Ukrainske spesialstyrker aksjonerer i dag mot den pro-russiske militsen i Øst-Ukraina. Fem pro-russiske aktivister skal være drept i Sloviansk der spesialstyrkene har passert veisperringene utenfor byen. Den russiske presidenten og utenriksminister Sergej Lavrov har kommet med klare trusler mot de ukrainske myndighetene.

Skape usikkerhet

– Når Putin sier at den ukrainske maktbruken vil få konsekvenser, bruker han nok bevisst ord som har et betydelig tolkningsrom. Konsekvenser kan i verste fall bety invasjon, men det kan også bety stans i gasstilførselen eller lignende, sier Diesen.

Den erfarne generalen og analytikeren tror Putin ønsker å skape stor usikkerhet, samtidig som han ikke forplikter seg til å handle på en bestemt måte. Truslene har samme effekt som de betydelige russiske styrkene som står ved grensen til Ukraina, de har sin virkning bare ved sin tilstedeværelse.

Oppnå autonomi

Sverre Diesen tror at omkostningene ved en invasjon er for store til at Russland ønsker å gå så langt.

– Regjeringen i Kiev er svak og Putin vil nok presse så hardt han kan før det holdes valg som vil gi den ukrainske regjeringen større legitimitet og støtte. Russerne ønsker å legge premissene for en orden i Øst-Ukraina med så mye autonomi at det umuliggjør at landet i fremtiden kan bli medlem av Nato, og kanskje også av EU, sier Diesen.