Kledd i gassmaske og skuddsikker vest sparket gjerningsmannen opp døra til den fullsatte kinosalen og utløste en gassgranat. Så begynte han å skyte.

Det var under en nattvisning av filmen «The Dark Knight Rises» marerittet startet. Filmpremieren fant sted i et kjøpesenter i Aurora, en forstad til Denver i den amerikanske delstaten Colorado, og i kinosalen var det fullt av ungdommer.

Ifølge politiet ble tolv personer drept i massakren natt til fredag. I tillegg ble rundt 40 såret. Den antatte gjerningsmannen er pågrepet.

Overlevende har fortalt at gjerningsmannen var kledd i svart da han kom inn i kinosalen. Han skal ha hatt på seg hjelm, gassmaske og skuddsikker vest, og da han kom inn i salen, utløste han en granat med enten tåregass eller røyk.

Det oppsto umiddelbart panikk, og folk løp mot utgangene mens mannen sakte gikk oppover trappene i kinosalen og skjøt.

Frykt for eksplosiver

Gjerningsmannen ble pågrepet på parkeringsplassen bak kinoen. Han bar da et gevær og et håndvåpen, forteller polititalsmann Frank Fania til CNN. Et tredje våpen ble funnet inne i kinoen. Mannen skal ha bekreftet overfor politiet at han utløste gassgranater for å skape panikk.

Ifølge amerikanske medier har USAs føderale politi FBI identifisert gjerningsmannen som en 24-åring fra Aurora. Han gjorde ikke motstand da han ble pågrepet.

Gjerningsmannen sa til politiet at han har gjemt eksplosiver i leiligheten sin, og bygningen ble derfor evakuert og gjennomsøkt. Også parkeringsplassen ved kinoen ble evakuert av frykt for eksplosiver, og politiet undersøkte alle biler på stedet.

Det ble først meldt om 14 drepte og rundt 50 sårede, men tallene ble senere nedjustert. Ifølge Fania ble ti drept på stedet, mens to senere døde på sykehus.

Små barn rammet

Det var flere barn blant ofrene, det yngste bare seks år. Ifølge politiet er det stor aldersspredning blant de drepte og sårede. Tilstanden til noen av de sårede er kritisk.

USAs president Barack Obama sier han er lamslått.

– Den grufulle og tragiske skytingen i Colorado gjør Michelle og meg sjokkerte og triste. Føderalt og lokalt politi er fortsatt i gang med sin aksjon, og min regjering vil gjøre alt den kan for å støtte befolkningen i Aurora i denne usedvanlig vanskelige tida, sa Obama fredag morgen.

Dramaet vekker vonde minner om Columbine, skolen hvor 13 personer ble drept i en skytemassakre i 1999. Columbine ligger bare kort vei fra Aurora.

– Når vi står overfor slike mørke øyeblikk og slike utfordringer, må vi trekke sammen som én amerikansk familie, sa Obama i sin første reaksjon på saken.

Kaos og panikk

Ifølge overlevende brøt det ut fullt kaos i kinosalen da skytingen begynte. Under skytedramaet skal enkelte skudd også ha gått gjennom veggen og inn i en annen kinosal.

– Han gikk sakte oppover trappene og skjøt. Ofrene ble plukket ut vilkårlig, sier et øyenvitne til CNN.

Chandler Brannon (25) så filmen sammen med kjæresten da gjerningsmannen kom inn i salen. Han så gassgranaten eksplodere og hørte deretter noe som låt som fyrverkeri. Først senere forsto han at det var skuddsalver.

– Jeg sa til kjæresten min at hun skulle spille død, forteller Brannon.

Et annet vitne hørte et titall skudd og flere eksplosjoner.

– Så hørte vi folk skrike. Da kom høyttaleranlegget på, og det ble sagt at alle måtte komme seg ut. Da vi kom ut, så vi folk løpe i alle retninger og skrike.

Danske til stede

En 18 år gammel dansk kvinne var til stede på kinoen i Aurora, melder Danmarks Radio. Marlene Nygaard var utvekslingsstudent i Aurora for ett år siden og dro sammen med venner for å se på midnattspremieren på den nye Batman-filmen.

I en e-post til DR Nyheder skriver hun at skytingen brøt ut ved den ene utgangen under en skuddscene i filmen.«Det kom røyk derfra som luktet og smakte skikkelig vondt», skriver hun.

Hun skriver også at kinoen var omringet av politibiler, ambulanser og brannbiler da hun kom ut.