I dag er det bare Snåsa som har en samisk barnehage i Trøndelag.

- Dette er jeg veldig glad for. Det at barn får mulighet til å snakke samisk språk og lære om samisk kultur i barnehagen, har alt å si, det vil gi dem et trygt fundament, sier Silje Karine Muotka, sametingsråd ved Sametinget.

Det var under et kommunestyremøte i november det ble enstemmig vedtatt å starte en samisk barnehage i Røros. Nå har kommunen rekruttert både ansatte og barn, og alt tyder på at barnehageavdelingen er i gang fra 1. august. Åtte barn har søkt på tilbudet.

- Dette er i all hovedsak småbarn, og dermed fyller vi nesten en avdeling. Det er første gang vi etablerer et sørsamisk barnehagetilbud. Det synes vi er flott, sier Reidun Joten, kommunalsjef for oppvekst i Røros kommune.

Hun tar imidlertid forbehold om at saken skal til formell behandling i kommunestyret i slutten av mars.

Tospråklig

Planen er å etablere den sørsamiske avdelingen i Ysterhagaen barnehage sentralt i Røros. Nå skal kommunen i gang med å ansette medarbeidere.

- Vi har behov for en barnehagelærer og flere barne- og ungdomsarbeidere som behersker sørsamisk og som har kjennskap til samisk kultur. Vi var spente på om vi ville få søkere som var kvalifiserte, men det har vi fått, sier Joten som påpeker at saken formelt skal behandles i kommunestyret.

- Hva vil skille denne barnehageavdelingen fra de andre i kommunen?

- Her vil det bli lagt vekt på samisk språkkultur, samiske tradisjoner, samiske mattradisjoner og samiske leker. Det vil bli snakket samisk med barna, men det er nok ikke naturlig å gjøre det hele tiden. Det er ikke alltid at foreldrene snakker samisk med sine barn, derfor vil det bli en blanding av norsk og sørsamisk, sier Joten.

- Utrolig heldig

- Dette er en gave til barna våre, sier Hilde G. Danielsen, styreleder i Rørossamisk foreldrenettverk.

- Her får barna en mulighet til å få kjennskap både til det samiske språket og det samiske miljøet. Dette gjør at barna får den identiteten de er så heldig å ha. Vi er utrolig heldig som har en kommune som tar dette på alvor, sier Danielsen som selv har en datter som kan begynne i den sørsamiske barnehageavdelingen.

Hun tror tilbudet vil bety mye for Røros:

- Jeg er 100 prosent sikker på at dette vil føre til tilflytting til Røros, og til at Røros blir mer kjent med den samiske identiteten. Dette vil bygge to folk sammen i et samfunn, sier Danielsen.

– Å sende våre barn til internatskole er et valg vi har tatt. Visst savner vi dem mens de er borte, fortalte en mor da Adresseavisen besøkte den samiske internatskolen i Snåsa. Reportasjen kan du lese her.

Utredes i Trondheim

Tirsdag vedtok formannskapet i Trondheim at kommunen skal utrede muligheten for å etablere et samisk barnehagetilbud i kommunen. Det var varaordfører Hilde Opoku (MDG) som fremmet forslaget.

- Dette er noe vi har jobbet med lenge, men som ikke har hatt den fremdriften vi har ønsket, sier Opoku.

Målet er at foreldre skal kunne søke på et samisk tilbud ved hovedopptaket i 2017. Det vil samtidig være en god markering av 100-årsjubileet for det første sametinget som skal foregå i Trondheim. Tilbudet kan komme på Sverresborg, i nærheten av Trøndelag Folkemuseum.

- I dag er det mange som velger bort Trondheim fordi vi ikke har et slikt barnehagetilbud. Vi vet at det er behov for dette. Vi håper et samisk barnehagetilbud også kan bidra til å øke respekten for det samiske, sier Opoku.

Les også: - Har jeg noen gang opplevd å gå gjennom Trondheim by i samiske klær, uten å bli utsatt for hetsing?

Da Sametinget ble åpnet onsdag, startet sametingspresidenten med å fortelle om det historiske vedtaket i Trondheim, forteller sametingsråd Muotka.

- Det er bare å gratulere Trondheim med et svært fremtidsrettet vedtak, sier hun.

Tok initiativ: Både varaordfører Hilde Opoku (MDG) t.h. og Kristin Sara, leder i Samisk rom i Trondheim, ivrer for å få startet et samisk barnehagetilbud i Trondheim. Nå skal saken utredes. Foto: Rune Petter Ness