Utstillingen har reist verden rundt siden 2006. Nå er tiden her for å sette opp utstillingen i Norge. Ifølge Henrik Bardum ved den japanske ambassaden var Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (NKIM) et naturlig valg på grunn av deres allerede sterke forbindelser med den japanske kulturen.

Tradisjonelle dukker

Den store utstillingssalen på NKIM er dunkel og full av dukker. Store, små, enkle og detaljrike. Gjengen på NKIM jobber iherdig med å få ferdig utstillingen som skal åpne på lørdag. Hvert lille podium har dukker med egne tema. De er alle laget av japanske dukkemaker. Måten dukkene er laget på og dukkene selv er en del av en tusen år gammel tradisjon.

- Disse dukkene er ikke som dukker vi har hjemme. Disse er ikke for å leke med. De er kunstverk som skal beundres. I Japan drar familier på dokkefestivalen «Hina Matsuri» hvor jentene får sin første dukke, sier museumsdirektør Åshild Adsen.

Noe som er vanskelig å ikke legge merke til er to dukker som sitter foran et gullbelagt skjermbrett. De to dukkene er fra dukkefestivalen som feires 3. mars. Her ber familiene for lykke og helse til jentene sine. Under festivalen er dukkene er satt opp på hyller i flere etasjer. På øverste hylle sitter hinadukkene Obina og Mebina, som fremstiller et aristokratisk par. På hyllene under er det både tjenestepiker, musikere og ofte bitte små møbelgjenstander.

Les også: Direktør i Kunsthallen ønsker at hallen skal bli en av Skandinavias viktigste etter det har byttet lokaler.

Kimonoer

Alle dukkene tilhører et tema. Noen er teaterdukker, andre viser hverdagshendelser, og noen er inspirert av mytiske historier.

Rundt hjørnet kommer vi inn i et mindre rom hvor det er utstilt kimonoer – den nasjonale drakten i Japan. I midten av rommet er det satt opp seks drakter, hvor ta av dem illustrerer et brudepar. Kimonoen er et ganske komplisert plagg det er vanskelig å få på seg alene. Noen av draktene er prydet av broderier og er veldig detaljrike. Andre er mer hverdagslige.

- Brudedrakten ser du er lenger enn de andre og har alltid rikelig med broderinger. Ofte er midten av drakten tom for broderinger, siden det er der beltet («Obi») sitter. Alt med kimonoen er veldig rendyrket og særegent.

Les også: Byborger: - Japansk er overraskende lett.

Arrangementer for barn

Men det er ikke bare de gamle tradisjonelle som er en del av utstillingen. I løpet av måneden de stiller ut skal de ha forskjellige verksteder for barn. Her vil de kunne lage Kokeshi-dukker, som er blitt populære pyntegjenstander også i vesten, på grunn av sine enkle preg. I tillegg til dukkene vil de også få mulighet til å lage sine egne manga-tegneserier og origamikimonoer.

- Jeg tror utstillingen kan appellere til mange. Nå er det også gratis inngang for alle under 18 år så vi håper at familier tar seg tid til å komme. Det er jo en veldig spesiell utstilling, som bare er her en måned.

Utstillingen åpner lørdag 6. februar og varer til 6. mars. Gratis inngang for barn.

Linn Magnhild Valderaune og Åshild Adsen ved siden av Hina-dukkene. Disse dukkene er midtpunktet under oppstillingene i Hina Matsuri- festivalen. Foto: Henriette Engebretsen
Bryllupsantrekkene i den japanske kulturen. Foto: Henriette Engebretsen
Kokeshi-dokker er kjent for sitt enkle preg og blir mye brukt som pyntegjenstand også i vesten. Foto: Henriette Engebretsen