Når skolen starter etter vinterferien, skjer det ved tidligere Ringve videregående skole. Det markeres med at 510 elever og 40 ansatte marsjerer bak skolekorpset i et lite 17. mai-tog fra Lade til Ringve.

- Vi ønsker oss en verdig avskjed med skolen, sier rektor Bente Moholt.

Brakkeskole

På skoleeiendommen ved Lade kirke ligger bygningene strødd. Etter hvert som skolen har vokst og muggsoppen har herjet, har midlertidige brakker kommet til. De siste årene har Lade skole bestått av tre paviljonger og tre eldre hus. Hovedbygget som ligger i bakkant er det mest slitne, her har det vært undervisning siden 1954. Malingen flasser, det er hull i tak og vegger, og nå når det meste er tatt ned fra veggene, kan ingen være i tvil om behovet for ny skole på Lade.

- Vi er veldig glade for at det nå endelig skjer noe. Det har vært en anstrengende periode frem til ny skole, og det er veldig mye som har vært diskutert. Nå ser vi frem til å flytte til Ringve, og så gleder vi oss til nyskolen står ferdig, sier Moholt.

Gode minner

I en trapp i hovedbygget sitter åtte elever i 7. trinn og smådepper. De siste dagene har det gått opp for dem at skolen de har så mange gode minner fra, skal jevnes med jorda. Her har de selv gått i sju år, og foreldre, tanter og onkler har også gått her.

- Og mormor har vært lærer her, forteller Ragnhild.

De er rett og slett litt lei seg:

- Det fine med Lade er at det er så god plass her, og det er så mange små rom. Du kan gjemme deg bort. Og så er det alltid noe å finne på her, sier Henrikke.

En dag gikk de til rektors kontor, og sa at de egentlig ikke ønsket at skolen skulle rives, fordi skolen var så full av gode minner.

- Men da kom vi på at vi kunne lage en film. Så nå har vi filmet alle rommene på skolen, forteller Henrikke.

- En trøstefilm?

- Ja, smiler hun.

- Men det er kanskje ikke alt dere vil savne?

- Det er masse hull i vegger og tak. Og gardinene er så stygge. No design. Det er dusjer som ikke funker, og så er vannet så kaldt, ramser de opp.

Tømmer skolen

Inne i klasserommet til femte gir lærer Hanne Gundersen instrukser til elevene: På eskene skal det stå fra 5. trinn til N204. Så gyver elevene løs på veggene og skapene. Alt skal bort.

Simen balanserer en pappeske på hodet, og smiler når vi spør om han gleder seg til å gå på Ringve. Han synes det verste med gammelskolen er lukten fra vasken.

- Men det blir sikkert litt rart å se at skolen rives, sier han.

Alle de permanente byggene skal rives, mens paviljongene blir flyttet til andre skoler. Rivingen starter etter påske.

- Det fine er at vi kan være på Lade også i byggetiden. Fra Ringve kan vi se hit, og vi kan følge byggeprosessen, påpeker Moholt.

Hun og staben har hatt hektiske dager de siste ukene: De har ryddet, kastet og pakket. Det meste blir tatt med til Ringve, men foreldrene på 7. trinn har også fått mange godbiter til sitt loppemarked.

Lang ventetid

Det var i 2012 bystyret gjorde det første vedtaket som ga løfter om en ny skole på Lade. Ett år senere vedtok oppvekstkomiteen en investeringsliste som viste hvilke skolebygg som skulle prioriteres frem til 2025. Da hadde Lade sammen med ni andre skoler havnet på rødlista over skolebygg som hadde store investeringsbehov, og Lade ble derfor prioritert.

Gunnell Fottland som da var FAU-leder, gledet seg: – Det er en hel generasjon på Lade som har jobbet for å få ny skole, uttalte hun.

Byggingen ble imidlertid utsatt i ett år, fordi mye måtte avklares fra kommunens side. For ett år siden gjorde formannskapet det endelige vedtaket om nyskolen som skal ha plass til 700 elever. Skolen som er en av de få kombinerte barne- og ungdomsskolene i byen, skal fortsatt fungere som 1-10-skole, men planen er at det etter hvert skal bygges en ny ungdomsskole i området. Da vil Lade skole blir en ren barneskole, og slik ha mulighet til å ta unna den forventede elevtallsveksten i området.

Den nye skolen som også inneholder ny idrettshall, skal stå klar til skolestart i 2018. Kostnadsrammen er satt til 370 millioner kroner.

Matpakketegner

Matpakketegneren Ståle Gerhardsen er en av kunstnerne som er plukket ut til å bidra med utsmykningen av nye Lade skole.

- Dette er en milepæl for meg. Jeg har lenge hatt lyst til å gjøre kunst i det offentlige rom, men har så langt ikke fått innpass. Så da de ringte meg og spurte om jeg ville bidra, så havnet jeg i den syvende himmel, sier Gerhardsen.

Han jobber til vanlig som art director i et reklamebyrå i Trondheim, og den kunstneriske produksjonen skjer på fritiden. Han er av mange kjent som matpakketegner, for tegningene på datterens matpakke har vært en hit på sosiale medier. Men produksjonen er langt mer omfattende, og nylig stilte han ut sine samlede verker på Galleri SG i Trondheim.

Anerkjennelse

- Jeg har ikke den formelle kunstutdanningen, så det at jeg får være med å gjøre noe i det offentlige rom, er en stor anerkjennelse for meg, sier Gerhardsen.

Totalt er det satt av fire millioner kroner til innendørs og utendørs utsmykning ved nye Lade skole. Dette innebærer blant annet en liten park. Oppdraget skal deles av flere, og nylig ble det kjent at 17 kunstnere er med i konkurransen om oppdraget. Gerhardsen er imidlertid én av to som er sikret å få bidra. Ifølge konsulent Kjersti Berg var én av grunnene til at Gerhardsen ble plukket ut, at skolen selv ønsket hans bidrag.

- Det er jo superkult, sier han som selv har datteren Eira i andre klasse på Lade skole, og en sønn som etter hvert skal begynne på skolen. I tillegg har han en sterk Lade-tilknytning selv:

- Hele familien min og konas familie er fra Lade, forteller han.

- Jeg har bare én regel, og det er at tegningene må lages om morgenen, ikke kvelden i forveien, fortalte Gerhardsen til Adresseavisen da vi intervjuet han om matpakketegningene.

- Vil vi få se matpakketegninger på nyskolen?

- Kanskje ikke akkurat det, men tanken og feelingen bak dem kan dukke opp. Jeg har noen ideer. Jeg har lyst til at dette skal være noe som er artig for barna, og gi barna en opplevelse. Men hva jeg ender opp med, vet jeg ikke. Det kan godt være at det blir noe på listverket, eller noe på do, sier han.

Ulrika Wallin i rådmannens stab i kommunen sier at det er satt av ekstra midler til utsmykning på Lade skole, på grunn av skolens beliggenhet.

- Vi har et spesielt uteområde som ligger i nærheten av Lade kirke og Lade gård. Det krever gode kunstverk, og derfor har vi satt av ekstra midler til å jobbe grundig med dette, sier Wallin.

Surfjes: De gruer seg litt til å ta avskjed med gamle Lade skole, elevene i 7. trinn. Foran fra venstre Henrikke Skikstein, Marte Rosvold, Emma Finserås Bretun og Mia Elise Skånøy. Bak Alexander Hestnes, Ragnhild Kubban Larsen, Elise Bjerkadal og Tora Nordstrand. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Prøve: Casper Husby Hagen og andre elever i 9. trinn gjennomfører engelskprøve mellom pappeskene inne på naturfagrommet. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ryddeaksjon: Rektor Bente Moholt har funnet både gull og gråstein under ryddeaksjonen på Lade. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Pakker: Lærer Karoline Sandnes er i ferd med å flytte seg ut av kontoret med fjordutsikt. Etter vinterferien er hun klar for å undervise på Ringve. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Lang kamp: Etter mange års kamp for ny skole på Lade, skjer det ting. Nå flytter elevene ut, og de permanente bygningene blir revet mens paviljongene blir flyttet. Foto: jens petter søraa
Loppemarked: Snart blir det loppemarked på Lade. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ny skole: Nye Lade skole skal stå klar til skolestart i 2018. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ståle Gerhardsen er en av kunstnere som skal bidra med utsmykning av nye Lade skole. Foto: Kristian Helgesen