Dragvoll helse- og velferdssenter i Trondheim skulle bli selve flaggskipet for sentrum-venstrekoalisjonens store prosjekt med å tilby fast ansatte i heltidsstilliner. Senteret skulle bli stedet der de ansatte trivdes, der det var lavt sykefravær, og der de ansatte skulle jobbe heltid. Til sammen skulle dette gi høy kvalitet på omsorgen og fornøyde brukere.

En fersk rapport forteller om et flaggskip som havarerte. Sykefraværet er skyhøyt - så langt i år er det på hele 22 prosent. De ansatte er misfornøyd, det er brukerne også. Det store heltidsprosjektet er avsluttet. Nå jobber de ansatte etter egne ønsker i ulike stillingsandeler, går det frem av rapporten.

Alt om sjokkrapporten

Det er den såkalte Trondheimsmodellen som er bakgrunnen for flertallets sterke målsetting om å få flest mulig i heltidsstillinger. Det er et samarbeid mellom LO i Trondheim, Norsk Sykepleierforbund, LO kommune, Fagforbundet og Utdanningsforbundet i Trondheim og det politiske flertallet i kommunen. Her har partiene lovt å arbeide for å innfri ulike krav fra fagbevegelsen.

Ett av dem er å øke andelen heltidsstillinger. Arbeiderpartiet er det partiet som er klarest på at partiet systematisk vil tilsette fast ansatte i hele stillinger. Høyre vil åpne for mer fleksible turnusordninger og ikke tvinge alle inn i et heltidssystem, dersom de ikke ønsker det.

Må ha en jobb å leve av

Da Dragvoll-senteret åpnet i 2013, ble det satt i gang et heltidsprosjekt som ga en merkostnad på 3,2 millioner kroner. Alle fast ansatte skulle ha full stilling, gå i tredelt turnus (dag, kveld, natt) og arbeide fire ekstra helger i året. Nå er senteret omtrent der hvor de fleste andre sykehjem er. Ansatte jobber ikke flere helger enn andre steder, de er tilbake i tradisjonelle turnusordninger og sykehjemmet har egne ansatte som bare jobber nattevakt.

Kvinner taper på deltid

Idealene faller i møte med virkeligheten også andre steder. Ved den kommunale legevakten utlyses det nå ni sykepleierstillinger i 50 prosent stilling. Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) tok opp denne motsetningen mellom lære og liv i formannskapet tirsdag. Konstituert rådmann Olaf Løberg opplyste at bakgrunnen for utlysningene var behovet for å få en ny vaktplan til å gå opp. Den krever oppbemanning med høyt kvalifiserte ansatte på kvelds- og helgevakt.

Legevakten må være et skrekkens eksempel for ordfører Rita Ottervik (Ap). Hun står urokkelig fast på at det er særdeles uheldig å tilby sykepleiere deltidsstillinger. Av 75 ansatte er bare 14 i heltidsstilling, 14 i stillinger mellom 50 og 70 prosent, mens hele 18 har stillingsbrøker mindre enn en firedel.

Blir sliten av å gå deltid

Formannskapet utsatte behandlingen av saken til sitt neste møte. Det vil ikke overraske noen om tilsvarende undersøkelser ved en del andre omsorgs- og velferdssentra vil gi like nedslående resultater. Det er særlig kvelds- og helgevaktene som er vanskelige å fylle. Det er vanskelig å få til å harmonere med ønsket om heltidsstillinger for alle.

Folk er syke døgnet rundt. Derfor må det også være folk på jobb døgnet rundt. Det er en nøtt politikerne må knekke.