Tolv mennesker ble drept i fredagens skyting og tilstanden til ytterligere elleve skuddofre var natt til lørdag kritisk, opplyser politiet.

Alt tyder på at 24-åringen var alene om ugjerningen, og ifølge politiet hadde han kjøpt både våpen og ammunisjon på lovlig vis.

6000 skudd

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora.

Ifølge Oates hadde James Eagen Holmes i løpet av de to siste månedene kjøpt seg en automatrifle, to pistoler og en hagle hos lokale våpenforretninger og via internett.

Han hadde også kjøpt rundt 6.000 patroner på lovlig vis og var derfor tungt bevæpnet da han stormet en kinosal under visningen av den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises», iført svarte klær, gassmaske, hjelm og skuddsikker vest.

Fåmælt

24-åringen utløste først to granater, enten med tåregass eller røyk, før han åpnet ild og traff 70 mennesker i salen, mange av dem ungdommer.

Store politistyrker kom raskt til stedet, og Holmes ble pågrepet uten dramatikk på baksiden av kinobygningen, uten å gjøre motstand.

Avhørene av ham går angivelig trått og 24-åringen skal være fåmælt og lite villig til å forklare seg og svare på spørsmål om hvilke motiver han hadde for massakren.

Bombefeller

Mens Holmes satt i politiets varetekt, arbeidet sprengstoffeksperter natt til lørdag med å undersøke leiligheten hans som var full av bombefeller og kjemikalier.

Bygningen og en rekke andre hus i nabolaget er evakuert og politiet vil forsøke å utløse en kontrollert sprengladning før de går inn.

Politiet gjennomsøkte fredag kveld også tre bygninger ved University of Colorado med bombehunder, der Holmes studerte. Ifølge en talskvinne for universitetet ble det ikke funnet noe mistenkelig.

The Joker

Medstudenter har heller ikke kunnet gi noe svar på hvilke motiver Holmes hadde for å gjennomførte massakren.

Ifølge politiet farget han for en tid tilbake håret rødt og begynte å omtale seg selv som «the Joker», med klar henvisning til erkeskurken i Batman-universet.

Samtidig med at politiets etterforskere jakter på svar, gjør også amerikanske medier sitt for å kaste lys over Holmes' bakgrunn.

Taus einstøing

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) beskriver ham som en dyktig og intelligent medisinstudent, som vokste opp i en middelklassefamilie i San Diego i California.

Moren er sykepleier, faren er direktør i et datafirma og skoleflinke Holmes drev i ungdommen både med fotball og friidrett.

Medstudenter og naboer i Denver beskriver ham som en einstøing som verken ville hilse eller snakke med dem.

Mediene har ikke funnet spor etter ham på sosiale medier som Facebook og Twitter, ei heller på nettverk som LinkedIn eller MySpace.

– Enten så har han aldri beskjeftiget seg med sosiale medier, eller så har han slettet alle spor, konstaterer AP. (©NTB)

James Holmes (24) blir betegnet som en intelligent einstøing, som sjelden snakket med eller hilste på medstudenter. Foto: Reuters
Sjokkerte mennesker samlet seg fredag kveld bak kinosalen da omfanget av massakren i Denver der 70 mennesker ble skutt, ble kjent. Tolv kinogjengere ble drept og tilstanden til ytterligere elleve er kritisk. Gjerningsmannens motiv er fortsatt ukjent. Foto: Reuters/NTB Scanpix