– Ove Sem er et forbilde og har vært en stor ressurs for politiet i Sør-Trøndelag og for det flerkulturelle Trondheim, sier Ahmed Dirshe i Somalisk Velferdsforening i Sør-Trøndelag.

Etter nesten 38 år i ulike stillinger i politiet ble Sem pensjonist fra årsskiftet. Det somaliske miljøet i byen synes det er trist å miste Sem som politimann og inviterte forrige uke på middag for å hedre den sindige 59-åringen.

– Det var veldig hyggelig å bli invitert. Dette er personer jeg setter stor pris på, og som jeg har samarbeidet mye med, sier Ove Sem selv.

Dirshe har bodd i Norge siden 1987, og mener han aldri har truffet en mann, verken i Asia eller Europa, som har så stor forståelse for andre mennesker. Han skryter også av Sems forebyggende politiarbeid iblant unge i innvandrermiljøene i byen.

– Hans fremferd har gitt tillit til politiet i det somaliske miljøet. Han er en mann som Norge trenger i den tiden vi er inne i nå. Vi er mange som er bekymret for radikalisering blant unge, og Ove har vært en person som har bidratt til fred og forståelse på tvers av ulike kulturer, sier Dirshe.

Våren 2008 ble Trondheim rystet av en serie ran. De fleste av de unge som var involvert var inne i barnevernssystemet. - Det er avdekket alvorlige situasjoner hos disse ungdommene, sa Ove Sem den gangen.

Mye om minoriter

Ove Sem var spesielt tett på innvandrermiljøene da han jobbet som stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim fra 2002–2010. Å forebygge kriminalitet, løse konflikter og dessuten rekruttere ungdom fra minoritetsmiljøene inn i politiet var hans fanesaker.

– Vi jobbet mye med å senke terskelen for minoriteter til å ta kontakt med politiet, det har jeg engasjert meg mye i og er det viktigste jeg jobbet med. Minoriteter er en utsatt gruppe, enten det er snakk om etniske minoriteter eller andre grupper, fastslår Sem.

Ingen «quick fix»

Han mener mange av problemene skyldes tilknytningsproblematikk til det norske samfunnet.

– Noe dreier seg om språk, noe dreier seg om manglende muligheter for utdanning og yrkesliv og muligheter til å delta i det norske samfunnet. Slike utfordringer eksisterer i alle grupperinger, også blant etnisk norske. Dette kan lett skape en opplevelse av utenforskap og en opplevelse av dårlig tilknytning til samfunnet, og slike opplevelser gjør at personer har lettere for å ty til kriminalitet når de mislykkes på andre arenaer

– Vær med på dugnad, delta, ta ansvar, var budskapet til imamene som satt på skolebenken for å lære mer om det norske samfunn under et møte i Trondheim i april i fjor.

– Hvordan skal vi som samfunn gripe an utfordringene med det store antallet asylsøkere som nå kommer til Norge?

– Vi må ha mye sterkere fokus på å integrere og inkludere de som kommer. Vi er nødt til det, og vi må ta vår del av ansvaret. Så må vi også se dette som mulighet til å skape noe, og da må vi være villige til å innlemme de som kommer i det samfunnet vi har. Det er ingen «quick fix» på dette, og det er helt klart at det må brukes mer ressurser for å legge til rette for bosetting, utdanning og arbeid. Vi må bygge opp en mangfoldig kultur, og det er allerede mange gode eksempler på dette, men det må gjøres i enda større grad, sier Sem.

Over 50 personer på dialogmøte om radikalisering i Trondheim i fjor. - I Islam er trygghet og fred sentrale begreper. Det tror jeg veldig mange i Norge ikke vet. Det bor 200 000 muslimer i Norge, men vi har liten kunnskap om islam, sa Ove Sem til Adresseavisen.

– Ta kontakt

– Hva sier du til de som er kritiske til inntoget av nye kulturer i det norske samfunnet, og som frykter for de norske verdiene i samfunnet?

– Det pågår mange debatter og det er ikke så enkelt å sortere. Men når vi snakker om å bevare de norske verdiene er det som oftest universelle verdier, som vi finner mange steder i Europa. Det handler om likestilling, likeverd og et åpent samfunn. Det er ikke unikt for det norske samfunnet, men er selvfølgelig verdier vi skal bygge videre på. Mange av dem som flykter forlater hjemme sine fordi åpenheten ikke er til stede i det samfunnet de lever i, og de frykter for fremtiden. De har ingen utsikter for et verdig liv, sier Sem, som mener inntrykket av at det er mange «gratispassasjerer» som kommer til Norge, er feil.

– Mange er veldig engasjerte i det norske samfunnet og i arbeidslivet, og i sin egen tro, hvis de har en tro. Sånn er det over hele verden, det skulle bare mangle om folk ikke kan få ha sin egen tro. Fremmedfrykten kan av og til være vanskelig å definere. Men jeg tror i mange tilfeller at den kommer fordi en ikke har så tett kontakt med flyktninger og nye kulturer i det daglige. Folk vurderer entydig ut fra informasjon man leser eller får på tv. I nær kontakt med ulike kulturer får du en helt annen kunnskap. Jeg anbefaler alle å jobbe for å få direkte kontakt med folk fra andre kulturer. Det har stor verdi, både for en selv og for dem. «Nabokjerringa» er en tradisjon i Norge, og andre kulturer bør også være med i begrepet godt naboskap, sier Ove Sem, som nå har tatt fatt på nye oppgaver med jobb i Euroskolen. Her skal han bidra til å få folk som står utenfor arbeidslivet inn igjen.

– En spennende og samfunnsnyttig jobb, sier Sem.

Pensjonert politimann Ove Sem ble hedret av det somaliske miljøet med Ahmed Dirshe og flere fra Somalisk Velferdsforening i Sør-Trøndelag forrige uke. Etter mange års tett jobbing med innvandrermiljøer har Sen som fått et særdeles bredt nettverk. – Jeg har fått utrolig mye kunnskap og det har vært en berikelse for meg å jobbe sånn, sier han. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen