Konflikten mellom israelere og palestinere har tilspisset seg ytterligere de siste dagene. Like før klokken 17 i dag gikk luftvernssirenene nok en gang i Jerusalem.

Ifølge nyhetsbyrået PzFeed ble fire raketter avfyrt fra Gaza i retning byen. To av disse skal ha landet i åpne områder, mens de øvrige ble skutt ned av det israelske militæret.

Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, var i Jerusalem sammen med ektemann og tre barn tidligere i dag. Rundt klokken 12 forlot de byen til fordel for Jordan.

81 drept til nå

- Det var ganske rolig i Jerusalem da vi dro, men vi valgte å forlate byen i frykt for hva som kan skje etter fredagsbønnen i morgen. Vi befinner oss nå på jordansk side ved Dødehavet, sier Henriksen Waage til adressa.no.

- Spørsmålet er nå hvor lenge de vil fortsette med denne meningsløse krigen. Hamas-lederne har gitt uttrykk for at de vil slåss til siste mann. Og det er ingen konkrete forsøk på våpenhvile, sier hun.

Over 81 palestinere er til nå drept i konflikten, melder avisen Haaretz. Bare siden midnatt er 33 palestinere drept inne på Gaza-stripen, melder nyhetsbyrået Ma'an News Agency. Nær 500 er skadd.

Adresseavisen snakket i går med lege Sobhi Skaik, som leder kirurgisk avdeling ved Shifa-sykehuset i Gaza by. Sykehuset er i akutt mangel på utstyr, slik som bedøvelse og plasthansker.

- Uten forvarsel

I tillegg sliter de med bemanning. Det jobber nær 1500 personer ved sykehuset, men de skal ikke ha fått lønn på lenge. I tillegg gjør rakettangrepene mot byen det vanskelig å komme på jobb.

- Familier blir angrepet i sine hjem, og rakettene kommer uten forvarsel. Tidligere fikk man ofte beskjed noen minutter på forhånd. Nå blir hele familier drept, sier Skaik i dagens papiravis.

Det bor 1,7 millioner mennesker på Gaza-stripen, som er nær 360 kvadratkilometer stor.

Israel har varslet en mulig bakkeinvasjon for å fjerne Hamas. En talsmann for det israelske militæret sa tidligere i dag at nær 20 000 reservister er mobilisert, men at hovedfokus nå er å finne tunneler som militante palestinere bruker for angrep mot Israel, skriver The New York Times.

«En trykkoker»

Samtidig som at dødstallene stiger på palestinsk side, skal Hamas ha skaffet seg raketter som når lengre enn tidligere. Såkalte M-302-raketter gjør en større del av Israel til et potensielt mål, noe også angrepene mot Jerusalem bærer bud om.

Den moderate palestinske organisasjonen Fatah, som ledes av Mahmoud Abbas, skal også ha påtatt seg ansvaret for noen av rakettene mot Israel, men informasjonen her er usikker.

- Det er en uoversiktelig situasjon. Jeg oppfatter det som en helt meningsløs bruk av vold, og alt dette er et uttrykk for at denne konflikten ikke blir løst politisk. Dette er en trykkoker som fortsatt vil slippe ut steam, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.