Mankell og Kaplan, som er folkevalgt for Miljøpartiet i den svenske riksdagen, er de første av de totalt elleve svenskene som siden mandag morgen har blitt holdt i israelsk varetekt, som har kommet hjem til Sverige.

Mankell møtte pressen på Landvetter flyplass utenfor Göteborg, mens Kaplan ble ønsket velkommen på Arlanda utenfor Stockholm, tirsdag kveld.

Angrer ikke

Begge var om bord i den internasjonale hjelpekonvoien som mandag morgen ble bordet av det israelske militæret.

– Hele den fredelige ikkevoldsdemonstrasjonen sank som en sten i Middelhavet da Israel bordet konvoien i internasjonale farvann, tok oss med som gisler og truet med vold, sa Kaplan til de svenske reporterne.

– Det er på tide å innføre sanksjoner mot Israel, sa Mankell, som sa han absolutt ikke angrer på reisen, til tross for den blodige utgangen sammenstøtene mellom aktivister og israelske soldater fikk mandag morgen.

Sju svensker i Israel

Forfatteren sa til Expressen at han ønsker å vente et par dager med å gi mer detaljerte kommentarer av hensyn til vennene som fortsatt er fengslet eller i varetekt i Israel.

Sju andre svensker befinner seg fortsatt i Israel, og de av dem som sitter fengslet i byen Beer Sheva fikk tirsdag treffe sine advokater.

Ifølge en talsperson for Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble det tirsdag kveld besluttet at de pågrepne utenlandske aktivistene skal deporteres fra Israel umiddelbart.

Til sammen skal det være snakk om 680 aktivister.

Foto: SCANPIX SWEDEN
- Det er på tide med sanksjoner mot Israel, sa forfatteren Henning Makell til svenske reportere etter landing på Landvetter flyplass utenfor Göteborg tirsdag kveld. Foto: SCANPIX
Den svenske riksdagspolitikeren Mehmet Kaplan ble tirsdag kveld ønsket velkommen hjem til Sverige. Foto: SCANPIX