Fylkesrådmannen foreslår nå å legge ned Tiller og isteden bygge en ny og større videregående skole i Trondheim øst. Samtidig blir det foreslått å utvide Trondheim katedralskole og å slå sammen Hitra og Frøya vgs. Distriktsskoler i Orkdalsregionen, Gauldalsregionen og på Fosen skal samarbeide tettere.

- Bakgrunnen er at vi får en sterk elevtallsvekst i Trondheim frem mot 2021. Samtidig har vi over lengre tid hatt en nedgang i avgangskullene fra grunnskolen i områdene utenfor Trondheim. Nå ser vi det som nødvendig å sette i gang en prosess slik at vi kan finne løsninger som er godt forankret i lokalmiljøene, sier Inger Christensen, opplæringsdirektør i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Skolebruksplanen har vært ute på høring, og legges nå frem for fylkespolitikerne.

Tiller til Østbyen

I Trondheimsregionen er det forventet en økning på nærmere 1000 elever frem mot 2030. Veksten vil først og fremst komme i østdelen av Trondheim. Kapasiteten i de videregående skolene i Trondheim er allerede nå til dels sprengt, derfor er det behov for 1100 nye skoleplasser frem mot 2030.

Fylkesrådmannen har vurdert flere løsninger, blant annet å utvide Tiller og Skjetlein vgs. Men elevtallsveksten kommer i østdelen av Trondheim, og derfor peker høringsinstansene på at skoleplassene også bør etableres der. Fylkesrådmannen foreslår at det etableres en ny videregående skole for rundt 1000 elever i Trondheim øst, og at Tiller vgs. flyttes inn denne skolen. Ny skole skal stå klar innen 2020.

- Tiller ønsker å bli en skole med 1000 elever, men det vil innebære at elever fra andre deler av byen må reise til Tiller. Det ser vi er vanskelig. Derfor foreslår vi å flytte Tiller inn i en storskole i Østbyen, sier Christensen.

Dette er et forslag som nå kan bli utredet videre utover våren. For å øke kapasiteten i Trondheim ytterligere, foreslår rådmannen i tillegg å utvide elevtallet ved Trondheim katedralskole med 100 elever, og vurdere en utvidelse av Skjetlein vgs.

Hitra og Frøya

Hitra og Frøya vgs. har i flere år samarbeidet tett, og nå foreslår fylkesrådmannen at skolene organiseres med felles ledelse og navn fra høsten 2016. Skolestedene på Fillan og Sistranda skal opprettholdes.

- Dette er små skoler som ligger geografisk nært hverandre, og som i dag har en veldig god arbeidsfordeling. Her er det modent for å slå sammen skolene, sier Christensen.

Les også: Elever på venteliste ved Frøya vgs.

For Orkdalsregionen foreslår fylkesrådmannen at Hemne, Meldal og Orkdal vgs. jobber videre med å få til et samarbeid om tilbudsstrukturen. Også Gauldal og Melhus vgs. skal jobbe videre med å samordne sine tilbud.

- Her er det snakk om samarbeid, og ikke sammenslåing. Vi må se på mulighetene for å fordele tilbud bedre, sier Christensen.

Nye Fosen-runder

Fosen vil i årene som kommer oppleve stor elevnedgang i videregående. I enkelte kommuner vil avgangskullene bli halvert enkelte år. I høringsrunden foreslo fylkesrådmannen å slå sammen Åfjord, Rissa og Leksvik og etablere en ny, felles skole i Vanvikan. Med ny fylkesvei over Kråkmo ble det pekt på at det ville bli raskere å reise fra Åfjord til Vanvikan.

Men foreløpig er forslaget om å flytte Åfjord vgs. lagt på is:

- Forslaget har vekket sterke reaksjoner hos høringsinstansene, og forslaget får ingen tilslutning, skriver fylkesrådmannen i saken som nå fremmes.

- Men det vi har oppnådd gjennom dette, er at vi har fått et veldig sterkt engasjement rundt skolene, og vi har fått i gang en diskusjon om de utfordringene som er på Fosen. Vi ser at avgangskullene reduseres dramatisk. Da er det nødvendig å diskutere hvilke fagtilbud det er viktig å ha på Fosen, sier Christensen.

Fylkesrådmannen foreslår at en sammenslåing mellom Rissa og Leksvik vgs. utredes, og at et samarbeid mellom Fosen og Åfjord vgs. utredes.

- Vil det bli færre skoler på Fosen?

- Det er naturlig at vi i hvert fall vil gå fra fire til tre skoler. Men dette vil jeg ikke spekulere i nå, sier Christensen.

300 elever

Det er i dag fem studieforberedende og åtte yrkesfaglige utdanningsprogram i videregående, men tilbudene varierer fra skole til skole. Fylkesrådmannen påpeker at en videregående skole ikke bør ha under 300 elever for å kunne drive effektivt og ha et bredt tilbud på alle årstrinn. I dag har ni av distriktsskolene i fylket færre enn 300 elever.

Christensen sier at målet med skolebruksplan 4 er å skape mer robuste tilbud og større fagmiljø ved skolene og i de ulike delene av fylket.

- Vi er ikke ute etter å lage løsninger som fører til at flere må flytte på hybel. Vi ønsker løsninger som i størst grad innebærer dagpendling. Men vi ser allerede i dag at en del ungdommer velger tilbud som innebærer at de bor på hybel, sier Christensen.

Skolestruktursaken skal nå behandles i opplæringskomiteen i fylket, før den havner i fylkestinget i desember.

Les også: Thora Storm har endelig flyttet inn i nyskolen

Glede på Fosen

Elevene ved Åfjord vgs. fryktet for skolen sin da fylkesrådmannen plutselig lanserte en tanke om bare to skoler på Fosen. Men nå har sterke reaksjoner ført til at forslaget om å flytte Åfjord inn i en ny, felles skole i Vanvikan, er tatt ut. Isteden foreslår fylkesrådmannen å utrede en sammenslåing av Rissa og Leksvik vgs., og å se på mulighetene av et samarbeid mellom Åfjord og Fosen vgs.

- Det er bra at det nå blir brukt mer tid på dette, og at det ikke blir gjort et forhastet vedtak om å slå sammen skoler. Jeg håper også at politikerne ser hvor stort engasjement det er for skolen, sier Astrid Witsø, rektor ved Åfjord vgs.

Færre elever

Skolen har i dag 155 elever, og elevtallet kan falle drastisk i årene som kommer. Elevene mener imidlertid ikke det spiller så stor rolle hvor mange de er på skolen, det viktigste er at de kan fortsette å bo hjemme når de starter videregående utdanning.

- Vi er vant til å gå på skoler med få elever, sier Sandra Brattgjerd (18).

- Det er tidlig å flytte på hybel etter tiende, og det er ikke alle som er moden for det. Dessuten er det dyrt, mener Johannes Korsvold (17).

De tror også det er viktig for Åfjords fremtid at skolen består.

- Da jeg gikk ut fra tiende, var jeg sikker på at jeg kom til å flytte fra Åfjord, og aldri komme tilbake. Men etter tre år på videregående, ser du litt annerledes på hjembygda, sier Sandra.

Snur fort

Skolen fikk seg en real kalddusj da fylkesrådmannen lanserte høringsforslaget til ny skolestruktur for Fosen. Mange av Åfjordselevene har allerede lang skolevei, og å pendle til Vanvikan var lite fristende for både elever og ansatte. Det førte også til at de sju ordførerne på Fosen sammen bad om mer tid til å se på skolestrukturen på Fosen. Nå er de blitt hørt.

- Vi ser at det kommer noen år med færre elever fra Nord-Fosen. Men tallene snur fort, og det skjer mye på Fosen som kan endre på dette. Bare i år er det født 50 barn her i Åfjord, påpeker Witsø.

Både hun og assisterende rektor Marit Bjørngaard sier de er åpen for å samarbeide med andre skoler på Fosen. Men det er viktig å beholde Åfjord som et skolested, både for å beholde ungdommen, for å opprettholde det gode samarbeidet med næringslivet, og for å kunne lokke nye innbyggere til kommunen.

Til våren blir det russefeiring med 18 rødruss og et 30-talls svartruss i Åfjord. Det er iallefall nok for å skape liv, mener elevene.

Nærskole: Elevene ved Åfjord vgs. mener det er viktig at flest mulig kan bo hjemme når de starter i videregående. Fra venstre Sandra Brattgjerd, Morten Winther, Tonje Rømma Andreassen og Johannes Korsvold. Foto: VEGARD EGGEN
Spent: Rektor Astrid Witsø t.v. og assisterende rektor Marit Bjørngaard har vært spent på fylkesrådmannens forslag om ny skolestruktur på Fosen. Foto: VEGARD EGGEN
Lager vei: Gustav Strand og Marius Selnes setter varige spor etter seg i Åfjord. Elevene på anleggsteknikk skal nemlig sikre fylkesveien i Stordalen mot nye vårflommer fra Stordalsvatnet. Foto: VEGARD EGGEN