Den nye leiren skal etter planen åpnes 30. april for å avlaste den gigantiske Zaatari-leiren, hvor det bor over 100 000 flyktninger.

Azraq-leiren ligger rundt 90 kilometer fra grensen til Syria, og den vil når den blir ferdig, kunne huse inntil 130 000 flyktninger. Det betyr at den kan bli verdens nest største flyktningleir etter Dadaab i Kenya.

– I første omgang vil den være åpen for 51 000 mennesker, opplyser hjelpeorganisasjonen Care i en pressemelding.

Over 2,6 millioner mennesker fra Syria er offisielt registrert som flyktninger av FN, de fleste av dem i nabolandene Tyrkia, Jordan og Libanon.

Fire «byer»

Den nye leiren vil være organisert i fire ulike «byer», med samfunnssenter, helsestasjon, politistasjon, kvinne- og barnevennlige områder, sportsområder og skole for barna i hver «by», ifølge Care.

– For flyktninger som bor i leirer, er et av de største problemene at de ikke har noe å gjøre. De føler ikke at de er del av et lokalsamfunn, og de har ingen kontakt med omverdenen, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Nordstoga i Care.

Han skal følge åpningen av leiren kommende onsdag.

– For kvinner som har flyktet alene med sine barn, kan isolasjonen bli særlig sterk, sier han, og viser til at Care vil bidra spesielt til å hjelpe nettopp disse flyktningene.

Dyster treårsdag

Opprøret i Syria startet i mars 2011, bare noen uker etter at diktatorene i Tunisia og Egypt var styrtet. Da skrev noen tenåringer i Deraa «Folket ønsker at regimet skal falle» på en vegg i byen.

President Bashar al-Assad svarte på de fredelige demonstrasjonene med rå maktbruk, noe som førte til at også opprørerne grep til våpen. Etter hvert er det islamistiske opprørsgrupper som har ytt Assad hardest motstand.

Alle forsøk på å løse konflikten gjennom forhandlinger har mislyktes. Russland har beskyttet sin allierte Assad når FN har tatt opp saken. Nylig varslet presidenten at han stiller til gjenvalg i juni.

Når borgerkrigen nå går inn i sitt fjerde år, har anslagsvis 150.000 mistet livet. 2,6 millioner mennesker har flyktet ut av landet, og 6,5 millioner er internt fordrevet