Velt siden 2001 har VinPuls invitert sine medlemmer til vinkvelder og vinmesser. Og oppslutningen har økt hele tiden. Enkelte av vinkveldene, der 75-80 medlemmer får plass hver gang, er fulltegnet i løpet av en time etter at innbydelsene er sendt ut.

-Da vi hadde besøk av baron Francesco Ricasoli fra Toscana til VinPuls-kveld i Prins Olav Grill ved Royal Garden hotell sist søndag, var arrangementet fulltegnet i løpet av 42 minutter. Vi kunne glatt ha hatt 200 medlemmer på denne vinsmakingen, forteller Torsten Hanssen som tar seg av utsending av innbydelser og påmelding for VinPuls.

Produsentene kommer

Til vårens store messe på Royal Garden mandag 4.mai regner VinPuls med en oppslutning på rundt 450-500 av de mer enn 2000 medlemmene i vinklubben som uten tvil er Norges største. Til messen på Royal Garden kommer produsenter fra hele verden for å holde spesialseminarer for medlemmene. Det fleste av disse var også raskt fulltegnet.

- For vininteresserte er det ikke nok å lese avisenes vinanmeldelser. De vil smake vinen selv og gjøre seg opp sin egen en mening, sier Gaute Gusrud i nettstedet aperitif.no som også arrangerer vinkurs og vinsmakinger.

Mens det før stort sett var profesjonelle vinkelnere og innkjøpere til hoteller og restauranter som deltok på vinsmakinger, er det nå vinamatørene som dominerer. Og de blir stadig flere.

Ifølge Vinmonopolet er 80 prosent av alle voksne nordmenn interessert i vin, og én av tre kunder på polet har stor interesse for vin.

- Mange er nesten proffe i måten de oppdaterer vinkunnskapen sin på. De deltar på kurs og vinsmakinger og har ofte bestemte meninger om hvilke viner de vil smake og hvilke vinprodusenter de synes er spennende, sier Gusrud.

Opinionsledere

Denne innstillingen gjør at vinprodusenter fra hele verden kommer til Norge for å presentere vin på kurs og vinsmakinger.

-For vinprodusentene er det viktig å møte folk direkte og få tilbakemeldinger om vinene. Preferansene varierer fra land til land, og vinmakerne må gjøre seg kjent med hva folk liker, sier Anna Olsson i ViniPortugal, det portugisiske bransjerådet for vin.

På store vinsmakinger er det mulig å smake på opp mot et par hundre viner.

-I Portugal er det helt naturlig å be om en smaksprøve før man kjøper vin. Det er naturligvis ikke lov i Norge, derfor er kurs og smakinger viktige kilder til ny kunnskap for vininteresserte, sier hun.

Og vinamatørene er like viktige som de proffe innkjøperne fra restauranter og hoteller.

-Mange har veldig god greie på vin og deler gjerne sin kunnskap med venner og kolleger. De er viktige opinionsledere som blir lyttet til når de anbefaler vin, sier Anna Olsson.

Vin og sjel

Den portugisiske vinmakeren Sandra Tavares da Silva har presentert sine viner til vinglade nordmenn de siste sju årene. Han merker at nordmenn nå vet mer om portugisisk vin.

-Folk har mer konkrete spørsmål om vinene våre enn de hadde før. Det er mange som kjenner de særegne portugisiske druene og som følger godt med på utviklingen i vinproduksjonen i Portugal.

Selv har hun lært mye om nordmenns vinpreferanser.

-Nordmenn er spesielt opptatt sødmen og fruktigheten i vinen, og de liker vin med konsentrert smak, sier Sandra Tavares da Silva i vinhuset Wine & Soul til nyhetsbyrået Newswire.