Den storslåtte seremonien starter klokken 12 norsk tid i Westminster Abbey. Der vil om lag 2.000 inviterte gjester være til stede, alt fra statsminister Liz Truss og store deler av regjeringen og øvrig britisk offentlighet, til hundrevis av utenlandske gjester.

Kisten med dronning Elizabeth skal deretter bringes til Windsor Castle og plasseres i St. Georges kapell. Der skal dronningen stedes til hvile ved siden av sin mann, prins Philip, som døde i fjor.

Statsbegravelsen, den første i landet siden Winston Churchill døde i 1965, blir en av de største sikkerhets- og logistikkoperasjonene Storbritannia noen gang har gjennomført.

År med forberedelser

Britiske myndigheter er godt forberedt på å takle den storstilte begivenheten. Planen for dronningens begravelse er kalt London Bridge og har vært planlagt i mange, mange år.

Den nyutnevnte politisjefen i London, Mark Rowley, har beskrevet de kommende dagene som en enorm utfordring, men understreker samtidig at dette har politistyrken forberedt seg på i mange år.

Tusenvis av politifolk er mobilisert og er klare til å ta vare på sikkerheten til rundt flere hundre utenlandske ledere, deriblant USAs president Joe Biden.

Representanter fra kongehus rundt om i verden kommer selvsagt også, deriblant kong Harald og dronning Sonja, danskenes dronning Margrethe og det danske kronprinsparet. Fra Sverige kommer kong Carl Gustaf og dronning Silvia.

Etter begravelsesseremonien i Westminster Abbey skal kisten fraktes med bårebil til St. Georges kapell i Windsor Castle der 800 spesielt inviterte, blant dem tidligere og nåværende ansatte ved Buckingham Palace og Windsor Castle, deltar på en gudstjeneste.

Mottakelser

Statsoverhoder fra en rekke land ankommer London allerede i helgen. Det blir trolig holdt en mottakelse for gjestene søndag kveld, og klokken 21 norsk tid skal det holdes ett minutts stillhet over hele landet.

Kong Charles III skal holde en mottakelse i Buckingham Palace for utenlandske ledere like før begravelsen.

Verdenslederne vil kunne signere kondolanseboken i Lancaster House umiddelbart etter seremonien.

De vil også kunne gi en muntlig hyllest til den avdøde dronningen på opptil tre minutter. Hyllesten vil bli tatt opp for mediene.

Dokøer og forsinkelser

I tillegg til verdens ledere og kongelige regner man med at opptil én million mennesker vil fylle Londons gater. Sikkerhetstiltakene er massive.

For å holde orden på dokøene til alle de bærbare toalettene som er utplassert langs Themsen, får de frammøte utdelt et armbånd.

Londons transportmyndigheter har advart pendlere om at det kommer til å bli «uunngåelige forsinkelser», og Londons puber forbereder seg på fullt rush.

– Vi vet med sikkerhet at det kommer til å bli veldig travelt, sier Mantas Butkus, som jobber på en pub i nærheten av Westminster.

Fulle hoteller

Gatene vil heller ikke være det eneste som blir overfylte: Alle hoteller rundt sentrum er allerede fullbooket – til tross for stive priser.

– Jeg har kommet for å ta del i den historiske begivenheten, jeg ønsker å være en del av det hele, sier 27 år gamle Alice Colley, som har møtt fram foran den kongelige residensen.

– Folk er selvsagt preget av tristhet, men også en følelse av begeistring. Folk vil bare være her, de er nysgjerrige, de vet at dette er noe helt spesielt, sier Colley.