Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Jakter på motivet bak kinomassakre

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora. (Foto: Ap)

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora. Foto: Ap

Jakter på motivet bak kinomassakre

Amerikansk politi vet fortsatt ikke hvilke motiver den 24 år gamle legestudenten James Eagen Holmes hadde da han stormet inn i en kinosal i utkanten av Denver og skjøt vilt rundt seg.
Leses nå:

Stoltenberg: - Et svart år for europeisk sikkerhet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg la fredag fram sin første årsrapport. Han tegnet et dystert bilde av sikkerhetssituasjonen i Europa

Hellas: Vi vil ikke forhandle med troikaen

Aten (NTB-AFP-DPA): Tonen er ikke koselig mellom Hellas' nye regjering og EU etter første dag med samtaler om slette av statsgjeld.

Al-Qaida i Jemen utpeker Frankrike til hovedfiende

Dubai (NTB-AFP-Reuters): Al-Qaida på den arabiske halvøys (AQAP) ideologiske leder sier Frankrike har gått forbi USA på listen over gruppens verste fiender.

Nær 50 drept i bombeangrep mot moské i Pakistan

Shikarpur (NTB-AFP-Reuters): Minst 49 mennesker ble drept da en kraftig bombe eksploderte under fredagsbønnen i en sjiamuslimsk moské i Sindh-provinsen sør i Pakistan.

Mitt Romney sikter ikke mot presidentjobben likevel

Washington (NTB-Reuters): Republikaneren Mitt Romney sier at han ikke vil forsøke å bli partiets presidentkandidat i 2016.

Hizbollah: – Ønsker ikke krig, men frykter ikke Israel

Beirut (NTB-Reuters-AFP): Hizbollah ønsker ingen ny krig mot Israel, men er klar til kamp når og hvor som helst, sier den libanesiske bevegelsens leder Hassan Nasrallah.

19-åring tvang seg inn i nederlandsk kringkaster

Amsterdam (NTB-Reuters): Den 19 år gamle mannen som tvang seg inn i den statlige nederlandske kringkastingen torsdag, hadde ingen kjente forbindelser til terrorgrupper.

– Ukraina-møte i Minsk utsatt

Minsk (NTB-Reuters): Det planlagte møtet som kontaktgruppen for Ukraina skulle ha i Minsk fredag, blir ikke noe av, sier representanter for de prorussiske separatistene.

Utsetter pisking av saudiarabisk blogger

Riyadh (NTB-AFP): Saudiarabiske myndigheter har for tredje helgen på rad utsatt piskingen av menneskerettighetsaktivisten og bloggeren Raif Badawi.

Apartheid-drapsmann slipper ut på prøve etter 20 år

Pretoria (NTB-AFP): Én av de mest notoriske drapsmennene fra apartheid-tiden i Sør-Afrika, Eugene de Kock, ble fredag innvilget prøveløslatelse etter 20 år i fengsel.

Google endrer personvernspraksis

Paris (NTB-Reuters). Internettgiganten Google har gått med på å gi brukerne sine bedre informasjon om hvordan selskapet bruker personopplysninger.

24 drept i Øst-Ukraina etter en rekke angrep

Kiev (NTB-AFP-Reuters): I alt 24 mennesker, deriblant 19 sivile, er drept etter en rekke angrep og sammenstøt i Donetsk i Øst-Ukraina.

Klokka tikker for jordansk IS-gissel

Amman (NTB-Reuters): Jordan nekter fortsatt å etterkomme kravet fra Den islamske staten (IS) om å løslate en dødsdømt irakisk kvinne i bytte mot en jordansk jagerflyger som holdes som gissel av opprørsgruppen.

Deflasjonen akselererer i eurosonen

Brussel (NTB-AFP-Ritzau): Forbrukerprisene i eurosonen falt med 0,6 prosent i januar, først og fremst på grunn av fallende oljepriser. Dermed øker frykten for langvarig deflasjon.

Mugabe valgt til leder for Den afrikanske union

Addis Abeba (NTB-Reuters-AFP): Zimbabwes president Robert Mugabe (90), en av Afrikas mest splittende ledere, er valgt til ny leder av Den afrikanske union (AU).

James Holmes (24) blir betegnet som en intelligent einstøing, som sjelden snakket med eller hilste på medstudenter. (Foto: Reuters)

James Holmes (24) blir betegnet som en intelligent einstøing, som sjelden snakket med eller hilste på medstudenter. Foto: Reuters

Sjokkerte mennesker samlet seg fredag kveld bak kinosalen da omfanget av massakren i Denver der 70 mennesker ble skutt, ble kjent. Tolv kinogjengere ble drept og tilstanden til ytterligere elleve er kritisk. Gjerningsmannens motiv er fortsatt ukjent. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

Sjokkerte mennesker samlet seg fredag kveld bak kinosalen da omfanget av massakren i Denver der 70 mennesker ble skutt, ble kjent. Tolv kinogjengere ble drept og tilstanden til ytterligere elleve er kritisk. Gjerningsmannens motiv er fortsatt ukjent. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Tolv mennesker ble drept i fredagens skyting og tilstanden til ytterligere elleve skuddofre var natt til lørdag kritisk, opplyser politiet.

Alt tyder på at 24-åringen var alene om ugjerningen, og ifølge politiet hadde han kjøpt både våpen og ammunisjon på lovlig vis.

6000 skudd

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora.

Ifølge Oates hadde James Eagen Holmes i løpet av de to siste månedene kjøpt seg en automatrifle, to pistoler og en hagle hos lokale våpenforretninger og via internett.

Han hadde også kjøpt rundt 6.000 patroner på lovlig vis og var derfor tungt bevæpnet da han stormet en kinosal under visningen av den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises», iført svarte klær, gassmaske, hjelm og skuddsikker vest.

Fåmælt

24-åringen utløste først to granater, enten med tåregass eller røyk, før han åpnet ild og traff 70 mennesker i salen, mange av dem ungdommer.

Store politistyrker kom raskt til stedet, og Holmes ble pågrepet uten dramatikk på baksiden av kinobygningen, uten å gjøre motstand.

Avhørene av ham går angivelig trått og 24-åringen skal være fåmælt og lite villig til å forklare seg og svare på spørsmål om hvilke motiver han hadde for massakren.

Bombefeller

Mens Holmes satt i politiets varetekt, arbeidet sprengstoffeksperter natt til lørdag med å undersøke leiligheten hans som var full av bombefeller og kjemikalier.

Bygningen og en rekke andre hus i nabolaget er evakuert og politiet vil forsøke å utløse en kontrollert sprengladning før de går inn.

Politiet gjennomsøkte fredag kveld også tre bygninger ved University of Colorado med bombehunder, der Holmes studerte. Ifølge en talskvinne for universitetet ble det ikke funnet noe mistenkelig.

The Joker

Medstudenter har heller ikke kunnet gi noe svar på hvilke motiver Holmes hadde for å gjennomførte massakren.

Ifølge politiet farget han for en tid tilbake håret rødt og begynte å omtale seg selv som «the Joker», med klar henvisning til erkeskurken i Batman-universet.

Samtidig med at politiets etterforskere jakter på svar, gjør også amerikanske medier sitt for å kaste lys over Holmes' bakgrunn.

Taus einstøing

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) beskriver ham som en dyktig og intelligent medisinstudent, som vokste opp i en middelklassefamilie i San Diego i California.

Moren er sykepleier, faren er direktør i et datafirma og skoleflinke Holmes drev i ungdommen både med fotball og friidrett.

Medstudenter og naboer i Denver beskriver ham som en einstøing som verken ville hilse eller snakke med dem.

Mediene har ikke funnet spor etter ham på sosiale medier som Facebook og Twitter, ei heller på nettverk som LinkedIn eller MySpace.

– Enten så har han aldri beskjeftiget seg med sosiale medier, eller så har han slettet alle spor, konstaterer AP. (©NTB)

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus