Et sjeldent Fabergé-påskeegg, som tilfeldigvis ble reddet av en skraphandler i USA, stilles ut på museum i London i påskeuken.

Det forgylte egget har ikke vært utstilt siden 1902 og er trolig verdt over 20 millioner dollar, omtrent 120 millioner kroner.

Den russiske tsaren Alexander III ga egget til sin hustru Maria Aleksandrovna i påsken 1887, men det ble beslaglagt av bolsjevikene under revolusjonen i 1917. På mystisk vis fant egget, som bare er litt over åtte centimeter høyt, veien til USA.

En mann kjøpte egget for 14.000 dollar på et marked og ønsket å selge det videre, men fant ingen kjøpere. Da han søkte på internett for å finne ut mer om egget, innså han at han hadde funnet en skatt som har vært savnet i et århundre.

Kan forsvinne igjen

Antikvitetshandleren Wartski i London, som spesialiserer seg på Fabergés arbeider, kjøpte egget på vegne av en privat samler. Vedkommende har tillatt at egget skal stilles ut hos Wartski i fire dager, fram til skjærtorsdag.

– Hvem vet når dette egget dukker opp igjen. Jeg blir ikke overrasket om det ikke blir utstilt offentlig igjen de neste 112 årene, sier Wartski-direktør Kieran McCarthy.

Egget ble laget i St. Petersburg av Fabergés sjefsjuveler August Holmström, og McCarthy sier at egget er blant de mest spesielle av hans arbeider.

– I hierarkiet av arbeider fra Fabergé, er dette egget på det aller, aller høyeste nivået, sier han.

Lang påsketradisjon

Peter Carl Fabergés egg er blitt synonymt med velstand og luksus helt siden den unge juveleren laget det første egget i 1885 på bestilling fra tsar Aleksander III.

Tsaren ga egget til sin hustru Maria, og hennes begeistring gjorde at Alexander utnevnte Fabergé til hoffleverandør. Juvelerhuset skulle levere ett egg som påskegave hvert år, og det ble en eggende påsketradisjon som varte i over 30 år.

Totalt ble det produsert rundt 50 egg, fordi tsar Aleksander IIIs sønn tsar Nikolaj II videreførte tradisjonen med å gi egg både til sin kone Aleksandra og sin mor Maria.