Straffesaken mot tre unge menn bosatt i Trøndelag startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

Ifølge tiltalen mot mennene skjedde overgrepet på et hotellrom i Trondheim sentrum om morgenen søndag 30. november 2014.

- For politiet startet denne saken da fornærmede kom og anmeldte saken, sa statsadvokat Kaia Strandjord i sitt innledningsforedrag.

LES OGSÅ (Pluss): Flest anmeldte voldtekter på ti år

Alle nektet for voldtekt

De tre mennene er tiltalt for voldtekt eller medvirkning til voldtekt. To av de tiltalte mennene, som er henholdsvis 22 og 19 år, skal ha befølt den fornærmede kvinnen på kroppen. Den eldste av disse to skal også ha voldtatt henne, ifølge gjerningsbeskrivelsen.

Den tredje tiltalte mannen (18), som var 17 år på gjerningstidspunktet, skal ha filmet overgrepet med mobiltelefonen sin, ifølge voldtektstiltalen.

Ingen av mennene erkjente straffskyld for voldtekt i retten. Den yngste mannen erkjente imidlertid straffskyld for seksuelt krenkende adferd, for å ha tatt bilde av den nakne tenåringen med en mobiltelefon.

- Hovedtema i denne saken er spørsmålet om straffskyld. Spørsmålet er om NN (22-åringen journ.anm.) hadde seksuell omgang med fornærmede mens hun var ute av stand til å motsette dette og om NN (19-åringen journ.anm.) medvirket – det samme gjelder for NN (18-åringen journ.anm.), sa statsadvokaten.

Til voldtektsmottak

Den fornærmede tenåringsjenta fortalte at hun den aktuelle kvelden var på en fest i heimdalsområdet. Sammen med flere andre festdeltagerne dro de etter hvert videre til en annen leilighet.

- Der satt vi noen timer. Vi snakket sammen og drakk en øl. Etter hvert spurte NN (navnet på den tiltalte 18-åringen journ.anm.) om jeg ville være med på nachspiel.

Fornærmede omtalte 18-åringen som en tidligere kamerat i retten. Han tok denne natten kontakt på chattetjenesten kik messenger, og hun sa ja til å bli med på nachspielet. 18-åringen hentet henne i en bil sammen med den medtiltalte 22-åringen, som satt bak rattet. De kjørte til hotellet i Trondheim sentrum i 05-tiden på natten og tok heisen opp til et rom i tredje etasje. Tenåringsjenta ble tilbudt tabletter av 18-åringen, og hun takket ja.

- Jeg tok flere enn to. Jeg trodde jeg skulle komme i bra form av de pillene, men husker ikke mer etterpå, sa jenta i retten.

- Hva er det neste du husker? spurte Kaia Strandjord.

- At jeg kom hjem med NN (navnet på den tiltalte 18-åringen journ.anm.) dagen etter, svarte jenta.

Etter hvert skjønte hun at noe måtte ha skjedd i løpet av natta. Hun fortalte om voldtektsmistanken til sin mor, og sammen dro til de voldtektsmottaket ved St. Olavs Hospital.

- Jeg skjønte at jeg hadde blitt voldtatt, men hadde ikke peiling på av hvem, sa jenta.

Tenåringen fortalte i retten at hun bare kjente 18-åringen fra før - ikke de to andre tiltalte.

Saken ble anmeldt og de tre mennene pågrepet og avhørt av politiet. Alle de tiltalte har siden pågripelsen fastholdt at de ikke voldtok jenta.

- Jeg er bevisstløs

Statsadvokaten viste i forbindelse med sitt innledningsforedrag to filmsnutter funnet på den tiltalte 18-åringens mobiltelefon. Den ene filmen viser, ifølge tiltalen, voldtekten. Den andre viser at jenta blir befølt.

- I hvilken tilstand var du i? spurte Strandjord etter å ha vist filmen.

- Jeg var bevisstløs med klær bare på overkroppen, sa jenta.

- Du har sett bildene og filmene. Når ble du klar over at dette eksisterte, fortsatte Strandjord.

- Jeg fikk vite det av en politietterforsker da jeg var innkalt til et avhør. At de filmet da de voldtok meg føles krenkende. Det er grusomt og jeg skammer meg, sa jenta.

Hun fortalte at det anmeldte overgrepet har preget livet hennes i etterkant. Hun sliter med psykiske problemer og har blant annet ikke klart å fullføre utdannelsen hun var i gang med. I tiltalen tas det forbehold om at det vil bli nedlagt påstand om erstatning og oppreisning.

- Jeg føler at de har krenket meg så mye at jeg ikke har noe av meg selv igjen, sa jenta.

- Hun var våken

Det voldtektstiltalte 22-åringen erkjente i retten at han hadde hatt sex med den fornærmede tenåringsjenta, men hevdet at dette skjedde frivillig.

- Vi hørte på musikk og snakket. Alt var normalt på det hotellrommet. Jeg og NN (navnet på fornærmede journ.anm.) hadde sex. Hun var enig. Hun sa at jeg var kjekk, sa mannen.

Han avviste også at kvinnen var bevisstløs som følge av rus da dette skjedde.

- Det stemmer ikke. Hun var våken. Hun snakket med meg og vi kysset også, sa 22-åringen, som samtidig bekreftet at det var han som ble filmet av mobilkameraet  mens han var i senga sammen med fornærmede.

- Jeg visste ikke at det ble filmet, og jeg skjønner at hun reagerer på dette, sa mannen.

19-åringen, som sammen med 22-åringen skal ha befølt tenåringsjenta på hotellrommet, husket i retten lite av hva som skjedde denne morgenen. Han forklarte at han var svært beruset.

Tingrettsdommer Anne Aarsæther ville vite om 19-åringen hadde befølt fornærmede, og om det var han som var filmet av mobilkameraet.

- Jeg husker ikke at jeg har gjort det - ikke i det hele tatt, sa mannen.

Han hadde heller ikke noe minne om at noen hadde sex med jenta.

- Jeg hørte bare noe stønning, sa 19-åringen.

- Bare ekkelt

Også den 18 år gamle mannen hadde problemer med å huske hva som hadde skjedd på hotellrommet. Han fortalte at han og den fornærmede tenåringen tok tabletter inneholdende såkalte benzodiazepiner.

- Jeg vet ikke hvor mange hun tok, men jeg tok over ti tabletter og var ruset over en uke etterpå, sa han.

- Mener du at det skjedde en voldtekt eller ikke på hotellrommet, ville 22-åringens forsvarer Farhad Shariati vite.

- Jeg husker ikke. Det er vanskelig å vite om det skjedde noe eller ikke, sa 18-åringen.

Han husket heller ikke om han filmet eller tok bilde av det som skjedde, men antok i retten at det var han som hadde gjort dette, da bilde og filmer var funnet på hans mobil.

Samme natt ble det også sendt en video via snapchat fra mannens mobil til flere personer, kom det frem i retten. Politiet har ikke klart å rekonstruere videoen, men den tiltalte 18-åringen regnet med at han sendte en av videoene av den fornærmede tenåringsjenta.

- Jeg synes det er veldig ekkelt at det skulle bli slik. Det er veldig alvorlig sak. At det også ble tatt film og bilder - det er bare ekkelt alt sammen, sa mannen.