Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Amerikas imperium går under innen 2020

- Amerikas imperium går under innen 2020

George W. Bush vil vinne valget, og gjennom USAs kamp mot terror fremskynder det amerikanske imperium sin egen undergang, spår Johan Galtung.

Norge slutter opp om nye Russland-sanksjoner

Oslo (NTB): Norge slutter seg til de nye sanksjonene som EU innførte mot Russland tidligere denne måneden, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

Brende: Norge ikke kjent med angrepene i Syria

New York (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) sier at den norske regjeringen ikke kjenner til de konkrete omstendighetene rundt de amerikanskledede luftangrepene mot mål i Syria.

WHO: Antall ebolasmittede kan tredobles

Genève (NTB-DPA-AFP): Antallet ebolasmittede i Vest-Afrika vil tredobles til 20.000 innen begynnelsen av november dersom ikke drastiske mottiltak gjennomføres, advarer WHO.

Karzai: Fred i Afghanistan avhenger av USA

Kabul (NTB-DPA): Afghanistans avtroppende president Hamid Karzai kritiserte USA for å ha destabilisert landet da han holdt sin avskjedstale til regjeringsansatte i Kabul.

FN forbereder at 400.000 kurdere vil legge på flukt

Genève (NTB-Reuters): FN venter at alle 400.000 innebyggere i den syriske byen Kobani vil flykte inn i Tyrkia for å unnslippe militante islamister.

Fortsetter fredssamtaler etter drap på palestinere

Ramallah (NTB-Reuters): Den palestinske delegasjonen har besluttet å fortsette fredssamtalene i Kairo selv om Israel tirsdag skjøt to drapsmistenkte palestinske menn.

Skoleelev drept av tiger i indisk dyrehage

New Delhi (NTB-AFP): En skolegutt ble drept av en hvit tiger under et besøk i en dyrehage i New Delhi tirsdag.

Assad-regimet: Kerry informerte om angrepene via Irak

Damaskus (NTB-Reuters): Syrias regime sier det har mottatt et brev fra USAs utenriksminister John Kerry via Irak der han informerte om de planlagte luftangrepene mot IS bare timer før de startet.

Solberg: – Viktig skritt mot klimaavtale

New York (NTB): Tallrike regionale og nasjonale klimatiltak gjør det lettere å enes om en ny internasjonal avtale om utslippskutt, mener statsminister Erna Solberg (H).

Pentagon: – Mange IS-mål rammet

Washington (NTB-AFP): En rekke mål knyttet til Den islamske staten (IS) ble ødelagt under tirsdagens luftangrep, melder Pentagon.

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Studentene satt som tente lys da Galtung talte på Samfundet onsdag kveld. Galtung mener USA har en fatalt manglende evne til å løse den konflikten de nå står midt oppe i. Isteden for å finne fredelige løsninger bekrefter USA gjennom sin voldsbruk det bildet motstanderne har av landet.

- For hver som er blitt drept finnes det ti etterlatte i Irak som har sorgen og hatet i sitt hjerte. Nå er de opptatt av å finne ut hva de skal gjøre med sitt traume. Adressen er USA og dets allierte, er Galtungs dystre beskjed.

Den erfarne, men også omstridte fredsprofessoren hadde svarene klare da studentene i Storsalen i går inviterte ham til å svare på hva dagens unge bør være mest opptatt av.

- Amerikansk imperalisme, dets fall og hva nå, er professorens svar.

Manglende selvkritikk

En stor del av problemet er at USA ikke har vært villig til å rette et kritisk blikk på sin holdning til utenomverdenen.- Se bare rapporten fra 9/11-kommisjonen. Alt handler om hva man gjorde, og ikke på noe sted stilles det kritiske spørsmål til det man faktisk har gjort, mener Galtung. Poenget er at ved å ikke stille disse spørsmålene forstår ikke USA at de selv i stor grad har bidratt til det hatet som mange føler mot dem.

- Bush har mer enn noen annen bidratt til en samling av den muslimske verden. De burde reist monumenter som takk, sier Galtung ironisk.

Sterkere Al-Quaida

Al-Quaida er ifølge professoren ti ganger sterkere enn da USAs kamp mot dem startet.- Amerikanerne har prøvd å knuse Al-Quaida, men de står sterkere enn noen gang. USA har gjort en kjempefeil ved å tro at Al-Quaida er en tradisjonell pyramideformet organisasjon. Al-Quaida er en bevegelse som ikke kan lammes ved å kappe av toppen, og oppslutningen er nå iallfall tidoblet, argumenterer Galtung.

Men Galtung kritiserer også USAs motstandere; istedenfor terror burde de rammet USA økonomisk gjennom boikott.

- Men det kommer, forsikrer Galtung. Han oppfordrer til boikott av amerikanske produkter.

Tror Bush vinner

Fredsprofessoren har ingen tro på at en eventuell Kerry-seier vil gjøre fremtiden lysere for «det amerikanske imperium».-Kerry representerer ingen endring i utenrikspolitikken. Dessuten vil Kerry med min beste gjetning tape valget. For hvis du står for Bushs utenrikspolitikk; da er det bedre å stemme Bush. Kerry er Bush light, fastslår Galtung, som mener USAs utenrikspolitikk vil avgjøre dets fremtid.

- Men kandidatene er praktisk talt like i utenrikspolitikken, og det har utviklet seg til å bli et topartidiktatur.

Spår nye unioner

Fredsprofessoren er sikker på at det amerikanske imperium vil gå under innen år 2020. Men før det vil det komme et fascistisk diktatur med mål å bevare USAs posisjon. Patriot Act er etter Galtungs mening starten på dette.- Jeg elsker USA, men hater imperiet, sier Galtung. Han tror ikke den amerikanske nasjon vil forsvinne på samme måte som imperiet den har skapt.

Fallet vil etter Galtungs mening gi rom for nye konstellasjoner. I takt med at USA forfaller vil latinamerikas forente stater oppstå, de afrikanske landene vil komme sammen i en form for enhet, EU vil fortsatt utvides, i Midt-Østen vil det komme en løsning i form av seks stater og i Asia vil Japan, Korea og Kina bli nære samarbeidspartnere.