- De lastes om bord i busser, og kjøres fra Tacloban med politieskorte, sier Kai Holmberg i Streetlight til adressa.no.

Kjøres lenger sør

Styremedlem i Streetlight, Ragnhild Frengen, forteller at planen er å sende barna og de ansatte til et annet barnehjem som organisasjonen samarbeider med i Davao, lenger sør i landet.

- De ansatte i Davao leder operasjonen med å hente barna og er nå i Tacloban med busser. Vi jobber opp mot myndighetene for å få hente dem ut av regionen. Det må en del formaliteter på plass før vi kan flytte barna, men vi regner med å ha dette i orden i løpet av noen timer, sier Frengen.

Det er totalt 73 barn og ansatte i Streetlight som nå blir evakuert til Davao.

Isolert i ødelagt by

Streetlight er organisasjonen bak barnehjemmet Johannesen styrer i Tacloban. Siden fredag har Johannesen sammen med barn og ansatte vært isolert i den ødelagte byen.

Omtrent samtidig ble tre norske kvinner (to på 24 og en på 29) fløyet ut i helikopter. De landet på flyplassen i Cebu, og vil forsøke å reise hjem til Norge så fort som mulig. Sammen med kvinnene var en filippinsk familie og en 7-åring. Familien jobber i likhet med kvinnene som frivillige på Erlend Johannesens barnehjem.

Den ene filippinske kvinnen var skadd i en fot, men ellers hadde alle sluppet fra tyfonens herjinger, og fire dager i et katastrofeområde uten strøm, telefon, mat og vann uten alvorlige skader.

To av de norske kvinnene har studert i Trondheim i fire og fem år. De var overlykkelige over å ha blitt fraktet ut fra Tacloban.

Johannesen blir igjen

Erlend Johannesen møtte helikopteret da det landet i sentrum av Tacloban tirsdag. Han har valgt ikke å bli med noen av evakueringene, for å få hjulpet et barn som mistet familien sin i uværet. Organisasjonen Streetlight vurderer nå sikkerheten hans time for time.

Johannesen befinner seg i sentrum av byen. Da han i ettermiddag møtte helikopteret som skulle transportere de frivillige ut var det lite aktivitet rundt ham.

- Erlend er igjen i Tacloban, han hjelper barn og ansatte ved barnhjemmet til å komme seg på bussene. Selv vil han ikke dra i kveld. Dette er på grunn av at det også skal evakueres personer fra et sykehjem. Han vil vente på senteret til i morgen tidlig, sier Robert Hoven i Streetlight.

Flere tusen døde

Fra Tacloban har det i flere dager kommet meldinger om plyndring og mishandling. De 220 000 innbyggerne mangler det meste, på tross av at internasjonal nødhjelp har kommet frem. I byen fryktes så mange som 10 000 døde.

- Jeg er 100 prosent fokusert og har kun to mål i livet nå: Helsen til barna og de ansatte – og å få barna og de ansatte ut herfra, sier Johannesen til adressa.no.

Johannesens kone og parets barn kom seg ut i fra Tacloban og i trygghet til Manila mandag kveld.

- Kom oss ut. Ingen klær! Ingen lommebok! Ingen kredittkort! Ingen ID! Vi er utslitte, skrev kona på sin Facebookside.