Stjørdal åpnet nylig sitt kulturhus med folkefest i Stjørdal sentrum. I Oslo kommer forslagene til milliardsatsingene på løpende bånd. Operaen er bygd; nytt nasjonalbibliotek, nytt Munch museum, nytt Vikingemuseum på Bygdøy, nytt Deichman bibliotek, nytt konserthus og nytt nasjonalgalleri er det vi kommer på i farten av storsatsinger i Oslo. Felles for Stjørdal og Oslo er at byggene brukes aktivt for å fremme byutviklingen. Det er umulig å se for seg Bjørvika uten Operaen. Da er det interessant å se nærmere på hva Trondheim har av ambisjoner, eller snarere mangel av sådanne når det gjelder kultur- og byutvikling. Olavshallen sto ferdig for omlag 30 år siden, Trøndelag Teater for nesten 20 år siden og vi har fått Rockheim. Det diskuteres en ny bydel på Brattøra, men byen mangler fullstendig perspektivet om hvordan området skal fylles med liv på en annen måte enn den steinørkenen som er der i dag.

Kultur skapes ikke av flotte bygg. Men bygg og ambisjoner faller ofte sammen, og det ene er utløsende for det andre. Bare tenk på hvilket løft opera som uttrykksform har fått i Norge etter at vi bygde nytt. I Trondheim er det behov for mer og bedre fasiliteter for mye av byens kulturliv - og økte ambisjoner for hva vi skal få til.

Kulturskolen har for dårlige lokaler. Avantgarden mangler lokaler. Museenes lokaler er under enhver kritikk. Vi har ikke litteraturhus i Trondheim. Olavshallen må bygges betydelig om. Kostbar ombygging om Olavshallen skal kunne fungere for alle. Med andre ord; Trondheim trenger et nytt nasjonalt kulturbygg, som kan romme både profesjonell og amatør, scenekunst og konserter, øvings- og produksjonslokaler. Opera som kunstform må bli mer enn å kjøpe forestillinger fra utlandet. Det skjer mye på kultursiden i Trondheim, men vi har vært fornøyd med lite sammenlignet ned de kulturinvesteringene som gjøres i hovedstaden.

Det er på tide at trondheimspolitikerne viser ambisjoner for kulturlivet i byen, og ser det i sammenheng med byutviklingen. Trondheim trenger det løftet som et nytt kulturhus vil gi. Det Kimen kulturhus nå gir til lillebror Stjørdal, må inspirere til at partiene samlet jobber mot sentrale myndigheter for å få på plass et nasjonalt kulturbygg i Trondheim. Trondheim må sikre tomta, og begynne å jobbe med finansiering. Et slik kulturhus kan være et spleiselag mellom kommune, fylkeskommune, NTNU i tillegg til at staten må stille med betydelige midler.

OPP MOT HIMMELEN: Inge Bjørnebekk (Frp) mener det må bygges langt høyere i Trondheim, men vil ikke si om Barcode på Brattøra er det riktige valget. Foto: Glen Musk