Abir Shammaly legger rosa og hvite blomster der den 16 år gamle sønnen hennes Thaer ble gravlagt for fire dager siden.

– Hvordan jeg føler meg? Jeg føler meg som enhver kvinne som har måttet gravlegge sønnen sin på id, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

– Dette er martyrenes id, sier mannen Ahed.

– Dette er blodets id, fremholder Abir.

Noen hundre av Gazas innbyggere deltok i morgenbønnen i sentrum av Gaza by mandag for å markere avslutningen på fastemåneden ramadan. Flere valgte som familien Shammaly å bruke dagen til å minnes de døde.

Tomme gater

– I stedet for å gå til feiring i parkene, går barna til gravlundene. Gatene er nesten tomme. Normalt er de så fulle på denne dagen at du ikke kan sette foten foran deg i noen områder, forteller kommunikasjonssjef Osama Damo i Redd Barnas nødhjelpsrespons til NTB fra Gaza.

– Jeg hører fortsatt lyden av bombardement. Folk holder seg inne, sier han og forteller om stor sorg på det som normalt er en høytid for glede, fest, mat, gaver og familie.

Israels militæraksjon på Gazastripen har vart i tre uker. Over 1030 palestinere er drept, mens 43 soldater på israelsk side er drept. Partene tok en uformell pause i kamphandlingene i helgen, og det ble meldt om mer ro mandag.

Langvarig

– Det er en nedgang i militære handlinger, men ikke en pause som gjør det mulig for oss å ta oss rundt, sier Damo om hjelpeorganisasjonenes arbeid.

– Vi trenger en langvarig slutt på volden slik at vi kan begynne å jobbe, sier han om det han kaller en farlig og krevende innsats.

Det første dødsfallet som ble meldt mandag, var den fire år gamle gutten Samih Ijneid. Han ble ifølge Ashraf al-Qudra i Gazas ambulansetjeneste drept da israelsk artilleriild traff et hus øst for Jabaliya, melder AFP.

Før meldingen om fireåringen opplyste UNICEF at antallet drepte barn på Gazastripen hadde steget til 226.

Traumatisert

Hele 194 000 traumatiserte mindreårige trenger nå umiddelbar krisehjelp, ifølge FNs barnefond.

– Mange av disse barna opplevde offensiven i 2008 og 2009 og går nå gjennom det samme igjen. Noen har sluttet å snakke, flere blir stille og innesluttet, gråter mye om natta, tisser i senga, har mareritt, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge.

Tallet på internt fordrevne har nådd 215 000 mennesker, minst halvparten barn.

– Våpenhvilen i helgen var et kjærkomment pusterom hvor vi fikk inn ganske mye hjelp og prioriterte mat, medisiner og drivstoff. Men med de behovene som finnes nå, så er det ikke nok, sier hun.

Utålelig lidelse

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til mandag en enstemmig uttalelse som ber om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen. Internasjonale ledere øver fortsatt press for å få til en mer formell og varig slutt på kampene.

– Jeg ber innstendig de stridende partene i Gaza om å stanse kamphandlingene umiddelbart og fortsette arbeidet for en varig våpenhvile, slik også Sikkerhetsrådet krever. Sivilbefolkningen påføres uforholdsmessige og utålelige lidelser som må stanse, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

Israel vil ikke oppnå fred og sikkerhet ved å fortsette bakkeoperasjonen, understreker han. På samme tid vil nye raketter fra Gaza mot Israel «ikke gi palestinerne i Gaza et bedre liv eller verdighet».

– Voldsbruken må slutte, sier Brende.