Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Amerikas imperium går under innen 2020

- Amerikas imperium går under innen 2020

George W. Bush vil vinne valget, og gjennom USAs kamp mot terror fremskynder det amerikanske imperium sin egen undergang, spår Johan Galtung.

Ukrainas patriark kaller Russland for «fienden»

Kiev (NTB-AFP): Ukrainas mektige ortodokse patriark Filaret kaller Russland «fienden» og sier Russlands angrep på Ukraina kommer til å mislykkes.

Titalls journalister fortsatt fanget i Syria

Paris (NTB-Reuters-AFP): Lørdag slapp fire franske journalister endelig fri etter å ha vært gisler i Syria siden i fjor sommer. Mange andre journalister er fortsatt fanget i det borgerkrigsherjede landet.

Ny jihadistgruppe står bak bombeangrep i Kairo

Kairo (NTB-AFP-Reuters): En tidligere nærmest ukjent militant gruppe opplyser at de står bak et bombeangrep mot egyptiske sikkerhetsstyrker i Kairo lørdag.

Omkomne hentet ut fra forlist ferge ved Sør-Korea

Seoul (NTB-Reuters-AFP): Dykkere hentet lørdag ut tre omkomne fra passasjerfergen Sewol, som sank utenfor Sør-Korea onsdag. Ifølge myndighetene kan det ta to måneder å heve fergen.

Ebola skal ha tatt livet av 61 personer i Guinea

Conakry (NTB-AFP): Tester i laboratorium viser at ebolaviruset har krevd 61 liv i Guinea siden januar, opplyser myndighetene.

Over 100 personer drept under kvegtyveri i Sør-Sudan

Juba (NTB-AFP): Over 100 personer har blitt drept i kamper etter et kvegtyveri i Sør-Sudan. Flerparten av de drepte var angriperne.

Kraftig jordskjelv ved Papua Ny-Guinea

Panguna (NTB-Reuters-AFP): Et kraftig jordskjelv med styrke 7,5 ble lørdag målt utenfor Papua Ny-Guinea, ifølge USAs geologiske overvåkingssenter (USGS).

Mann pågrepet for drap på tidligere IRA-leder

Belfast (NTB-DPA): En 26 år gammel mann er pågrepet i Nord-Irland, mistenkt for drapet på den tidligere IRA-lederen Tommy Crossan (43).

13 klatrere funnet omkommet i skred på Mount Everest

Katmandu (NTB-AFP) 13 personer er bekreftet omkommet og tre personer er fortsatt savnet etter et snøskred på Mount Everest fredag.

Norsk student utvist fra Vest-Sahara

Oslo (NTB): Den norske studenten og menneskerettsaktivisten Kristina Nygaard ble lørdag kastet ut av Vest-Sahara av marokkansk politi, opplyser Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Som tente lys. Sjelden er Stor-salen i Samfundet så full som den var da Johan Galtung i går besøkte Samfundet. 850 var i salen, og applausen satt raust - ikke minst til utsagn som at Norge styres av en fundamentalist og at «angrepsminister Devold» blindt forguder USAs forsvarsdepartement. Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Studentene satt som tente lys da Galtung talte på Samfundet onsdag kveld. Galtung mener USA har en fatalt manglende evne til å løse den konflikten de nå står midt oppe i. Isteden for å finne fredelige løsninger bekrefter USA gjennom sin voldsbruk det bildet motstanderne har av landet.

- For hver som er blitt drept finnes det ti etterlatte i Irak som har sorgen og hatet i sitt hjerte. Nå er de opptatt av å finne ut hva de skal gjøre med sitt traume. Adressen er USA og dets allierte, er Galtungs dystre beskjed.

Den erfarne, men også omstridte fredsprofessoren hadde svarene klare da studentene i Storsalen i går inviterte ham til å svare på hva dagens unge bør være mest opptatt av.

- Amerikansk imperalisme, dets fall og hva nå, er professorens svar.

Manglende selvkritikk

En stor del av problemet er at USA ikke har vært villig til å rette et kritisk blikk på sin holdning til utenomverdenen.- Se bare rapporten fra 9/11-kommisjonen. Alt handler om hva man gjorde, og ikke på noe sted stilles det kritiske spørsmål til det man faktisk har gjort, mener Galtung. Poenget er at ved å ikke stille disse spørsmålene forstår ikke USA at de selv i stor grad har bidratt til det hatet som mange føler mot dem.

- Bush har mer enn noen annen bidratt til en samling av den muslimske verden. De burde reist monumenter som takk, sier Galtung ironisk.

Sterkere Al-Quaida

Al-Quaida er ifølge professoren ti ganger sterkere enn da USAs kamp mot dem startet.- Amerikanerne har prøvd å knuse Al-Quaida, men de står sterkere enn noen gang. USA har gjort en kjempefeil ved å tro at Al-Quaida er en tradisjonell pyramideformet organisasjon. Al-Quaida er en bevegelse som ikke kan lammes ved å kappe av toppen, og oppslutningen er nå iallfall tidoblet, argumenterer Galtung.

Men Galtung kritiserer også USAs motstandere; istedenfor terror burde de rammet USA økonomisk gjennom boikott.

- Men det kommer, forsikrer Galtung. Han oppfordrer til boikott av amerikanske produkter.

Tror Bush vinner

Fredsprofessoren har ingen tro på at en eventuell Kerry-seier vil gjøre fremtiden lysere for «det amerikanske imperium».-Kerry representerer ingen endring i utenrikspolitikken. Dessuten vil Kerry med min beste gjetning tape valget. For hvis du står for Bushs utenrikspolitikk; da er det bedre å stemme Bush. Kerry er Bush light, fastslår Galtung, som mener USAs utenrikspolitikk vil avgjøre dets fremtid.

- Men kandidatene er praktisk talt like i utenrikspolitikken, og det har utviklet seg til å bli et topartidiktatur.

Spår nye unioner

Fredsprofessoren er sikker på at det amerikanske imperium vil gå under innen år 2020. Men før det vil det komme et fascistisk diktatur med mål å bevare USAs posisjon. Patriot Act er etter Galtungs mening starten på dette.- Jeg elsker USA, men hater imperiet, sier Galtung. Han tror ikke den amerikanske nasjon vil forsvinne på samme måte som imperiet den har skapt.

Fallet vil etter Galtungs mening gi rom for nye konstellasjoner. I takt med at USA forfaller vil latinamerikas forente stater oppstå, de afrikanske landene vil komme sammen i en form for enhet, EU vil fortsatt utvides, i Midt-Østen vil det komme en løsning i form av seks stater og i Asia vil Japan, Korea og Kina bli nære samarbeidspartnere.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

31 nye Lotto-millionærer

Og alle får over to millioner hver.

Sjokktap for Chelsea

Og det var ikke hvem som helst som hjalp Liverpool i jakten på seriegullet.