I forbindelse med pågripelsen av en 64 år gammel halliksiktet mann fra Vestlandet 5. april, oppsøkte politiet flere leiligheter i Trondheim og Bergen. Det ble foretatt ransaking, beslag og gjennomført avhør av prostituerte kvinner. I en leilighet på Solsiden fant politiet en kjenning - en 42 år gammel russisk prostituert kvinne. Hun ble pågrepet og siktet.

Bare noen uker tidligere ble kvinnen stoppet på Trondheim lufthavn Værnes da hun skulle reise til Spania. Hun ble kontrollert i avgangshallen på utland av Tollvesenet, og det viste seg at hun hadde 200 000 kroner i bagasjen.

Betalte bot på 40 000

Alt over 25 000 kroner i kontanter på reise skal registreres hos tolletaten på forhånd. Det hadde ikke 42-åringen gjort og kvinnen ble siktet for brudd på tolloven.

I avhør med politiet innrømmet hun at pengene delvis kom fra prostitusjon, opplyste Annar Sparby, fagleder for etterforskning ved Stjørdal lensmannskontor, til Adresseavisen etter avhøret.

Kvinnen fikk 40 000 kroner i bot som følge av forholdet.

- Forelegget ble vedtatt og betalt umiddelbart. Resten av pengene fikk hun ta med seg da hun reiste. I tillegg ble det gjort et forvaltningsvedtak, sier Sparby.

Dette vedtaket innebærer at 42-åringen er utvist fra Norge for fem år.

LES OGSÅ (PLUSS): Mistenker sexsalg fra 19 leiligheter

Ti måneders fengsel

Kvinnen brøt imidlertid innreiseforbudet, og kom tilbake til Norge få uker etter å ha blitt utvist. I en tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett etter at hun var pågrepet i leiligheten på Solsiden, fortalte 42-åringen at hun kom tilbake fordi hun ikke hadde noe sted å bo og fordi hun ville jobbe samt spare penger. Det går frem av rettsboka fra rettsmøtet.

Kvinnen har oppholdstillatelse i Spania og har bodd der i flere år. Overfor dommeren fortalte 42-åringen at hun har en mor hjemme i Russland som hun forsørger og sender penger til. Hun uttrykte bekymring for at moren ville få økonomiske problemer om hun ble dømt til fengselsstraff.

Tingretten dømte likevel 42-åringen til ti måneders fengsel for brudd på utlendingsloven.

Hvilken rolle den dømte prostituerte eventuelt har i halliksaken, er noe politiet jobber med å undersøke.

- Dette er et av temaene vi vil ta opp med den halliksiktede i avhør. Vi vurderer også ytterligere avhør av kvinnen, sier Arild Hopsø, fagleder for menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt.

- Leide ut minst ti leiligheter

I tilståelsessaken opplyste den prostituerte kvinnen at hun leide leiligheten på Solsiden alene. Politiet mener imidlertid at den halliksiktede 64-åringen var utleieren, opplyser politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Trøndelag politidistrikt.

- Hvor mange leiligheter totalt mener politiet at den halliksiktede mannen skal ha leid ut til prostituerte?

- Minst ti leiligheter i Trondheim og Bergen, sier Oldren.

- Skal dette ha pågått i lang tid?

- Hvor lenge virksomheten har pågått, er noe av det vi driver og etterforsker.

64-åringen har nå sittet varetektsfengslet i fire uker, og fremstilles for en ny periode onsdag formiddag.

- Jeg vil be om nye fire uker i varetekt begrunnet i faren for bevisforspillelse, opplyser Oldren.

Advokat Tore Angen, som tidligere forsvarte den halliksiktede, har opplyst at klienten nekter straffskyld.

Ny fengsling: Politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Trøndelag politidistrikt, mener det fortsatt er bevisforspillelsesfare i saken. Han begjærer onsdag den halliksiktede 64-åringen fra Vestlandet varetektsfengslet i nye fire uker. Foto: Pål E. Solberg
Utleie: Arild Hopsø er fagleder for menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt. De jobber nå med en halliksak hvor en mann er siktet for å ha leid ut minst ti leiligheter til prostituerte. Foto: Rune Petter Ness