Saltvannet spruter over ripa da RIB-en setter fart. De ti studentene om bord, alle kledd i kjeledresser og redningsvester, klamrer seg fast til hvert sitt håndtak.

Kanskje skvulper frykten opp i noen av dem mens båten gjør en krapp sving, men ingen er redde for at utdanningen kaster dem på dypt vann.

- Definitivt, svarer Ragna Rein Gustavsen (22) og Ida Johansen Bjørgum (22) når Adresseavisen spør om de planlegger for en yrkeskarriere innen havbruk.

De to studerer matteknologi ved Høyskolen i Sør-Trøndelag og var denne uken på Brohode-konferansen på Frøya. Omtrent parallellt med konferansen publiserte Statistisk sentralbyrå tall som viser at handelsoverskuddet i Norge er på sitt nest laveste nivå siden 2003. Totalt falt den norske eksporten med 6,3 prosent i september.

Her kan du lese mer om den norske handelsbalansen i september.

Oljeeksporten faller

Oljenæringen trekker ned: Eksporten av råolje har falt med 33,4 prosent hittil i år, og ligger nå på 146 milliarder kroner. Samtidig øker eksporten av fisk, krepsdyr og bløtdyr. Totalt ble det eksportert varer i denne kategorien for 6,5 milliarder kroner i forrige måned, en oppgang på 10,1 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Disse fire «kakene» beviser hvor avhengige nordmenn er av olje.

Hittil i år er det eksportert fisk, krepsdyr og bløtdyr for 49,9 milliarder, opp 6,1 prosent fra samme periode i fjor. Det skjer samtidig som bruken av ordet «omstilling» blant regjeringspolitikere har steget i takt med den norske arbeidsledigheten.

Rundt 20 studenter, i tillegg til videregåendeelever og en gruppe besøkende fra Sør-Korea, deltok denne uken på Brohodekonferansen på Frøya. Konferansen arrangeres av NTNU og Frøya videregående skole, og skal være en møteplass for studenter, næringsliv, politikere og forskere. Temaet er fremtidens havbruk.

På Lerøy Midnors visningsanlegg i Fillfjorden, dit studentene fikk sitte på i RIB tirsdag, spreller laksen i så store mengder at det er nytteløst å telle.

Vil finne løsninger

Andreas Lavik (30) er mastergradstudent ved Marin kystutvikling på NTNU. Den fremtidige marinbiologen ser både positive og negative sider ved havbruksnæringen.

- Næringsutviklingen har vært vanvittig, og det er blitt skapt mange arbeidsplasser. Samtidig har bransjen en del biologiske problemer, for eksempel med lus og avfall rundt merdene. Men det er småplukk som vil bli løst. Når målet er å femdoble lakseproduksjonen frem til 2050, vil fôrproduksjonen bli hovedutfordringen, mener Lavik.

Selv har han tro på at tang kan erstatte bruken av soya i dagens fiskefôr. Nettopp «Framtidas fôr» var tema for den faglige delen under konferansen på Frøya denne uken. Programmet startet med en ekskursjon til et settefiskanlegg i Hemne og visningsanlegget i Fillfjorden.

Etterpå gikk turen til Salmars lakesfabrikk på Nordskaget, hvor det hvert sekund slaktes to sekskiloslakser. Det skjer gjennom to arbeidsskift på åtte timer hver dag. Resultatet er to millioner laksemåltider, der mye går til eksport. Rundt 1000 personer har sitt daglige virke i selskapet, som har gjort den 21 år gamle sønnen av gründer Gustav Witzøe til den rikeste mannen i Sør-Trøndelag.

Studentene ser muligheter i havbruksnæringen.

- Ja, men det er også mange problemer. Jeg håper vi kan være med og finne løsninger. Vi trenger mer mat i verden, sier Hist-student Ragna Rein Gustavsen.

Her kan du lese om tre grunner til at Norges Bank i september kuttet renta til et historisk lavt nivå.