Minst 15 personer er døde og om lag 370 000 mennesker er evakuert etter at den kraftige tyfonen Rammasun nådde Filippinenes hovedstad Manila. Det melder NTB.

Omtrent midt i dramaet har familien til Frode Gran fra Trondheim befunnet seg. Han er på Filippinene sammen med kona Maria Teresa, deres to felles barn, samt konas søster Maria Rebecca Undhjem, som er bosatt i Meråker.

De har vært i byen Batangas, sørvest for Manila.

Vinduene forsvant

- Det var veldig nifst, og vi har vært våkne hele natta. Vinduene blåste ut av huset vårt, så vi har holdt oss samlet i et sikkert rom, forteller Gran på telefon til adressa.no.

Skadene på Filippinene er store. Ifølge NTB har vinden revet ned trær og strømledninger. Flere veier er stengt, og Filippinenes største strømleverandør melder om strømbrudd i 85 prosent av områdene på landets største øy, Luzon.

- Vi ser mye store skader. Både minibanker og butikker er stengt, og vi er helt uten internettforbindelse. Her nord, som vi er nå, er ikke skadene så store, men lenger sør har det vært mye rask i veien, blikktak som har blåst av og trær som har veltet, sier Gran.

Nå er familien på tur til Norge igjen, en dag før opprinnelig planlagt.

- Men vi er veldig spent på hvordan det er med fly, vi regner med at veldig mye er innstilt, sier Gran.

Heldigvis uskadde

Familien fra Norge slapp heldigvis helt uskadd fra tyfonen. Opplevelsen var skremmende, og skadene på huset ble ganske omfattende, men alt i alt har de vært heldige.

- Uværet var varslet, men jeg ble litt overrasket over hvor kraftig det faktisk var. Vi har vært redde, men har holdt sammen hele tiden, og er uskadde, sier Gran.

Nå konsentrerer de seg om å komme seg hjem. Da starter arbeidet med å finne noen som kan fikse huset, som blant annet har fått store vannskader på grunn av manglende vinduer.

Tyfonen er den sterkeste som hittil i år har rammet Filippinene. Det er ventet at den vil stige til styrke tre av fem på vei ut i Sør-Kinahavet.

Innbyggere ved en båt som ble kastet på land av den sterke vinden onsdag Foto: NTB scanpix