Dermed går et flertall av fylkespolitikerne imot forslaget fra fylkesrådmannen som ble lagt frem tidligere i november.

- Vi så umiddelbart at dette var et forslag vi ikke ville støtte. Vi ønsker at Tiller videregående skal bestå på Tiller, sier Hanne Moe Bjørnbet (Ap), leder av komiteen for opplæring og tannhelse i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Elevvekst

Det var i skolebruksplan 4 fylkesrådmannen foreslo å legge ned Tiller vgs. og flytte skolen inn i en ny og større skole i Trondheim øst. Bakgrunnen for forslaget er at det er behov for 1100 nye elevplasser i Trondheim, og den største veksten vil komme i østdelen av kommunen.

- Vi må gjøre flere vurderinger hvordan vi skal løse den kapasitetsøkningen som det er behov for i Trondheim. Men vi slår fast at Tiller skal ligge på Tiller. Dette er en stor bydel, og vi ser at også sørdelen av Trondheim vil vokse. Derfor er det viktig at vi har en videregående skole her, sier Moe Bjørnbet som fremmet forslaget på vegne av Ap og SV. Senterpartiet, Rødt og Venstre støttet også forslaget, mens Høyre og Frp stemte imot.

- Gledelig

Tiller vgs. har i dag nærmere 740 elever, og har tilbud innen studiespesialisering, bygg og anleggsteknikk, helse- og oppvekstfag, medier og kommunikasjon og service og samferdsel. Hvor mange elever og hvilke tilbud skolen skal ha i fremtiden, vil Moe Bjørnbet foreløpig ikke slå fast. Men et flertall ønsker også å se på muligheten av å bygge en ny skole i Østbyen.

- Vi ønsker å bruke våren til å vurdere hvilke tilbud vi skal ha på Tiller og hvordan andre skoler i Trondheim berøres av dette. Men vi ønsker å ta vare på fagmiljøet innen bygg på Tiller. Der jobbes det godt, sier Moe Bjørnbet.

Hun lover også at Tiller vgs. skal rehabiliteres.

- Vi ser at skolen trenger et løft. Det vil gjøre skolen mer attraktiv, sier Moe Bjørnbet. Om skolen skal fortsette med like mange elever i dag, eller om den skal vokse til 1000 elever, vil bli avklart til våren.

- Hvis vi utvider elevtallet til 1000 på Tiller, så trenger vi ikke en ny skole på østsiden før nærmere 2030. Dette er noe vi må vurdere, sier Moe Bjørnbet.

Rektor ved Tiller vgs., Kirsti Horne, sier det er gledelig at fylkespolitikerne vil beholde Tiller vgs. i bydelen.

- Det stemmer overens med det ene av våre høringsuttalelser. Dette vil ivareta et godt tilbud innen yrkesfag på Tiller. Men vi er veldig tydelig på at vi ønsker en skole med 1000 elever. Dette er viktig ut fra at alle skolene i Trondheim skal være likeverdige, sier Horne.

Distriktsskoler

Skolebruksplan 4 handler også om fremtiden til de videregående skolene i distriktet. Et flertall i opplæringskomiteen støtter fylkesrådmannens forslag som innebærer at flere skoler skal innlede samarbeid. Dette gjelder følgende skoler:

  • Melhus og Gauldal vgs.

  • Orkdal, Meldal og Hemne vgs.

  • Åfjord og Fosen vgs.

I tillegg skal det vurderes å etablere en felles videregående skole for Rissa og Leksvik vgs.

På Fosen vil elevtallet gå drastisk ned de nærmeste årene, og dette fører til langt færre elever i videregående.

- Opplæringskomiteen skal i februar besøke både skoler, kommuner og næringsliv på Fosen for å gå inn i utfordringene som er der, påpeker Moe Bjørnbet.

Fylkesrådmannen foreslår at Hitra og Frøya vgs. slår seg sammen med felles ledelse, og dette støtter politikerne. Skolestedene på Sistranda og Fillan skal imidlertid bestå.

Vekstområde: Leder i Opplæringskomiteen, Hanne Moe Bjørnbet, mener det er viktig å ha en videregående skole på Tiller i fremtiden. Foto: Hilde Skjesol