– Det kan være enslige, personer eller familier med dårlig råd eller barnløse par som synes det blir stusslig på julaften. Det kan være både unge og gamle, store og små. Her er alle velkomne, sier Wenche Forren.

Sammen med samboeren Rune Sundet driver hun selskapet Midt-Norsk Omsorg som leverer ulike omsorgstjenester. Gjennom jobben treffer de mange enslige, som har lite sosial omgang. Og de vet at det er ekstra sårt å ikke ha noen å dele julekvelden med.

– Det er tungt å sitte alene og vite at alle rundt en har det koselig med sine på den kvelden, sier Forren.

Tidligere i høst skrev Adresseavisen om Maria Rønning som inviterte ensomme barn til halloween-fest, og fikk stor respons på det.

Full pakke

Derfor arrangerer de juleselskap med ribbemiddag og påfølgende kaffe og dessert. Inge Haukvik deltar i selskapet og skal fortelle om dikterhøvdingen Alf Prøysen. Han er også innehaver av landets største Prøysen-samling, som står lagret på gården. Haukviks kone, Elseba, er også til stede og leser juleevangeliet. I tillegg kommer trubadur Stig Anders Bjørgum og spiller noen julesanger. Alle som kommer skal også få en gave, lover paret. Det hele er gratis, de som trenger skyss til og fra får det. Julegildet finansieres med inntekter fra kakelotteri og sponsorer.

Fire av ti unge og eldre nordmenn er ensomme, viser en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå. – Å være ensom er like helseskadelig som å røyke. Ensomhet er en viktig årsak til tapt livskvalitet og for tidlig død. Vi er nødt til å ta dette på alvor, sa helseminister Bent Høie tidligere i år.

Plass til 80

I fjor var de 28 til bords, og de håper på enda flere i år. Kapasiteten er på 80 gjester.

– De som var der i fjor syntes det var kjempekoselig. En herre jeg snakket med her om dagen lurte på om det var greit å ta med nabofrua, fordi også hun bruker å være alene denne kvelden, forteller Forren.

Både hun og samboeren har barn fra tidligere forhold og i fjor var de også med på selskapet.

– For dem var kjempegreit å være med, men i år skal de feire jula sammen med den andre familien sin, forteller Forren.

Privat omsorg

Tanken om eget firma, og ønske om å hjelpe mennesker som har en krevende hverdag, ble til da Forrens mor fikk diagnosen Alzheimer i en alder av 56 år. Hun møtte samboeren for tre år siden og nå jobber de på fulltid sammen i firmaet. Og selv om de er et privat foretak og tar seg betalt for tjenestene er det stor pågang. I løpet av året har de blant annet vært på frokosttur på Hurtigruta, på middagstur til Stokkøya, på kino, konserter, og Syden-tur.

– Vi ser at vi fyller et behov, selv om folk må koste tjenestene av egen lomme. Vi rekker ikke over alt, og ønsker å ansette ekstra folk, sier hun.

Drømmen er å bygge et avlastningshjem for personer og familier som har behov for det i perioder. Men først skal de sørge for julestemning på Snefugl gård, og det er absolutt ikke noe offer å ta arrangørrollen på julaften.

– Det er en glede å glede, sier Forren.

Nylig ble det kjent at antallet søknader om støtte fra Adresseavisens juleinnsamling er større enn noen gang. Menighetene melder om et stort hjelpebehov. - Fattigdommen i byen er ikke synlig, men blir særlig følbar for dem det gjelder mot jul, sier Tone B. Arnesen i Kirkens Bymisjon, som er koordinator for innsamlingen.

Wenche Forren og Rune Sundet i Midt-Norsk Omsorg arrangerer juleselskap på Snefugl Gård. Foto: Morten Antonsen
Klassisk julestemning på Snefugl gård under fjorårets juleselskap. Foto: Privat
Prøysen-samler Inge Haukvik fra Børsa bidrar i år, som i fjor, med historier om Alf Prøysen. Foto: Privat
God stemning rundt langbordet under fjorårets selskap. I fjor var de 28 til bords. I år håper arrangøren på enda flere. Kapasiteten er på 80 gjester. Foto: Privat