Dermed har regningen økt formidabelt etter at politikerne vedtok å åpne gammelskolen på Ranheim for å avlaste nye Ranheim skole. Den gang anslo rådmannen at det ville koste kommunen rundt to millioner kroner å tilrettelegge skolen for ny drift.

Årsaken til kostnadsøkningen er at flere elever enn først planlagt skal sendes til gammelskolen, samtidig som rådmannen ønsker å rehabilitere det gamle gymsalsbygget.

- Da vi laget budsjettforslaget i oktober, var utgangspunktet å flytte 1.–3. trinn fra Olderdalen. Da ville vi hatt det romslig på gamle Ranheim skole. Med det siste vedtaket ble elevtallet nesten doblet, og da får vi et helt annet behov, sier Cato Høve, rådgiver i rådmannens stab i Trondheim kommune.

Flere elever

Allerede i 2014 ble det vedtatt å gjenåpne gamle Ranheim skole til ny skole er klar på Overvik høsten 2019. Bakgrunnen er den eksplosive elevtallsveksten i bydelen som har ført til at flere klassetrinn ved nyskolen er sprengt.

Les også: Vi føler at Ranheim er kolonisert

Siden har det vært mange runder for å avgjøre hvilke elever som skal sendes til gammelskolen, noe som før jul endte opp i et politisk vedtak om å flytte alle Olderdalen-elever fra 1. til 6. trinn til gamle Ranheim skole.

Les også: Rådmannen vil flytte klasser til gammelskolen på Ranheim

Dermed vil gammelskolen få 166 elever fra høsten av.

Les også: Nye skoler stappes fulle

Vil verne gymsalen

Med så mange elever, stilles det større krav til spesialrom, mener rådmannen.

- Et alternativ er å benytte spesialrom på nye Ranheim skole, men det innebærer at elever må gå 1,2 kilometer hver vei. Det vil stjele undervisningstid, og føre til stor slitasje både på elever og lærere. Vi snakker om en periode på tre år, påpeker Høve.

Rådmannen ønsker derfor at gammelskolen skal ha lokaler til både kroppsøving og kunst og håndverk. Den beste løsningen på dette, er å benytte det gamle gymsalsbygget på tomta.

Ifølge Trondheim eiendom egner funkisbygget fra 1930-tallet seg best for riving, fordi det vil koste nesten like mye å rehabilitere som å bygge nytt. Men det setter byantikvaren en stopper for:

- Byantikvaren har i flere år «flagget» Ranheim skoles gymnastikksalbygning som den viktigste av de funksjonalistiske bygningene av sin type i Trondheim. Bygningen har frem til i dag vært godt bevart i opprinnelig skikkelse. Byantikvaren går sterkt imot at gymnastikksalbygningen på gamle Ranheim skole rives, skriver byantikvaren i en uttalelse.

Les også: 11 kulturminner i Trondheim du kanskje ikke visste om

Utsatt

Rådmannen anslår at det vil koste mellom sju og ti millioner kroner å rehabilitere bygget slik at det både kan benyttes til gym og kunst og håndverk. Nå har politikerne bedt rådmannen se på hvilke behov det er på Ranheim for at andre enn skolen kan benytte bygget fremover.

- Vi vet fra tidligere at det er stor interesse på Ranheim for å få satt i stand dette bygget. Det er et savn på Ranheim etter et slikt lokale, sier Høve som kjenner til at blant annet Ranheim idrettslag er blant dem som har behov for en gymsal på kveldstid.

I tillegg til ny gymsal er det også behov for å male opp og skifte gulvbelegg i hovedbygget, det må kjøpes nye pulter, stoler og kontormøbler, SFO-kjøkkenet må rehabiliteres, det må gjøres tilpasninger for elever med spesielle behov og det må investeres i digitalt utstyr. Totalt kommer regningen på 15,6 millioner kroner.

- Men en del av disse investeringene blir tatt med over i den nye skolen som skal bygges i området. Derfor er ikke investeringene bare for de tre årene med midlertidig skole, påpeker Høve.

Saken skulle blitt hastebehandlet i siste formannskapsmøte, men ble utsatt. På grunn av vinterferien blir saken ikke behandlet før i begynnelsen av mars. Blir det vedtatt å rehabilitere gymbygget, blir det neppe klart til skolestart.

- Men vi håper at det skal kunne tas i bruk utpå høsten, sier Høve.

Viktig for elevene

Leder i foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Ranheim skole, Anne Mette Nilsen, råder politikerne til å vedta rehabilitering av gymbygget på skolen.

- Det er viktig for elevene som skal gå på gamle Ranheim skole, og det er viktig for bydelen. Behovet for gymsal på Ranheim er veldig stort, og gymsalen vil derfor bli brukt av mange flere enn bare elevene. En slik investering vil gi et løft for bydelen, sier Nilsen.

Vedtaket om å flytte Olderdalen-elevene til gammelskolen er omstridt, og er blant annet klaget inn til Fylkesmannen.

- Mitt inntrykk er at befolkningen i Olderdalen er delt. Mange er positive til løsningen, mens andre er sterkt kritisk til prosessen som har vært. Dette er en viktig sak for foreldrene, og det tar vi på fullt alvor. Men vi mener vi nå skal få en bedre Ranheim skole, og vi skal få et godt tilbud ved gammelskolen, sier Høve.

Nedslitt: Det holder ikke med et malingsstrøk hvis det gamle gymsalbygget på Ranheim skal pusses opp. Rådmannen anslår at det vil koste mellom 7 og 10 millioner kroner å sette i stand bygget. Foto: Hilde Skjesol
Bevaringsverdig: Byantikvaren går sterkt imot at gymnastikksalsbygningen på gamle Ranheim skole rives. Nå blir det opp til politikerne å avgjøre hva som skal skje med bygget. Foto: Hilde Skjesol
FAU-leder ved Ranheim skole, Anne Mette Nilsen, mener politikerne bør prioritere rehabilitering av gymsalsbygget på Ranheim. Foto: Frank Lervik