Foto: TORE SÆTHER

I Citluk drev faren, Andrija, og en av Miros to brødre familiens vingård Podrum Andrija. (Podrum betyr (vin)kjeller.) Vingården har vært i familiens eie i 350 år. Unge Miro, utdannet landbruksingeniør, dro til Belgia både for å prøve ut tilværelsen som profesjonell idrettsutøver:

– Men også for å sende hjem penger til bruk for å utvikle vingården vår, fortalte ex-proffen da vi var på besøk sist sommer.

Familiens vingård ble drevet av pappa Andrija godt assistert av to av sine tre sønner. Den tredje har gått i en ganske annen retning og har valgt å bli misjonær. Men også resten av familien har en religiøs forankring. Ved innkjøringen til den store vineiendommen ligger et bitte lite kapell som tydelig tegn på det. At man i noe av informasjonsmateriellet om vingården nevner at den ligger nær pilegrimsstedet Medugorje, er nok heller ingen tilfeldighet.

Familien viktig

Da pater familias Andrija døde, for to år siden på 86 årsdagen sin, ble Miro sjef. Tradisjonen var sikret. Hva som skjer i neste slektsledd, er ikke godt å si.

– Men begge barna mine, Andrija og Katarina, på henholdsvis 12 og 10 år, er så vidt involvert i businessen vår. Det betyr ikke at de kommer til å følge i sin far og farfars fotspor. De kan jo ende i helt andre virksomheter. Time will show, smiler Miro. Og for å understreke familie-momentet forteller han også at han har hentet søsteren fra en annen bedrift og gjort henne til administrasjonssjef:

– Hun er en dyr ansatt, men drivende dyktig – og da så...

Til ni nasjoner

Andrija-vinene har så langt ikke nådd Norge, men Danmark er én av de ni landene vinhuset eksporterer til. Belgia er naturligvis også på eksportlisten.

– Vi produserer ca én million liter i året – 60 prosent hvit og resten rødt. 15 prosent av druene høster vi på egen mark. Resten får vi fra omkringliggende druedyrkere. Det er veldig mange av dem. Faktisk henter vi druer fra så mange som 460. En tiendedel av dem lager sin egen vin. I nabolaget her er det vinproduksjon nesten i hvert eneste hus. Derfor kan du risikere å få en halv promille bare ved å puste inn luften her, småhumrer Miro og løfter sitt hvitvinsglass.

Vinprodusenter i Herzegovina – den sørlige delen av Bosnia-Herzegovina – har gått sammen for å gjøre seg mer tilgjengelig for publikum og for å skaffe seg en ny forretningsfot å stå på.

– Mange satser nå på agroturisme i tillegg til vinproduksjonen. Selv kan vi ta imot 24 gjester. Hvordan denne delen av virksomheten vil slå an, vet vi foreløpig lite om. Det er bare ett år siden vi lanserte dette, sier Miro Coric.

Vin-veier

I klassiske vinland som Frankrike, Spania og Italia er vinveier for lengst et kjent begrep. Disse veiene med vinprodusenter rundt nesten hver en sving har i mange år tiltrukket seg mengder av vinhunder på jakt både etter å smake og kjøpe. Nå er også herzegovinerne i ferd med å melde seg på i denne formen for (vin)turisme. Spesielt gjelder det områdene rundt byen Citluk, hvor også Podrum Andrija ligger.¿

Nettsteder:

www.wineroute.ba

www.podrumandrija.com

Foto: TORE SÆTHER
Miro Coric er stolt av sitt røde vinprodukt. Kan han gjerne også være. Andrija-vinen smaker godt. Og så er de behagelig alkoholsvake - de fleste 12 eller 12,5 prosent. Foto: TORE SÆTHER
Lokale produkter, både vått og tørt; spekekjøtt, grillet kjøtt, oster og grønnsaker Det smaker aldeles utmerket når vinbonde Coric raust disker opp til lunsj ute på eiendommen sin. Foto: TORE SÆTHER
Det gjøres klart til en fortreffelig lunsj i en skyggefull lund og med vinrankene som behagelig kulisse bare noen meter unna. Foto: TORE SÆTHER
Miro Coric med et glass av sin hvitvin. Foto: TORE SÆTHER
Naturligvis må det være vinmerke på bakluken på bilen til Miro Coric... Foto: TORE SÆTHER