Partileder Siv Jensen åpnet dag to av Fremskrittspartiets landsmøte ved Gardermoen lørdag morgen. Talen var fylt av fremtidsoptimisme, med en spesiell vekt på teknologiutvikling. En slags linje ble trukket fra superrokken «Spinning Jenny» på 1700-tallet til helse-apps fra NTNU, Uber og selvkjørende drosjer.

Men Jensen benyttet også anledningen til å komme med flere kraftige utfall mot Arbeiderpartiet. På forhånd hadde flere kilder i kretsen rundt partilederen varslet en «ideologisk» tale, der avstanden til nettopp Ap skulle markeres tungt.

At Frp skal blankslipe sin liberalistiske profil er også tema i flere intervjuer lørdag, blant annet med nestleder Per Sandberg i denne avis og FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud i Aftenposten. Siv Jensens variant var å gyve løs på Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen.

For som en landsmøtedelegat sa fra talerstolen litt senere lørdag: - Det er Frp som er arbeidernes parti!

Her er angrepene fra Siv Jensen:

1) Vinglete standpunkt!

Veksten i oljeindustrien har avtatt, den norske arbeidsledigheten stiger. Hvem har løsningen? I hvert fall ikke Arbeiderpartiet, mener Siv Jensen.

- Arbeidsledige trenger politikere som sikrer arbeidsplasser. Det gjør Frp: Skoler og veier pusses opp. Asfalt legges. Ledige hender blir satt i arbeid, oppgaver blir løst. Ap har kritisert oss for å bruke for mye og for lite penger – et litt vinglete standpunkt, det der, sa hun i talen.

2) Kjære Jonas!

Hun fulgte opp med å henvende seg direkte til Ap-leder Jonas Gahr Støre med følgende utsagn:

- Aps svar er økt skatt. Det er et veldig dårlig svar, sa hun:

- Kjære Jonas! Trooooor du virkelig at økte skatter gir oss flere bedrifter og flere jobber?

Og litt senere:

- Støres politikk er å øke skattene for å fylle på oljefondet. Vårt svar er å bruke handlingsrommet som Arbeiderpartiet ikke gjør.

LES KOMMENTAREN FRA DAG ÉN: - Frp står i fare for å fremstå som et gjesp

3) Vanskeligere hverdag!

Jensen gikk også hardt ut mot Ap lokalt i Oslo, der ting farer helt galt av gårde, skal man tro Frp-sjefen: Samferdselspolitikk og miljøpolitikk er mulig å kombinere, men Ap og MDG får det ikke til.

- I Oslo råder negativitet og regulering. Når gateparkeringen stenges når det kommer noen centimeter snø, for å gjøre plass for syklistene, da rister folk på hodet, sa hun.

- Det Ap serverer er en vanskeligere hverdag for mennesker. Vi kjører ikke bil for moro skyld! Vi kjører når vi må, og så vet vi når vi kan ta sykkelen, fortsatte hun.

Men plager du folk tilstrekkelig, så gjør de motstand, understreket Jensen.

- Når Raymond stenger parkeringsplasser når det snør, så tenker ikke folk: Jammen bra vi har politikere som tar miljøet på alvor! Ap og De Grønne får frem det aller verste i hverandre.

4) Arroganse!

Jensen brukte også tid på å snakke om privatdrevne sykehjem. Og angripe Arbeiderpartiet, men det har du vel allerede fått med deg.

- Fremtidens eldreomsorg har ikke råd til å stenge ute de som vil bidra. Likevel er Ap villig til å bruke dine skattepenger for å rekommunalisere sykehjemmene, sa hun.

Og:

- Velfungerende private aktører jages ut. Det er Aps styringsarroganse på sitt verste!

5) Skolefallitt!

Jensen vil dyrke frem de beste i skolen. I dag er det flere barn som kjeder seg, sa Frp-sjefen. Elevene får ikke nok utfordringer. Og sammenlignet med andre land, har Norge svært få elever som scorer høyt i naturfag.

Hun dunket til, og la inn et stikk mot Ap:

- Enhetsskolen – varemerket til Ap i flere tiår – har sviktet elevene.