Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Amerikas imperium går under innen 2020

- Amerikas imperium går under innen 2020

George W. Bush vil vinne valget, og gjennom USAs kamp mot terror fremskynder det amerikanske imperium sin egen undergang, spår Johan Galtung.

Russland og Ukraina inngår gassavtale

Brussel (NTB-AFP-Reuters): Energiministrene fra Russland og Ukraina undertegnet torsdag kveld en avtale i Brussel om gjenopptakelse av gassleveranser.

Norges ambassade i Tyrkia fikk «mistenkelig pakke»

Ankara (NTB-AFP): Den norske ambassaden i Ankara mottok en mistenkelig pakke torsdag, men innholdet er ikke farlig, ifølge utenriksdepartementet.

Hæren kunngjør maktskifte i Burkina Faso etter protester

Ouagadougou (NTB-AFP-Reuters): Hærsjefen i Burkina Faso kunngjorde torsdag kveld at både nasjonalforsamlingen og regjeringen er oppløst. Hvem som har makten i landet etter folkeprotestene, er fortsatt uklart.

Tre amerikanske brødre funnet døde i Mexico

Mexico by (NTB-AFP): Likene av tre amerikanske brødre som antas å ha blitt bortført av væpnede menn, er funnet i den urolige delstaten Tamaulipas, opplyser mexicansk påtalemyndighet torsdag.

Spent i Jerusalem etter stenging av helligdom

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): Den muslimske helligdommen al-Aqsa-moskeen i det annekterte Øst-Jerusalem ble stengt for første gang på 14 år etter voldsomme sammenstøt torsdag.

Over 1.000 amerikanske soldater på plass i Vest-Afrika

Washington (NTB-DPA): Drøyt en firedel av de 4.000 soldatene som USA har lovet å sende til Vest-Afrika for å bekjempe ebolaepidemien, er nå på plass.

Minst fire omkom i småflyulykke i Kansas

Wichita (NTB-AFP): Minst fire mennesker omkom, og fem ble alvorlig skadd da et tomotors fly styrtet i en flyplassbygning kort tid etter avgang fra Wichita flyplass i den amerikanske delstaten Kansas torsdag.

USA forstår at luftangrep i Syria kan hjelpe Assad

Washington (NTB-Reuters): Syrias president Bashar al-Assad kan tjene på USAs luftangrep mot IS-opprørerne, men USA krever fortsatt at Assad går av, sier forsvarsminister Chuck Hagel.

FN-utsending ber om kampfrie soner i Syria

Genève (NTB-AFP): FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, foreslår en opprettelse av kampfrie soner i noen syriske områder slik at humanitær hjelp kan komme fram til befolkningen.

Kurdiske soldater fra Irak har dratt fra syrisk grenseby

Ayn al-Arab (NTB-Reuters-DPA): De kurdiske peshmerga-soldatene som reiste til den syriske grensebyen Ayn al-Arab (Kobani) torsdag, trakk seg samme dag tilbake til tyrkisk territorium.

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Studentene satt som tente lys da Galtung talte på Samfundet onsdag kveld. Galtung mener USA har en fatalt manglende evne til å løse den konflikten de nå står midt oppe i. Isteden for å finne fredelige løsninger bekrefter USA gjennom sin voldsbruk det bildet motstanderne har av landet.

- For hver som er blitt drept finnes det ti etterlatte i Irak som har sorgen og hatet i sitt hjerte. Nå er de opptatt av å finne ut hva de skal gjøre med sitt traume. Adressen er USA og dets allierte, er Galtungs dystre beskjed.

Den erfarne, men også omstridte fredsprofessoren hadde svarene klare da studentene i Storsalen i går inviterte ham til å svare på hva dagens unge bør være mest opptatt av.

- Amerikansk imperalisme, dets fall og hva nå, er professorens svar.

Manglende selvkritikk

En stor del av problemet er at USA ikke har vært villig til å rette et kritisk blikk på sin holdning til utenomverdenen.- Se bare rapporten fra 9/11-kommisjonen. Alt handler om hva man gjorde, og ikke på noe sted stilles det kritiske spørsmål til det man faktisk har gjort, mener Galtung. Poenget er at ved å ikke stille disse spørsmålene forstår ikke USA at de selv i stor grad har bidratt til det hatet som mange føler mot dem.

- Bush har mer enn noen annen bidratt til en samling av den muslimske verden. De burde reist monumenter som takk, sier Galtung ironisk.

Sterkere Al-Quaida

Al-Quaida er ifølge professoren ti ganger sterkere enn da USAs kamp mot dem startet.- Amerikanerne har prøvd å knuse Al-Quaida, men de står sterkere enn noen gang. USA har gjort en kjempefeil ved å tro at Al-Quaida er en tradisjonell pyramideformet organisasjon. Al-Quaida er en bevegelse som ikke kan lammes ved å kappe av toppen, og oppslutningen er nå iallfall tidoblet, argumenterer Galtung.

Men Galtung kritiserer også USAs motstandere; istedenfor terror burde de rammet USA økonomisk gjennom boikott.

- Men det kommer, forsikrer Galtung. Han oppfordrer til boikott av amerikanske produkter.

Tror Bush vinner

Fredsprofessoren har ingen tro på at en eventuell Kerry-seier vil gjøre fremtiden lysere for «det amerikanske imperium».-Kerry representerer ingen endring i utenrikspolitikken. Dessuten vil Kerry med min beste gjetning tape valget. For hvis du står for Bushs utenrikspolitikk; da er det bedre å stemme Bush. Kerry er Bush light, fastslår Galtung, som mener USAs utenrikspolitikk vil avgjøre dets fremtid.

- Men kandidatene er praktisk talt like i utenrikspolitikken, og det har utviklet seg til å bli et topartidiktatur.

Spår nye unioner

Fredsprofessoren er sikker på at det amerikanske imperium vil gå under innen år 2020. Men før det vil det komme et fascistisk diktatur med mål å bevare USAs posisjon. Patriot Act er etter Galtungs mening starten på dette.- Jeg elsker USA, men hater imperiet, sier Galtung. Han tror ikke den amerikanske nasjon vil forsvinne på samme måte som imperiet den har skapt.

Fallet vil etter Galtungs mening gi rom for nye konstellasjoner. I takt med at USA forfaller vil latinamerikas forente stater oppstå, de afrikanske landene vil komme sammen i en form for enhet, EU vil fortsatt utvides, i Midt-Østen vil det komme en løsning i form av seks stater og i Asia vil Japan, Korea og Kina bli nære samarbeidspartnere.
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus

- Mange barn går rundt med klump i magen

Ber foreldre rydde en ekstra plass rundt halloween-bordet.

mann funnet død i steinkjer

Må fortsatt sitte fengslet

Avviste anken til to av de fengslede.

Kan tape millioner på hotellkonkurs

Danske Bank i Trondheim største kreditor.

- Det viktigste er å beholde roen

Bli med på presisjonskjøring med dumper.