Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Jakter på motivet bak kinomassakre

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora. (Foto: Ap)

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora. Foto: Ap

Jakter på motivet bak kinomassakre

Amerikansk politi vet fortsatt ikke hvilke motiver den 24 år gamle legestudenten James Eagen Holmes hadde da han stormet inn i en kinosal i utkanten av Denver og skjøt vilt rundt seg.
Leses nå:

Fire politikvinner skadd i bilangrep i Jerusalem

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): Fem personer ble skadd, inkludert fire kvinnelige politibetjenter, da en bilist kjørte opp på fortauet ved et trikkestopp i Jerusalem fredag morgen.

Tadsjikisk politiker skutt og drept i Tyrkia

Istanbul (NTB-Reuters): Den tadsjikiske opposisjonspolitikeren Umarali Kuvvatov ble skutt og drept på gaten i Tyrkias hovedstad Istanbul torsdag kveld, ifølge tyrkiske medier.

Nok et dansk fagforbund varsler sympatistreik

København (NTB-Ritzau): Det danske fagforbundet Fagligt Fælles Forbund (3F) har sendt varsel om sympatistreik med de streikende flygerne i Norwegian.

Skolesvenskens skjebne avgjøres i Finland

Helsinki (NTB-TT): Den finske riksdagen skal fredag avgjøre om svenskundervisningen fortsatt skal være obligatorisk for landets elever.

Gjennomgangen av Clintons eposter vil ta tid

Washington (NTB-Reuters): Bråket rundt Hillary Clintons epostkonto kan hale ut i månedsvis mens amerikansk UD gjennomgår epostene og vurderer hva offentligheten kan få se.

28.000 på flukt fra Tikrit foran irakisk offensiv

Bagdad (NTB-AFP): Rundt 28.000 mennesker har flyktet fra Tikrit-området mens irakiske styrker er på offensiven mot den IS-okkuperte byen, melder FN.

Israel åpner for grønnsaksimport fra Gaza

Jerusalem (NTB-AFP): Takket være eldgamle jødiske tradisjoner vil Israel i år åpne for import av grønnsaker fra Gazastripen.

Amerikansk sirkus sier farvel til elefanter

Washington (NTB-AFP): Det tradisjonsrike amerikanske sirkuset Ringling Brothers and Barnum & Bailey sier farvel til elefantene sine fra 2018 som følge av kritikk fra dyrevenner.

Harrison Ford skadd i flyulykke

Los Angeles (NTB-AFP): Skuespilleren Harrison Ford slapp fra det med moderate skader da han styrtet med et småfly i Los Angeles i California torsdag.

Ni skadd i knivangrep i Kina

Beijing (NTB-Reuters-AFP): Ni mennesker ble skadd da to menn gikk til angrep med kniv på en folkemengde på jernbanestasjonen i Guangzhou i Sør-Kina fredag.

Sør-Korea sjekker attentatmanns Nord-Korea-kontakt

Seoul (NTB-Reuters): Sørkoreansk politi er i gang med å sjekke om det er en forbindelse mellom attentatet mot den amerikanske ambassadøren i Seoul og gjerningsmannens tidligere reiser til Nord-Korea.

Enda en vinterstorm lammer USA

Washington (NTB-Reuters): Et kraftig snøvær som strekker seg fra Texas til New England, har ført til innstilte flyavganger, stengte skoler og kaos på motorveiene de siste dagene.

200 reddet ned fra gondolbane i Italia

Roma (NTB-AFP): Rundt 200 skiløpere ble reddet ned fra en havarert gondolheis i de italienske Dolomittene torsdag.

Iran kan være åpen for ti års frys av atomaktivitet

New York (NTB-Reuters): Irans utenriksminister antydet torsdag at de kan være åpne for å godta et ti års moratorium på noen aspekter av landets atomprogram som ledd i en avtale med Vesten.

Store amerikanske banker består stresstest

Washington (NTB-AFP-Reuters): USAs 31 største banker har bestått første fase i en stresstest for å se om de kan klare seg gjennom en ny finanskrise.

James Holmes (24) blir betegnet som en intelligent einstøing, som sjelden snakket med eller hilste på medstudenter. (Foto: Reuters)

James Holmes (24) blir betegnet som en intelligent einstøing, som sjelden snakket med eller hilste på medstudenter. Foto: Reuters

Sjokkerte mennesker samlet seg fredag kveld bak kinosalen da omfanget av massakren i Denver der 70 mennesker ble skutt, ble kjent. Tolv kinogjengere ble drept og tilstanden til ytterligere elleve er kritisk. Gjerningsmannens motiv er fortsatt ukjent. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

Sjokkerte mennesker samlet seg fredag kveld bak kinosalen da omfanget av massakren i Denver der 70 mennesker ble skutt, ble kjent. Tolv kinogjengere ble drept og tilstanden til ytterligere elleve er kritisk. Gjerningsmannens motiv er fortsatt ukjent. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Tolv mennesker ble drept i fredagens skyting og tilstanden til ytterligere elleve skuddofre var natt til lørdag kritisk, opplyser politiet.

Alt tyder på at 24-åringen var alene om ugjerningen, og ifølge politiet hadde han kjøpt både våpen og ammunisjon på lovlig vis.

6000 skudd

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora.

Ifølge Oates hadde James Eagen Holmes i løpet av de to siste månedene kjøpt seg en automatrifle, to pistoler og en hagle hos lokale våpenforretninger og via internett.

Han hadde også kjøpt rundt 6.000 patroner på lovlig vis og var derfor tungt bevæpnet da han stormet en kinosal under visningen av den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises», iført svarte klær, gassmaske, hjelm og skuddsikker vest.

Fåmælt

24-åringen utløste først to granater, enten med tåregass eller røyk, før han åpnet ild og traff 70 mennesker i salen, mange av dem ungdommer.

Store politistyrker kom raskt til stedet, og Holmes ble pågrepet uten dramatikk på baksiden av kinobygningen, uten å gjøre motstand.

Avhørene av ham går angivelig trått og 24-åringen skal være fåmælt og lite villig til å forklare seg og svare på spørsmål om hvilke motiver han hadde for massakren.

Bombefeller

Mens Holmes satt i politiets varetekt, arbeidet sprengstoffeksperter natt til lørdag med å undersøke leiligheten hans som var full av bombefeller og kjemikalier.

Bygningen og en rekke andre hus i nabolaget er evakuert og politiet vil forsøke å utløse en kontrollert sprengladning før de går inn.

Politiet gjennomsøkte fredag kveld også tre bygninger ved University of Colorado med bombehunder, der Holmes studerte. Ifølge en talskvinne for universitetet ble det ikke funnet noe mistenkelig.

The Joker

Medstudenter har heller ikke kunnet gi noe svar på hvilke motiver Holmes hadde for å gjennomførte massakren.

Ifølge politiet farget han for en tid tilbake håret rødt og begynte å omtale seg selv som «the Joker», med klar henvisning til erkeskurken i Batman-universet.

Samtidig med at politiets etterforskere jakter på svar, gjør også amerikanske medier sitt for å kaste lys over Holmes' bakgrunn.

Taus einstøing

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) beskriver ham som en dyktig og intelligent medisinstudent, som vokste opp i en middelklassefamilie i San Diego i California.

Moren er sykepleier, faren er direktør i et datafirma og skoleflinke Holmes drev i ungdommen både med fotball og friidrett.

Medstudenter og naboer i Denver beskriver ham som en einstøing som verken ville hilse eller snakke med dem.

Mediene har ikke funnet spor etter ham på sosiale medier som Facebook og Twitter, ei heller på nettverk som LinkedIn eller MySpace.

– Enten så har han aldri beskjeftiget seg med sosiale medier, eller så har han slettet alle spor, konstaterer AP. (©NTB)

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus