87-åringen døde tidlig mandag morgen etter å ha fått et slag, ifølge hennes talsperson Lord Bell.

NTB melder at den tidligere politikeren ble lagt inn på sykehus 20. desember for å fjerne en utvekst på blæren. Hun ble skrevet ut av sykehuset igjen noen dager senere.

Første kvinnelige statsminister

Margaret Thatcher, som var Storbritannias første kvinnelige statsminister og dominerte britisk politikk på 1980-tallet, er død. Hun var beundret, men omstridt både blant britene og i utlandet.

På hjemmebane huskes hun først og fremst for sin beinharde økonomiske politikk, der privatisering og kamp mot inflasjon var nøkkelord. Hun var en venn og støttespiller for britisk næringsliv, mens fagbevegelsen betraktet henne som en erkefiende.

I den internasjonale politikken var hun en trofast alliert av USA og ikke minst av den amerikanske presidenten Ronald Reagan. Men selv mange av hennes konservative partifeller mente hun fikk dårlig betalt for sin velvilje mot amerikanerne.

Falkland

Det gjaldt ikke minst under Falklandskrigen i 1982, som på mange måter ble Thatchers største stund. Uten hjelp fra amerikanerne gjenerobret britene de forblåste Falklandsøyene i Sør-Atlanteren, som det argentinske militærdiktaturet hadde okkupert.

Etter seieren på Falklandsøyene virket Thatchers grep om makten sikrere enn noensinne. Hun var kommet til makten etter det britiske parlamentsvalget i 1979, og hennes konservative parti ble gjenvalgt med store flertall i 1983 og 1987.

Men i 1990 var det brått slutt. Hennes egenrådige og uforsonlige opptreden hadde svekket oppslutningen om henne innad i partiet, og hun ble tvunget til å trekke seg både som statsminister og som partileder.

Karriere

Margaret Hilda Thatcher ble født 13. oktober 1925, som datter av en kolonialkjøpmann i Grantham i Øst-England. Hun studerte kjemi ved eliteuniversitetet i Oxford, der hun ble leder for det konservative studentforbundet.

Thatcher ble valgt inn i Parlamentet i 1959, og ble i 1970 undervisningsminister i Edward Heaths regjering. Heath tapte valget i 1974, og året etter ble Thatcher utpekt til opposisjonsleder og konservativ statsministerkandidat.

Etter hennes avgang i 1990 ble det uventet raskt stille rundt Margaret Thatcher. I 1992 ble hun adlet og fikk tittel av baronesse, men helsen begynte å skrante og fikk en ny knekk da hennes elskede ektemann Denis døde i 2003.