Foto: HELGE HEGERBERG

- Vi var fem som lå og sov inne i boligen. To av sønnene kom hjem ti på to fra juleselskap og merket ikke noe til brannen. Ti over to kom den tredje sønnen min hjem, og da sto driftsbygningen i full fyr. Vi berget oss ut fra huset, men maktet ikke å gjøre noe med brannen. Alt var overtent. I løpet av en halv time var alt borte, sier Ole Sigbjørn Iversen.

Brannen på Smøla ble varslet klokka 02.27 natt til tirsdag.

Oppdaget av sønn

I driftsbygningen var det i alt 76 dyr; melkekyr, okser og kalver. Røykutviklingen var stor. Sannsynligvis døde dyrene av k ullosforgiftning.

- Hva tror du kan ha skjedd?

- Vi vet ikke. Det må ha ulmet en stund, og så tok det løs. Vannmangel ble et problem i slukkingen. Vi forsøkte med det lille vi hadde, hageslangen, og brannmannskapene hadde med vann på tankbil. Det flammet opp og alt var overtent i løpet av minutter. Det var lite vi kunne gjøre. Vinden førte flammene mot bolighuset, og redningsarbeidet ble konsentrert om å berge hjemmet vårt, sier Iversen.

Alarm varslet ikke

Bonden på Kongsvoll er sliten etter nattens tragedie. Han og familien fikk hvile i tre timer i går morges hos en familie i nærheten, men så måtte de sette i gang med mye nødvendig etterarbeid.

Gården hadde brannvarslingsutstyr i fjøset, men av en eller annen grunn varslet det ikke. Dette sikkerhetsutstyret var forskriftsmessig og ble sist kontrollert og funnet i orden i oktober.

Ole Sigbjørn Iversen og hans familie har satset all sin arbeidsinnsats på å bygge opp bureisingsbruket Kongsvoll, som ligger langs veien til Frostadheia inne på Smølas frodige nydyrkingsområder. I 1980 startet arbeidet med å dyrke jord ut av myrene og utvikle gårdsdriften med produksjon av melk og kjøtt.

Kjenner ikke årsaken

- Det har heldigvis gått bra med oss, men vi er sterkt preget av det som har hendt, sier Ole Sigbjørn Iversen.

Lensmann Arnfinn Fuglevåg i Smøla sier at det er en ufattelig tragedie som er påført familien, som har hatt Kongsvoll som sitt s tore prosjekt. Familien tar det hele svært tungt. De har bygget ut driftsbygningene gjennom to etapper på slutten av 1980-tallet.

Fuglevåg roser brannvesenet i Smøla som maktet å berge garasjen og bolighuset. En traktor med vanntank ble rekvirert, og dette begrenset skadene. Alt av driftsutstyr er gått tapt i brannen.

Utover dagen startet ryddearbeidene i tomta med gravemaskiner og mannskaper fra det frivillige brannvesen.

- Vi kan ikke si noe om brannårsaken. Det er varmt i branntomta, og vi konsentrerer redningsarbeidet om å sikre løse deler av taket. Vi vil så raskt som mulig ta ut de døde dyrene, sier lensmann Arnfinn Fuglevåg.

Foto: HELGE HEGERBERG