Høsten kan være fin den, og mørke høstkvelder blir ekstra fine i selskap med et skikkelig kostymedrama. Et av ukas høydepunkt er å følge livet til herskap og tjenere på Downton Abbey. Det er jeg åpenbart ikke alene om. Opptil 700 000 nordmenn har fulgt serien, noe som er ganske unikt i ei tid mange konsumerer serier på Netflix døgnet rundt. Nå er sesong fem i gang, og serieskaperen har varslet at dette blir siste sesong. Men man skal aldri si aldri mer med en stor TV-suksess.

Trenger du noen gode platetips til helga? Adressas anmelder gir deg fem album du bør høre på.

Hva er det med Downton Abbey og livet til familien Crawley og deres tjenere rundt begynnelsen av 1900-tallet? Serien oser unektelig av kvalitet. Den er godt laget, skuespillerne er dyktige og historien er godt fortalt. Det er likevel ikke nok til å bli en megasuksess i dag.

1. Vi får aldri nok av kostymedrama

Pompøst, ja visst. Stereotypene lever i fullt monn. Like fullt elsker vi å se vakre mennesker i vakre omgivelser. Vi kan drømme oss bort, glemme barnehagen, skittentøyskurven og fiskekakene til middag for en stakket stund. Tradisjonelt slår også historiske serier svært godt an. I alle fall hvis gamledager er fremstilt slik vi vil de skal være med mellommenneskelige problemer alle kan kjenne seg igjen i. Med en solid dose kjærlighet på toppen, blir det sjelden feil.

2. Ikke bare kjærlighet og kjoler

Kostymedrama flest appellerer nok mest til damer. Jeg har til gode å treffe en mann som deler entusiasmen for Jane Austen. Downton Abbey har mange elementer som gjør at den også fenger menn (i alle fall litt). Serien gir et godt tidsbilde av ei brytningstid. Krig, økonomi, politikk, ledelse og gårdsdrift er viktige tema. Det er ikke bare kjærlighet og fine kjoler.

Bruker du mye tid på TV? Her ser du hvor lang tid nordmenn bruker på å bli hekta på TV-serier.

3. Vi blir glade i karakterene

Det er lett å bli glad i karakterene i Downton Abbey. Typene er stereotype, men likefullt komplekse. Til og med slemmingen, tjeneren Thomas, glimter til og viser fine sider av seg selv. Den harde Lady Mary kan vise sårbarhet og selv den kloke kammertjeneren Bates kan ta feil. Det er noe rørende over de tette båndene mellom herskap og tjenere. Hvor mye vi enn misliker klassesamfunn, så liker vi herskap som er snille med tjenerne sine.

Er du også en håpløs nostalgiker som synes det meste var bedre før? Les kommentaren «Da livet var analogt»

4. Humor i særklasse

Det spesielle med serien er også den utpregede humoren. Det skal karakteren Lady Violet, glimrende spilt av Maggie Smith, ha størstedelen av æren for. Bare et blikk fra dama sier alt. Men også den stokk konservative butleren Mr. Carson og den livlige kokka Mrs. Patmore gir oss mye å humre av.

5. Vi elsker det engelske.

Helt siden vi fikk TV har engelske serier vært ekstremt populære. Alt fra klassiske karakterer som Sherlock Holmes og miss Marple til ulike serier som Østkantfolk, Broadchurch, Med hjartet på rette staden og Livet med Larkins appellerer til oss. Det er noe med det engelske samfunnet vi kjenner oss igjen i og liker - Naturen, tradisjonene, klasseskillet, måten de snakker på, Afternoon tea, herregårdene, steingjerdene og de forblåste landskapene. Alt leder oss inn i en nostalgisk drømmeverden.

Trenger du å komme deg opp av sofaen og bort fra TVen? Adressa har samlet ti gode tips til aktiviteter du kan gjøre i høstferien

Det er bare å bevæpne seg med rødvin, pledd og store mengder te. Nå er det bare sju søndager til vi kan tilbringe i selskap med folket på Downton Abbey.

Karakteren Lady Violet, glimrende spilt av Maggie Smith, tilfører serien mye humor. Bare et blikk fra dama sier alt. Foto: AP, NTB Tema
Det er lett å bli glad i karakterene i Downton Abbey. Foto: K&U, NTB Tema