Denne uken har det pågått en rettssak i Sør-Trøndelag tingrett der en 27 år gammel mann har stått tiltalt for brutale voldtekter av to prostituerte, i tillegg til en annen kvinne bosatt i Trondheim.

De to prostituerte kommer fra henholdsvis Afrika og Latin-Amerika. Begge har ifølge egne utsagn solgt sex fra gata i Trondheim over lengre perioder.

- Kunder redde for politi

Tirsdag kveld denne uken fulgte den ene av dem Adresseavisen rundt i Midtbyen, for å fortelle hvordan hun arbeidet.

- Her gikk jeg ofte, sier kvinnen om området rundt Munkegata og Thomas Angells gate.

- Av og til møtte jeg noen her (i Nordre, journ.anm.), men de var redde for å bli oppdaget av politiet. Så derfor avtalte vi at jeg skulle stå utenfor Rema 1000 i Prinsens gate. De hentet bilen, kjørte innom der jeg sto, og jeg hoppet inn, forklarer kvinnen fra Latin-Amerika.

Det er ulovlig å kjøpe sex i Norge, men det er lov å selge. Politiet i Trondheim har bøtelagt svært mange menn for sexkjøp, sammenlignet med andre storbyer i Norge.

Thomas Angells, Søndre, Prinsenkrysset

Kvinnen var i Trondheim bare for å vitne i rettssaken. Nå er hun allerede reist tilbake til Latin-Amerika, til landet der hennes tre barn og flere barnebarn bor. I nesten 20 år har hun solgt sex i Europa og andre steder i verden.

- Her møtte jeg en som betalte hele 5000 kroner, sier hun, i det vi passerer Platekompaniet i Munkegata. I løpet av rettssaken fortalte hun om andre priser: 600 kroner for oralsex og 1000 kroner for samleie.

Hun forteller flere historier, fra Thomas Angells gate, Søndre gate, Prinsenkrysset.

- Aldri opplevde jeg noe farlig, noen som ikke oppførte seg bra, bortsett fra han (tiltalte, journ.anm.), sier kvinnen.

Ifølge tiltalen ble hun slått til blods og hun måtte sy i munnviken. Hun ble påsatt håndjern og utsatt for særlig krenkende eller nedverdigende voldtekter, ifølge tiltalen. Mannen erkjenner ikke straffskyld, og hevder det hele skyldes at han ikke betalte henne som avtalt. Hennes bistandsadvokat har bedt om oppreisningserstatning på 200 000 kroner på vegne av sin klient.

- Avtalte inne på 7- Eleven

Den afrikanske kvinnen som også vitnet i Sør-Trøndelag kom for første gang til Trondheim i desember 2014. Hun tilbød sine tjenester sammen med en venninne.

- Vi satt ofte inne på 7-Eleven, det var varmere. Der tok menn kontakt, forteller den afrikanske kvinnen.

Hun og venninnen bodde sammen i en leilighet utenfor sentrum. De hadde en fast løype å gå, rundt kvartalet, fra Bunnpris i Munkegata, opp til torget, videre mot Prinsens gate og ned igjen mot Dronningens gate. Både hun og den latinamerikanske kvinnen har europeisk pass slik at de kan oppholde seg over lengre perioder i Norge uten visum.

- Flere prostituerte på byen

Den latinamerikanske kvinnen forteller at det var én annen, altså en fjerde kvinne, som solgte sex på gata da hun oppholdt seg der.

- Ellers var det en del afrikanere som brukte utesteder. De var der til det stengte og ble med menn hjem etterpå. Det er vanlig måte å gjøre det på. De får dem til å spandere drikke, forteller kvinnen.

Hun sluttet å selge sex i fjor sommer, etter hendelsen som 27-åringen er tiltalt for. Også den afrikanske forteller at hun har sluttet å prostituere seg.

Mannen erkjenner ikke straffskyld for noen av voldtektene. Rettssaken ble avsluttet fredag, og dom er ventet om rundt to uker.

- Preger ikke bybildet

Politiet får innimellom meldinger fra publikum om gateprostitusjon, men det skjer sjelden.

- Vi ser sporadiske tilfeller av gateprostitusjon. Når det skjer, så er det i sentrumsnære områder. Dette er ikke noe som preger bybildet, har Geir-Ole Momyr, leder for menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt, tidligere sagt.

Han mener gateprostitusjonen ikke skjer i bestemte gater eller på bestemte steder.

Latinamerikaneren kom hit for første gang i 2004, og har vært her flere måneder i strekk hvert år. Foto: RICHARD SAGEN