Isteden kaster rådmannen frem et nytt forslag for å løse de prekære plassproblemene på Ranheim skole. Forslaget innebærer at gamle Ranheim skole gjenåpnes som en filial av nyskolen, og at elever i 4. og 5. trinn får tilhold i gammelskolen.

Dette er en midlertidig løsning frem til ny skole står klar på Overvik i 2019/2020.

- Dette kom veldig overraskende på foreldre på Ranheim. Nå har vi nettopp vært gjennom en høringsrunde, hvor vi har uttalt oss om en løsning. Deretter kommer rådmannen med et annet forslag som tidligere er blitt avvist av politikere. Nå får vi ingen mulighet til å si hva vi mener om dette, sier Anne Mette Nilsen, leder i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Ranheim skole.

Flytte skolestartere

Det var i september rådmannen sendte ut et høringsforslag til hvordan plassproblemene ved Ranheim skole skal løses fra høsten 2016. Rådmannens opprinnelige forslag innebar at elever i 1.–3. trinn fra Olderdalen skulle flytte inn i gamle Ranheim skole inntil ny skole på Overvik er klar. I tillegg foreslo rådmannen å flytte skolestartere fra Grilstad gård og park fra Ranheim til Charlottenlund skole, samt at skolestartere fra Charlottenlund sør skulle flytte fra Charlottenlund til Brundalen skole inntil ny skole på Overvik er klar.

I alt ville dette ført til en flytting av rundt 140 elever fra høsten 2016.

Rådmannen foreslo også at det ikke skulle tas søskenhensyn. Dermed ville mange foreldre få elever på to skoler.

Søstrene Maja (8) og Anna (5) Strand var to av dem som fryktet de måtte gå på hver sin skole til høsten.

Stor misnøye

Høringsforslaget utløste et foreldreopprør på Ranheim: I løpet av et par uker mottok rådmannen 96 høringsuttalelser. Her ble det uttrykt både skuffelse, bekymring, sinne og fortvilelse over at deres barn sto i fare for å bli flyttet til en annen skolekrets.

- Generelt uttrykkes det stor misnøye med de vedtatte midlertidige løsningene. Det gis uttrykk for at forslaget kommer for seint for å få til en trygg og forutsigbar skolestart for barna høsten 2016. Det rettes til dels sterk kritikk mot kommunen (rådmann og politikere) for frislipp av boligbygging uten at tilstrekkelig skolekapasitet har vært på plass, og for at det ikke har vært gjort nødvendige grep for å avlaste Ranheim skole tidligere. Det rettes også kritikk for manglende forståelse for hvordan de foreslåtte tiltak griper inn i beboernes hverdag på en negativ måte, skriver rådmannen.

Rådmannen påpeker at flere uttrykker forståelse for at Ranheim skole er full og må avlastes, men at det argumenteres sterkt for at akkurat deres boligområde må vernes for endringer. I tillegg blir det ifølge rådmannen rettet til dels sterk kritikk mot beboere i Olderdalen for at de ikke har godtatt endringer i sin skoletilhørighet.

Store klasser

- Innspillene viser meget sterk motstand mot de midlertidige tiltakene som er vedtatt. Rådmannen har på denne bakgrunn arbeidet med en alternativ løsning til formannskapets tidligere vedtak. Rådmannen mener dette kan bidra til å komme flest mulig i møte i forhold til et akseptabelt skoletilbud for deres barn fram til oppstart av ny skole, skriver rådmannen som mener det beste alternativet er å ta i bruk gamle Ranheim skole som en filial av nyskolen. Ved å sende to klassetrinn til gammelskolen, vil nyskolen bli avlastet tilstrekkelig.

- Med en slik fordeling vil elevtallet fordeles med 540–610 på dagens skole og 190–240 på gamle Ranheim skole, påpeker rådmannen.

LES OGSÅ: Foreslår å bruke gamle skoler til flyktningmottak

FAU på Ranheim representerer alle foreldrene, og vil derfor ikke ta stilling til hva som er den beste løsningen. Men de er opptatt av at Ranheim skole allerede er sprengt, og at noe må gjøres.

- For noen vil dette være en bedre løsning, for andre en dårligere. Men det vi ser er at en slik løsning ikke endrer på klassestørrelsen på Ranheim. En 6-åring som begynner på skolen, vil være en av rundt 130 elever, sier Anne Mette Nilsen.

Saken skal behandles i formannskapet tirsdag, og Nilsen mener det er avgjørende at det nå kommer en god beslutning som avlaster Ranheim skole, og at det er en beslutning som er god for hele bydelen.

- Vi trenger en avgjørelse, og nå trenger vi ro på Ranheim, sier Nilsen.

Ansatte bekymret

- Den konstante elevøkningen siden oppstarten av skolen i 2010 har medført en stor slitasje på oss som arbeider ved Ranheim skole, skriver ansatte i et høringssvar til kommunen.

De uttrykker i brevet stor bekymring rundt dagens situasjon med så mange elever. Her blir det pekt på at skolehverdagen er preget av konstant logistikkarbeid for å håndtere de store elevgruppene. Mange av lærerne sitter i korridorer og fellesarealer fordi det ikke er nok kontorplasser. Det blir også påpekt at sykefraværet ligger på 7-8 prosent.

- Belastningene merkes på helsen til mange i personalet, og vi ser dessverre i økende grad sykmeldinger grunnet fysisk eller psykisk slitasje, skriver ansatte.

De skriver at forholdene gjør det vanskelig å gjennomføre god og variert undervisning slik de ønsker. Det høye elevtallet på for liten plass fører også til støy og dårlig luft.

- Bygget greier ikke lenger å gi oss nok luft og godt nok inneklima slik det er konstruert. Størrelsen på elevgruppene gjør også at det fort blir for mye lyd, skriver de tillitsvalgte for de ansatte.

- Vi har nå kommet til et punkt hvor våre arbeidsforhold krever at dere tar grep, skriver de i uttalelsen til kommunen.

Overrasket: FAU-leder ved Ranheim skole, Anne Mette Nilsen, er overrasket over at rådmannen nå kommer med et nytt forslag for å løse trengselen ved skolen. Foto: Frank Lervik
Gamle Ranheim skole blir åpnet for elever igjen neste høst. Nå foreslår rådmannen at 4. og 5. trinn flyttes fra nyskolen til gammelskolen på Ranheim. Foto: Hilde Skjesol