Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Amerikas imperium går under innen 2020

- Amerikas imperium går under innen 2020

George W. Bush vil vinne valget, og gjennom USAs kamp mot terror fremskynder det amerikanske imperium sin egen undergang, spår Johan Galtung.
Leses nå:

Sierra Leones visepresident i ebola-karantene

Freetown (NTB-Reuters): Sierra Leones visepresident har satt seg selv i karantene etter at en av livvaktene hans er død av ebolaviruset.

To drept i skyteepisode i Canada

Montreal (NTB-AFP): To personer er drept etter en skyteepisode på en hamburgerrestaurant i Toronto i Canada, opplyser politiet.

Fire drept i selvmordsaksjon i Nigeria

Maiduguri (NTB-AFP): Minst fire personer ble drept da en kvinne sprengte seg i luften på en buss i det nordøstre Nigeria, ifølge sikkerhetskilder.

Nemtsov fryktet for sitt liv

Moskva (NTB-AFP): Den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov sa i et intervju for få uker siden at han fryktet litt for livet sitt på grunn av sin motstand mot president Vladimir Putin.

Hevder Nemtsov ville avsløre russiske Ukraina-planer

Kiev (NTB-Reuters): Den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov ble drept fordi han planla å legge fram bevis for Russlands innblanding i konflikten i Ukraina, sier den ukrainske presidenten Petro Porosjenko.

Første Pegida-marsj i Storbritannia

Newcastle (NTB-Reuters-AFP): Det var langt flere motdemonstranter enn tilhengere da antiislambevegelsen Pegida holdt sin første marsj i Storbritannia lørdag.

Iraks nasjonalmuseum gjenåpnet etter tolv år

Bagdad (NTB-AFP): Iraks nasjonalmuseum har åpnet dørene igjen, tolv år etter at det ble plyndret og 15.000 uerstattelige antikke kunstverk forsvant under den amerikanske invasjonen i landet.

Storslagen feiring av Mugabes 91-årsdag

Victoria Falls (NTB-Reuters-AFP): Det var ikke spart på noe da Zimbabwes president Robert Mugabe feiret sin 91-årsdag. Nyslaktede elefanter og en bursdagskake formet som Afrika var blant høydepunktene.

Islandsk vulkanutbrudd endelig over

Reykjavik (NTB-DPA): Utbruddet i Bardarbunga-vulkanen på Island er over, seks måneder etter at det begynte, opplyser myndighetene på sagaøya.

Våpenhvilen holder i Ukraina – stort sett

Kiev (NTB-Reuters): Det var en betydelig nedgang i antallet angrep fra opprørerne i Øst-Ukraina natt til lørdag, opplyser det ukrainske forsvaret.

Kurdisk opprørsleder i Tyrkia ber PKK legge ned våpnene

Istanbul (NTB-AFP): Den fengslede lederen av Kurdistans Arbeiderparti (PKK), Abdullah Öcalan, ber kurderne i Tyrkia legge ned sine våpen.

Egypt: Leder av Brorskapet livstidsdømt for fjerde gang

Kairo (NTB-DPA-AFP): Lederen for Det muslimske brorskap, Mohamed Badie, er igjen dømt til livsvarig fengsel, opplyser en egyptisk domstol.

Mann fengslet for medvirkning til København-angrep

København (NTB-Ritzau): Den 18-årige mannen som er siktet for medvirkning til angrepene i København for to uker siden, er varetektsfengslet i 26 dager.

Ber om mer penger til å takle innvandring i Sverige

Stockholm (NTB-TT): Trykket på Migrationsverket øker når flere enn ventet trolig søker asyl i Sverige. Nå ber etaten om 18 milliarder kroner ekstra de neste fem årene for å klare kostnadene.

– Hamas på Egypts liste over terrororganisasjoner

Kairo (NTB-Reuters): En egyptisk domstol har besluttet å sette den palestinske bevegelsen Hamas på Egypts liste over terrororganisasjoner, ifølge statlig TV.

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Studentene satt som tente lys da Galtung talte på Samfundet onsdag kveld. Galtung mener USA har en fatalt manglende evne til å løse den konflikten de nå står midt oppe i. Isteden for å finne fredelige løsninger bekrefter USA gjennom sin voldsbruk det bildet motstanderne har av landet.

- For hver som er blitt drept finnes det ti etterlatte i Irak som har sorgen og hatet i sitt hjerte. Nå er de opptatt av å finne ut hva de skal gjøre med sitt traume. Adressen er USA og dets allierte, er Galtungs dystre beskjed.

Den erfarne, men også omstridte fredsprofessoren hadde svarene klare da studentene i Storsalen i går inviterte ham til å svare på hva dagens unge bør være mest opptatt av.

- Amerikansk imperalisme, dets fall og hva nå, er professorens svar.

Manglende selvkritikk

En stor del av problemet er at USA ikke har vært villig til å rette et kritisk blikk på sin holdning til utenomverdenen.- Se bare rapporten fra 9/11-kommisjonen. Alt handler om hva man gjorde, og ikke på noe sted stilles det kritiske spørsmål til det man faktisk har gjort, mener Galtung. Poenget er at ved å ikke stille disse spørsmålene forstår ikke USA at de selv i stor grad har bidratt til det hatet som mange føler mot dem.

- Bush har mer enn noen annen bidratt til en samling av den muslimske verden. De burde reist monumenter som takk, sier Galtung ironisk.

Sterkere Al-Quaida

Al-Quaida er ifølge professoren ti ganger sterkere enn da USAs kamp mot dem startet.- Amerikanerne har prøvd å knuse Al-Quaida, men de står sterkere enn noen gang. USA har gjort en kjempefeil ved å tro at Al-Quaida er en tradisjonell pyramideformet organisasjon. Al-Quaida er en bevegelse som ikke kan lammes ved å kappe av toppen, og oppslutningen er nå iallfall tidoblet, argumenterer Galtung.

Men Galtung kritiserer også USAs motstandere; istedenfor terror burde de rammet USA økonomisk gjennom boikott.

- Men det kommer, forsikrer Galtung. Han oppfordrer til boikott av amerikanske produkter.

Tror Bush vinner

Fredsprofessoren har ingen tro på at en eventuell Kerry-seier vil gjøre fremtiden lysere for «det amerikanske imperium».-Kerry representerer ingen endring i utenrikspolitikken. Dessuten vil Kerry med min beste gjetning tape valget. For hvis du står for Bushs utenrikspolitikk; da er det bedre å stemme Bush. Kerry er Bush light, fastslår Galtung, som mener USAs utenrikspolitikk vil avgjøre dets fremtid.

- Men kandidatene er praktisk talt like i utenrikspolitikken, og det har utviklet seg til å bli et topartidiktatur.

Spår nye unioner

Fredsprofessoren er sikker på at det amerikanske imperium vil gå under innen år 2020. Men før det vil det komme et fascistisk diktatur med mål å bevare USAs posisjon. Patriot Act er etter Galtungs mening starten på dette.- Jeg elsker USA, men hater imperiet, sier Galtung. Han tror ikke den amerikanske nasjon vil forsvinne på samme måte som imperiet den har skapt.

Fallet vil etter Galtungs mening gi rom for nye konstellasjoner. I takt med at USA forfaller vil latinamerikas forente stater oppstå, de afrikanske landene vil komme sammen i en form for enhet, EU vil fortsatt utvides, i Midt-Østen vil det komme en løsning i form av seks stater og i Asia vil Japan, Korea og Kina bli nære samarbeidspartnere.
Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus