lederen for det voldelige narkokartellet Los Zetas, ifølge sikkerhetskilder.

Terrormistenkt: – Jeg har aldri drept noen

Oslo (NTB): Den 56 år gamle mannen som er mistenkt for et terrorangrep i Paris i 1982, avviser anklagen fra franske myndigheter.

Minst ti flyktninger døde i båtulykke i Middelhavet

Roma (NTB-Reuters): Minst ti flyktninger mistet livet da en båt kantret sør i Middelhavet. Nesten tusen personer er blitt reddet det siste døgnet.

Flere mistenkte etter Nemtsov-drap

Moskva (NTB-Reuters): Sjefen for Russlands etterretningstjeneste (FSB) sier at de har flere mistenkte etter drapet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov.

Kina vil ikke endre forholdet til Norge

Beijing (NTB-AFP): Kinas utenriksdepartement sier forholdet mellom Norge og Kina ikke påvirkes av vrakingen av Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen.

Norwegian-streiken skaper frustrasjon i Skandinavia

Stockholm (NTB): Norwegians konkurrenter opplever lange køer på flyplassene i Skandinavia. Og tross ekstra Norwegian-innsats er skandinaviske kunder irriterte.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I et strategidokument som ble offentliggjort i går, og godkjent av President Dmitrij Medvedev, peker landets sikkerhetsråd på kampen om naturressurser som en mulig årsak til konflikt i løpet av de nærmeste ti årene.

Grensetvister mellom Russland og flere av nabolandene utpekes som den største trusselen mot landets interesser og sikkerhet, ifølge The Times.

– I en kamp om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt kan bli brukt til å løse problemer som vil ødelegge maktbalansen nær grensene til Russland og landets allierte, ifølge strategidokumentet.

– Posisjonering

– Her er det for Russland viktig å posisjonere seg for fremtiden, sier Helge Blakkisrud, avdelingsleder for Russlandsstudier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til adressa.no.

Han sier utvinning av olje og gass i omstridte områder i Arktis, fortsatt er et stykke frem. Russland har uansett mulighet til å få suverenitet over enorme områder i nord gjennom FN-systemet.

– Da er det viktig å kunne vise en evne til tilstedeværelse, og til å kunne håndheve suvereniteten, sier Blakkisrud.

Russland mener den enorme Lomonosov-ryggen i Arktis er en fortsettelse av den russiske kontinentalsokkelen. Det vil gi landet suverenitet over et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, som er antatt å inneholde enorme olje- og gassressurser. Dette kravet bestrides derimot av blant annet Danmark.

Flaggplanting

Blakkisrud sier Russland nå er i en prosess hvor man gjør kartlegginger for å underbygge kravet.

– Den vitenskapelige var også rammen rundt den ganske mislykkede flaggplantingen på havbunnen, da man egentlig samlet bunnprøver, sier han.

Det fikk mye oppmerksomhet da polarforskeren Arthur Chilingarov i 2007 plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.

The Times peker også på at Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har kritisert Norge for militærøvelser i nord, med utgangspunkt i «konflikt om naturressurser».

Norge og Russland har siden 1974 forhandlet om delelinjen i Barentshavet – uten å bli enige. Det omstridte området på over 175 000 kvadratkilometer, «Gråsonen», er antatt å ha store fiske- og petroleumsressurser.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus