Sju år gamle Chester var med i helikopteret som fraktet 24-åringene Birgitte Fjørtoft, Stine Olssen og Tran Le (29) ut av ruinene i Tacloban tirsdag.

Gutten hadde da oppholdt seg på barnehjemmet Erlend Johannesen driver siden den kraftigste stormen som er registrert, slo inn over kysten fredag.

Overlevde marerittdøgn i katastrofeområde

I dagens papirutgave av Adresseavisen forteller Fjørtoft og Olssen, som begge bodde i Trondheim inntil nylig, om de dramatiske døgnene, om frykten for å dø og om de grusomme scenene som utspilte seg i nabolaget i Tacloban hvor plyndring og overfall ble dagligdags etter at Haiyan stilnet.

Chester fikk være med evakueringshelikopteret sammen med sin filippinske familie. Familien arbeidet som frivillige på barnehjemmet til Johannesen. Hans mor, Rosalinda Homeres (39), hadde pådratt seg en skade i beinet. Hun ble derfor hentet i rullestol på flystripen i Cebu.

Resten av familien og 7-åringen Chester hadde det etter forholdene bra.

- Not bad, sier han til adressa.no om dagene i katastrofeområdet.

Under et måltid i ankomsthallen i Cebu sier 7-åringen at han hadde savnet den bærbare spillmaskinen sin i dagene hvor han måtte holde seg innendørs etter tyfonen.

Da helikopteret fraktet de tre norske kvinnene ut i går, fikk de for første gang se omfanget av ødeleggelsene i Tacloban.

- Den ene slummen, som heter Sea Wall, er utslettet. Den ligger ute i havet, forteller Stine Olssen.

Reiser hjem

De norske kvinnene var fysisk uskadd da de landet i Cebu. De satt riktignok igjen med svært sterke inntrykk.

Onsdag morgen, norsk tid, har Fjørtoft og Olssen kommet til Manila hvor de har blitt innkvartert på et hotell. Fjørtoft er opprinnelig fra Hamar, mens Olssen kommer fra Brummundal. 29-åringen Tran Le er fra Stange.

- Vi prøver å få reise hjem i kveld – eller i morgen tidlig, sier Olssen i en tekstmelding.

Flere av kvinnene var klare på at de ønsket å returnere til Filippinene, for å bidra til å bygge opp igjen barnehjemmet hvor de overlevde Haiyans herjinger sammen med om lag 100 andre ansatte og barn.

Erlend Johannesen er fortsatt igjen, inne i Tacloban. Filippinske myndigheter har tidligere uttalt at man fryktet opp mot 10 000 omkomne i byen som er på størrelse med Trondheim. Tirsdag kveld (lokal tid) ble tallet kraftig nedjustert, til rundt 2500.

Selv om en rekke nødhjelpsorganisasjoner er aktive i Tacloban, består bistanden i første omgang i å få mat og vann til de som overlevde. Organisert leting etter omkomne i ruinene skal ikke være påbegynt.