Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Jakter på motivet bak kinomassakre

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora. (Foto: Ap)

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora. Foto: Ap

Jakter på motivet bak kinomassakre

Amerikansk politi vet fortsatt ikke hvilke motiver den 24 år gamle legestudenten James Eagen Holmes hadde da han stormet inn i en kinosal i utkanten av Denver og skjøt vilt rundt seg.

Amerikanske fly angriper IS sør for Bagdad

Washington (NTB-AFP): Amerikanske fly har for første gang angrepet IS-stillinger rett sørvest for Iraks hovedstad Bagdad.

Mot rekordnotering for Alibaba

New York (NTB-AFP-Reuters): Den kinesiske netthandelsgruppa Alibaba skrur opp forventet prissetting for aksjene sine før selskapet introduseres på børsen i USA. Dermed kan børsnoteringen bli den største noensinne.

Plyndring og kaos etter orkan i Mexico

Cabo San Lucas (NTB-AFP-Reuters): Kaos rådet på spissen av Baja California i Mexico mandag etter at den kraftige orkanen Odile herjet i helgen.

4 millioner bestillinger på Iphone 6

Los Angeles (NTB-DPA): Apple har mottatt over 4 millioner forhåndsbestillinger på den nye Iphone 6 i de første 24 timene den var i salg.

Tyrkia vurderer buffersone mot Syria og Irak

Ankara (NTB-Reuters): De tyrkiske militære arbeider med planer om en mulig buffersone langs landets sørlige grense for å demme opp for trusselen fra IS i Irak og Syria.

FN holder krisemøte om ebola

New York (NTB-AFP): FNs sikkerhetsråd holder torsdag krisemøte om ebola-utbruddet. USA og EU varsler større bidrag for å stanse epidemien.

FN overtar i Den sentralafrikanske republikk

Bangui (NTB-AFP): FN overtok mandag ansvaret for de fredsbevarende operasjonene i Den sentralafrikanske republikk, der konflikter mellom ulike etniske og religiøse grupper har ført til et brutalt blodbad og store lidelser for sivilbefolkningen.

Over 700 flyktninger kan ha druknet i Middelhavet

Roma (NTB-AFP-Reuters): Til sammen 700 mennesker fryktes omkommet på flukt over Middelhavet den siste uken. Forliset som kostet opptil 500 båtflyktninger livet, omtales som det verste på flere år.

Löfvens dumpet Vänsterpartiet

Stockholm (NTB-TT): Påtroppende statsminister Stefan Löfven vil ikke ha sosialistiske Vänsterpartiet med i regjering. – En stor tabbe, svarer Vänsterpartiet, og varsler at de kan komme til å trekke sin støtte til statsbudsjettet.

Streik blant Lufthansas piloter avlyst

Berlin (NTB-AFP-DPA): Pilotene i Tysklands største flyselskap Lufthansa avlyser streiken som var varslet for tirsdag etter framgang i forhandlingene om ny pensjonsordning.

James Holmes (24) blir betegnet som en intelligent einstøing, som sjelden snakket med eller hilste på medstudenter. (Foto: Reuters)

James Holmes (24) blir betegnet som en intelligent einstøing, som sjelden snakket med eller hilste på medstudenter. Foto: Reuters

Sjokkerte mennesker samlet seg fredag kveld bak kinosalen da omfanget av massakren i Denver der 70 mennesker ble skutt, ble kjent. Tolv kinogjengere ble drept og tilstanden til ytterligere elleve er kritisk. Gjerningsmannens motiv er fortsatt ukjent. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

Sjokkerte mennesker samlet seg fredag kveld bak kinosalen da omfanget av massakren i Denver der 70 mennesker ble skutt, ble kjent. Tolv kinogjengere ble drept og tilstanden til ytterligere elleve er kritisk. Gjerningsmannens motiv er fortsatt ukjent. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Tolv mennesker ble drept i fredagens skyting og tilstanden til ytterligere elleve skuddofre var natt til lørdag kritisk, opplyser politiet.

Alt tyder på at 24-åringen var alene om ugjerningen, og ifølge politiet hadde han kjøpt både våpen og ammunisjon på lovlig vis.

6000 skudd

– Alle våpnene han hadde, hadde han etter det jeg forstår skaffet seg på lovlig vis, opplyser politisjef Dan Oates i Denver-forstaden Aurora.

Ifølge Oates hadde James Eagen Holmes i løpet av de to siste månedene kjøpt seg en automatrifle, to pistoler og en hagle hos lokale våpenforretninger og via internett.

Han hadde også kjøpt rundt 6.000 patroner på lovlig vis og var derfor tungt bevæpnet da han stormet en kinosal under visningen av den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises», iført svarte klær, gassmaske, hjelm og skuddsikker vest.

Fåmælt

24-åringen utløste først to granater, enten med tåregass eller røyk, før han åpnet ild og traff 70 mennesker i salen, mange av dem ungdommer.

Store politistyrker kom raskt til stedet, og Holmes ble pågrepet uten dramatikk på baksiden av kinobygningen, uten å gjøre motstand.

Avhørene av ham går angivelig trått og 24-åringen skal være fåmælt og lite villig til å forklare seg og svare på spørsmål om hvilke motiver han hadde for massakren.

Bombefeller

Mens Holmes satt i politiets varetekt, arbeidet sprengstoffeksperter natt til lørdag med å undersøke leiligheten hans som var full av bombefeller og kjemikalier.

Bygningen og en rekke andre hus i nabolaget er evakuert og politiet vil forsøke å utløse en kontrollert sprengladning før de går inn.

Politiet gjennomsøkte fredag kveld også tre bygninger ved University of Colorado med bombehunder, der Holmes studerte. Ifølge en talskvinne for universitetet ble det ikke funnet noe mistenkelig.

The Joker

Medstudenter har heller ikke kunnet gi noe svar på hvilke motiver Holmes hadde for å gjennomførte massakren.

Ifølge politiet farget han for en tid tilbake håret rødt og begynte å omtale seg selv som «the Joker», med klar henvisning til erkeskurken i Batman-universet.

Samtidig med at politiets etterforskere jakter på svar, gjør også amerikanske medier sitt for å kaste lys over Holmes' bakgrunn.

Taus einstøing

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) beskriver ham som en dyktig og intelligent medisinstudent, som vokste opp i en middelklassefamilie i San Diego i California.

Moren er sykepleier, faren er direktør i et datafirma og skoleflinke Holmes drev i ungdommen både med fotball og friidrett.

Medstudenter og naboer i Denver beskriver ham som en einstøing som verken ville hilse eller snakke med dem.

Mediene har ikke funnet spor etter ham på sosiale medier som Facebook og Twitter, ei heller på nettverk som LinkedIn eller MySpace.

– Enten så har han aldri beskjeftiget seg med sosiale medier, eller så har han slettet alle spor, konstaterer AP. (©NTB)

Vis kommentarer

- Vi skal sladde ansiktene

Nederlenderen Boris skal filme trondheimsgatene i tre uker.

Filmet Trøndelag fra stratosfæren

Sendte kamera med heliumballong 33 kilometer opp i lufta.