Denne uka er det 49-årsjubileum for Trondhjems Frisørmesterlaugs tredagers perfeksjonerings- og orienteringskurs for håndverkets utøvere, avholdt på Trondheim Yrkesskole. Det var svært god oppslutning for kurset, med deltagere fra Rørvik til Røros for å lære det siste i «herrefrisøringens edle kunst», som herværende avis formulerte det.

For lesere som har glemt reportasjene fra frisørtreffet eller ikke hadde tilgang til Adresseavisen for 49 år siden, ble saken presentert med dette bildet, til tittelen «Beatles-håret er nå blitt museumsfrisyre». Overskriften kan med dagens øyne gi inntrykk av at Beatles-frisyren hadde blitt bevaringsverdig, men det var ikke det som var poenget den gang.

Hovedkilden for avisens nokså bastante oppslag om motebilde innen frisyre for menn i 1966 var Per A. Larsen, tidligere norsk og nordisk mester i herrefrisering. På bildet troner han til venstre, ved siden av frisørsvenn Alf Karsten Hegseth som instrueres og formann i Trondhjems Frisørmesterlaug, Torbjørn Gustafson. I stolen sitter «kunden», vingsoldat Tore Richstad, fra Flyvåpnet.

På spørsmål om det var noe nytt i herrenes hårfasonger i november 1966, svarte frisørmester Larsen: «Nei, jeg vil si at det er det egentlig ikke. Vi har aldri før lagt så stor vekt på den individuelle tilpassing av frisyrene til hver enkelt kundes hode- og ansiktsfasong og hårtype

Avisens hårjournalist fulgte opp med det litt ledende spørsmålet: «Langhårede er altså ikke moteriktige?». Frisørmesteren lot seg ikke be to ganger: «Beatles-hår er passé. Denne fasongen er nå lagt på hyllen sammen med traktorsko og andre ungdommelige spesialiteter fra tidligere år».

Journalisten fulgte opp med det høyst betimelige spørsmålet: «Hva med de virkelig langhårede unge herrer med håret skulderlangt?». Her var svaret fra frisørmester Larsen enda mer kontant: «Det interesserer ikke vårt fag. Det har aldri vært noen frisyre.» På spørsmål om han også instruerte i skjegg-stussing var han noe mer forsonlig, også sett med dagens øyne, med hipsterskjegg på alle kanter: «Det er en del av vårt fag, men det er tross alt bare få kunder – færre enn man skulle tro. Meget av det vi ser er vel mest villskjegg og hårvekst i ansiktet», fastslo frisørmesteren.

Det var ingen spøk å ha langt hår for 49 år siden. Mindre enn to måneder etter at dette bilde sto på trykk, meldte Adresseavisen at en 19-åring ble knivstukket og alvorlig skadet på Oppdal. «Ble ertet for sitt lange hår og brukte kniv» var tittel på saken, hvor en 17-åring tok til våpen etter at en to år eldre gutt «begynte å erte ham for Beatles-frisyren». I affekt skal den langhårede flere ganger ha stukket 19-åringen i overarmen, til så stort blodtap at han måtte få blodoverføring ved Sentralsykehuset i Trondheim.

To år etter at frisørmester Larsen henviste Beatles-frisyren til museum og nektet å akseptere skulderlangt hår som frisyre for menn, slo en 23-åring fra Namsos gjennom som popstjerne med sin første singel, etter å ha blitt kjent gjennom talentkonkurranse på TV. Sangen «Langt hår» ga Stein Ingebrigtsen fans over hele landet, deriblant neppe frisørmester Larsen.