«Trønderenergi er et forbilde for andre store bedrifter», sa Lars Erik Sira fra Miljøpakken da han leste opp juryens begrunnelse for de ansatte.

Det er andre år at prisen i Trondheim blir delt ut. I fjor vant Siemens.

Årets pris er delt opp i to klasser, stor bedrift med mer enn 50 ansatte og liten bedrift med færre enn 50 ansatte. Svanholm begravelsesbyrå vant prisen blant de små bedriftene.

Les mer om utmerkelsen sykkelvennlig arbeidsplass

Sykkelbyen Trondheim

Seks p-plasser med avgift, bilpool og elsykler

- Restriktiv parkeringspolitikk er et viktig virkemiddel for å fremme miljøvennlige reisemåter, påpekte Sira under tildelingen av sykkelprisen.

Hos Trønderenergi deler de 180 ansatte på seks parkeringsplasser som koster 50 kroner per dag. Inntektene fra parkeringen går til personaltiltak/forbedring av tilbud til gående/syklende.

Bedriften har to tjenestesykler, begge elsykler, til bruk for alle ansatte for korte tjenestereiser eller private ærend.

I tillegg har bedriften en bilpool med tjenestebiler, noe som reduserer de ansattes behov for å kjøre egen bil til jobb.

«Fremragende kvalitet på garderobe»

Juryen, som består av representanter for Miljøpakken, Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Syklistenes Landsforening, konkluderer med at bedriften har «god bredde i tiltakene sine, som er innrettet mot mange ansatte, og med fremragende kvalitet på parkering og garderobe.»

Trønderenergi har innendørs sykkelparkering med stativer i oppvarmet parkeringskjeller med adgangskontroll og med plass til cirka 100 sykler.

Syklistene har også eget stativ for småreparasjoner og mulighet for vask av sykkel.

Alle ansatte som ønsker har egne låsbare skap i garderobene.

Skepsis før flytting

Ronald Blomlie, leder av sykkelgruppa i bedriftsidrettslaget, mottok prisen hos Trønderenergi.

- Det er flott å få en slik sykkelpris. Mange var skeptisk i forkant da bedriften flyttet fra Tunga til Lerkendal. Flyttingen innebar at ingen lenger kunne bruke egen bil til jobben. Etter flyttingen har jeg ikke oppfattet noen klager. Det virker som om alle har funnet gode transportløsninger. Det er mange som bruker sykkel for å komme seg til og fra jobb, sier Blomlie.

Svanholm: Premierer de som sykler til jobben

Svanholm, som vant den lille bedriftsklassen, har i likhet med Trønderenergi tatt i bruk et bredt spekter av tiltak for å få de ansatte til å sykle eller gå til arbeidsplassen, samt å være aktive på fritiden.

Juryen er imponert av bredden i tiltakene, spesielt med tanke på at bedriften bare har 15 ansatte.

Utenom meget gode garderobeforhold med låsbare skap, nyoppussede dusjer og tørkeskap, har Svanholm egen Sykle til jobben-aksjon for å stimulere de ansatte til å velge sykkelen.

I tillegg til vinnerne gir juryen hederlig omtale til fjorårsvinner Siemens og Sandvik. Ytterligere 15 bedrifter blir premiert for deltakelse.

15 000 sykler til jobben hver dag i Trondheim

En beregning basert på tall fra den nasjonale reisevaneundersøkelsen 2013/14 viser at cirka 15.000 arbeidstakere i Trondheim sykler til jobben hver dag.

Tidligere tellinger viser at i snitt sykler 22 prosent til jobb og skole i perioden mai-oktober, mens tallet på årsbasis er 15 prosent.